Główne menu

Inf. prasowa
Cudowne właściwości mleka matki

Mleko matki jest modelowym przykładem żywności funkcjonalnej, ponieważ zawiera wszystko to, co maluchowi potrzebne. Karmienie piersią w pierwszych miesiącach życia dziecka to doskonały sposób na zapewnienie maleństwu dobrego startu w przyszłość. Czy wiesz dlaczego?

Mleko matki, nazywane w literaturze medycznej także mlekiem kobiecym, mlekiem ludzkim lub HM (z ang. human milk), jest uznawane za precyzyjne złożony koloidalny roztwór białek, węglowodanów, oligosacharydów mleka kobiecego (HMO), triacylogliceroli, składników mineralnych, witamin oraz pozostałych biologicznie aktywnych związków chemicznych. Specjaliści uważają, że HM jest najlepszym pokarmem w pierwszych sześciu miesiącach życia dziecka. Zalecają też kontynuację karmienia piersią przez kolejnych sześć miesięcy, aż do pierwszych urodzin maleństwa lub dłużej. Taki sposób odżywiania jest bowiem najbardziej korzystny dla małego organizmu.

Czy skład mleka matki jest zawsze taki sam?

Nietrudno się domyślić, że skład mleka matki nie zawsze jest taki sam. Na komponenty pokarmu i ich proporcje wpływa bowiem wiele czynników. Przede wszystkim warto zwrócić uwagę na trzy fazy laktacji. Pierwsza z nich jest określana jako mleko początkowe, zwane także colostrum lub siarą. Ta faza trwa w pierwszym tygodniu życia dziecka. W tej fazie mleko matki zawiera najwięcej białka, oligosacharydów mleka kobiecego (HMO), a mniej tłuszczu. Odczyn colostrum jest lekko alkaliczny. Następnie dwa-trzy tygodnie życia to tzw. mleko przejściowe. Po dwóch miesiącach życia dziecka pokarm matki jest określany jako mleko dojrzałe. W tej fazie mleko jest bogate w tłuszcze, mikroelementy, retinol, karoten i witaminę E. W przeciwieństwie do colostrum mleko dojrzałe ma odczyn kwaśny. Warto zauważyć, że skład pokarmu kobiecego różni się nie tylko od fazy laktacji, ale jest zależny również od czynników takich jak stan zdrowia mamy, jej fizjologia, rasa, środowisko geograficzne oraz dieta podczas karmienia piersią. Dowiedz się, jak powinien wyglądać jadłospis matki karmiącej piersią (www.zdrowystartwprzyszlosc.pl).

Zalety karmienia piersią

Karmienie dziecka piersią ma na celu dostarczenie maluchowi najlepszych składników odżywczych, które dodatkowo są łatwo przyswajalne przez organizm noworodka i niemowlęcia. Pokarm kobiecy służy więc prawidłowemu rozwojowi maluszka, a dzięki obecności m.in. oligosacharydów mleka kobiecego wspiera także jego układ odpornościowy. Ponadto karmienie piersią to doskonały sposób na zacieśnienie więzy psychologicznej pomiędzy dzieckiem a matką. Specjaliści z Wydziału Nauk o Żywności Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie opracowali następującą listę zalet karmienia piersią:

  1. Dostarczanie dziecku optymalnego, bezpiecznego i świeżego pokarmu;
  2. Wspieranie układu odpornościowego;
  3. Stymulacja rozwoju zdrowej i zrównoważonej mikroflory;
  4. Zmniejszanie ryzyka infekcji układu pokarmowego i oddechowego;
  5. Ograniczanie ryzyka ostrych infekcji ucha środkowego;
  6. Profilaktyka alergii i nietolerancji pokarmowych;
  7. Wspieranie prawidłowego rozwoju szczęk i zębów;
  8. Zmniejszanie ryzyka otyłości i chorób takich jak cukrzyca typu I i II, chorób serca, nadciśnienia tętniczego;
  9. Ograniczanie ryzyka syndromu SIDS (syndrom nagłej śmierci łóżeczkowej);
  10. Zmniejszanie śmiertelności niemowląt;
  11. Budowanie relacji pomiędzy matką a dzieckiem;
  12. Szybszy rozwój;
  13. Wyższy IQ i lepsze postępy w nauce niż w przypadku dzieci karmionych sztucznie;
  14. Korzyści ekonomiczne dla rodziny.

Specjaliści zauważają, że nie tylko dziecko czerpie korzyści z karmienia piersią. Taki rodzaj odżywiania niemowląt ma również znaczenie dla mamy. Dzieje się dlatego, że kobiety karmiące piersią są mniej narażone na zachorowanie na osteoporozę, raka piersi i jaka jajników.

Mleko kobiece w leczeniu wybranych chorób?

Ciekawym może wydawać się fakt, że mleko kobiece, ze względu na bogactwo składników odżywczych i witamin oraz składników mineralnych bywa stosowane w leczeniu niektórych schorzeń (nie tylko u dzieci). Ślady pozażywieniowego wykorzystywania pokarmu kobiecego są obserwowane od czasów starożytnych. Świadczą o tym liczne dzieła sztuki podejmującej ten motyw. Specjaliści uznają, że mleko kobiet było wykorzystywane w medycynie nie tylko ze względu na bogactwo witamin i składników mineralnych, ale przede wszystkim z uwagi na swoistą aktywność biologiczną. Obecnie zrezygnowano z wielu procedur medycznych opartych na pokarmie ludzkim, jednak badania dowodzą, że terapie na nim oparte mogą być wyjątkowo skuteczne. Mleko kobiece bywa wykorzystywane w leczeniu chorób takich jak: zapalenie spojówek u noworodków, zapalenie piersi, atopowe zapalenie skóry i pieluszkowe zapalenie skóry u niemowląt. Mleko kobiece jest także wykorzystywane w pielęgnacji kikuta pępowinowego.

Niezwykłe właściwości mleka matki są dostrzegane od czasów najdawniejszych, o czym świadczą liczne przekazy historyczne oraz sztuka. Obecne badania potwierdzają jego korzystny wpływ na rozwój dziecka, dlatego specjaliści zalecają wyłączne karmienie piersią przez przynajmniej pierwsze pół roku życia maleństwa. Potwierdzeniem cudownych właściwości pokarmu kobiecego jest też jego pozażywieniowe wykorzystywanie w medycynie. Okazuje się bowiem, że mleko ludzkie może leczyć.

Źródła:

  • Dorota Kowalska, Eliza Gruczyńska, Joanna Bryś, Mleko matki – pierwsza żywność w życiu człowieka
  • Magdalena Maria Piskorska-Jasiulewicz, Małgorzata Witkowska-Zimny, Pozażywieniowe możliwości wykorzystaniamleka kobiecego

Zostaw komentarz

Możesz użyć HTML tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>