Jak cukier Cię niszczy?
Sięgasz po coś słodkiego. Twoje kubki smakowe wysyłają sygnał do mózgu: „to przepyszne, chcę więcej”. Wydziela się dopamina. Pokarm przechodzi do żołądka, gdzie wydzielają się soki trawienne. W jelicie cienkim „słodki posiłek” transportowany jest już jako cząsteczki: glukoza i fruktoza.
Glukoza
- przenika przez ścianki jelita cienkiego i stymuluje trzustkę do wydzieliny insuliny, hormonu odpowiedzialnego za przechwytywanie glukozy we krwi i dostarczanie jej do komórek, gdzie wykorzystuje się je jako źródło energii.
- glukoza działa jednak „agresywnie”, ciało jest zalewane serotoniną oraz wydziela się insulina, co daje efekt „chce więcej”,
- insulina blokuje produkcję leptyny, hormonu głodu – wysyłając sygnał do mózgu, że jest się najedzonym. Po jej nagłym wzroście następuje szybki spadek, który objawia się jako silne łaknienie. Kolejny efekt to rozpoczęcie magazynowania glukozy w formie tłuszczu zwłaszcza w obrębie brzucha.
- rosnący poziom insuliny i zmiany następujące w mózgu zgodnie z tym, co udało się wielokrotnie udowodnić naukowcom to prosta droga do rozwoju choroby Alzheimera.
- po wytworzeniu dużej ilości dopaminy mózg dla równowagi przestaje ją produkować, co sprawia, że znowu sięgamy po „słodkie”, by poprawić sobie humor. Jesteśmy na prostej drodze do uzależnienia.
- duże ilości insuliny, jakie wydziela trzustka osłabiają ją – ryzyko cukrzycy dramatycznie rośnie!
Fruktoza
- dostaje się z jelita cienkiego do krwi, a następnie prosto do wątroby,
- wątroba przekształca fruktozę w cząsteczki, które mogą być łatwo wykorzystane przez organizm,
- jeśli jesz dużo słodyczy, łatwo przytłaczasz nimi organizm, który nie jest w stanie „ich wszystkich przerobić”,
- z biegiem czasu nadmiar fruktozy może skłonić do obtłuszczenia wątroby, znanej jako niealkoholową chorobę tego narządu,
- zbyt duża ilość fruktozy zmniejsza poziom HDL, czyli „dobrego” cholesterolu, co prowadzi do pobudzenia trójglicerydów, zwiększając ryzyko zawału serca i udaru mózgu,
- trzustka jest na najwyższych obrotach, co może powodować stan zapalny całego ciała. To z kolei grozi rozwojem otyłości i cukrzycy.
1 2
Zostaw komentarz