Jak cukier Cię niszczy?
Słodkie życie
Jemy coraz słodziej. To nie kwestia samokontroli. Raczej jej braku. Nieskończona liczba badań pokazuje, że słodkie posiłki uzależniają. Jedząc je, z czasem nie potrafimy przestać. Jesteśmy skazani na to, co teoretycznie miało być tylko dodatkiem do naszej diety. Bardzo szybko staje się jednym z ważniejszych jej punktów.
Obecna ilość cukru w naszej diecie wyszła poza „dawkę toksyczną”. Według naukowców, nasi przodkowie spożywali około 20 łyżeczek cukru…rocznie. Tymczasem typowy Amerykanin połyka dzisiaj równowartość 22 kostek cukru co 24 godziny. Jak jest w Polsce? Niestety nikt tego tak dokładnie nie bada. Wszystko jednak wskazuje, że jest równie źle.
Sytuacja jest tak niepokojąca, że Światowa Organizacja Zdrowia wezwała kobiety, by ograniczyły ilość cukru w diecie do maksymalnie sześciu kostek na dobę. To bardzo ważne, bo nadmiar cukru we krwi w prosty sposób prowadzi do:
- otyłości,
- cukrzycy,
- choroby Alzheimera,
- raka piersi, trzonu macicy,
- raka jelita grubego,
- nadmiar cukru podwójnie zwiększa ryzyko wystąpienia ataku serca,
- drastycznie zwiększa wystąpienia niewydolności wątroby.
Gdzie kryje się cukier?
Warto mieć świadomość, że cukier dodawany jest nie tylko do słodyczy. Znajdziemy go również tam, gdzie często się go nie spodziewamy:
- keczup – około 2 łyżeczki w 2 łyżkach,
- słodki jogurt – może zawierać aż 6 łyżeczek w 150 ml
- sos do makaronu – może zawierać aż 3 łyżeczki w pół szklanki,
- wędliny – kupienie wędliny bez cukru jest bardzo trudne, niestety,
- sok owocowy,
- musli,
- pieczywo – syrop glukozowy jest ważnym składnikiem co drugiego chleba,
- leki.
Jak cukier uzależnia?
Zjedzenie czegoś słodkiego powoduje wydzielenie dopaminy. Z czasem jednak organizm broni się, co sprawia, że wydzielenie dopaminy jest możliwe w takiej samej ilości po dostarczeniu większej ilości cukru. Powtarzające się „słodkie uczty” zmniejszają wrażliwość ośrodka odpowiedzialnego za wydzielanie neuroprzekaźnika. Potrzeba coraz większej ilości cukru, by uzyskać ten sam efekt. Dlatego też ostatnie badania wskazują, że słodkie ciasteczka mogą być tak samo wciągające jak dopamina czy morfina. Zaobserwowano, że ograniczenie ilości cukru powoduje objawy odstawienia – lęk, rozdrażnienie, zmęczenie.
Czy jesteś uzależniona?
Większość z nas znajduje się „gdzieś po środku”. Tak jak możemy czasami zagrać w ruletkę, wypić wino i nie jesteśmy hazardzistkami czy alkoholikami, tak zapewne panujemy nad ilością cukru w diecie.
Jak to sprawdzić? Warto ograniczyć ilość cukru do 5 łyżeczek na dobę i sprawdzić, jak będzie zachowywał się nasz organizm: czy pojawi się ospałość, drażliwość, wielka ochota na słodycze, bóle głowy, zaburzenia koncentracji.
Jeśli czujesz się dobrze, oznacza to, że nie jesteś uzależniona. Nie jest to jednak powód, by jeść słodycze bez refleksji, warto mieć świadomość, czym grozi nadmiar glukozy i fruktozy w diecie…
Przeczytaj, jak zmniejszyć ochotę na słodycze.
Zostaw komentarz