Cukinia to sama woda. Prawie tak, ale jaka za to zdrowa!
Cukinia może dorosną nawet do 1 metra, ale zwykle zbierana jest, gdy ma około 20 centymetrów. To coraz bardziej doceniane warzywo (choć botanicznie klasyfikowane jako owoc), wykorzystywane jako dodatek do dań, a także składnik główny. Ma mnóstwo cennych właściwości. Jakich?
Cukinia występuje w kilku odmianach. Może mieć barwę ciemnozieloną, kończąc na żółtej.
Co zawiera cukinia?
Cukinia w około 220 gramach (jeden kubek) zawiera:
- 1 gram żelaza,
- 40% dziennego zapotrzebowania na witaminę A,
- 16% dziennego zapotrzebowania na magnez,
- 13% dziennego zapotrzebowania na potas,
- 14% dziennego zapotrzebowania na witaminę C,
- 9% dziennego zapotrzebowania na witaminę K,
- 8% dziennego zapotrzebowania na miedź,
- 7% fosforu
- 7% witaminy B6,
- 5% tiaminy.
Dodatkowo w cukinii znajdziemy cynk i wapń.
Taki skład potwierdza, że cukinia doskonale wzmacnia, odżywia i korzystnie wpływa na układ odporności.
Na dobre trawienie
Cukinia korzystnie wpływa na kondycję układu trawienia. Zawiera mnóstwo wody, chroniącej przed zaparciami.
Jest ponadto dobrym źródłem błonnika zapewniającego sytość z jednej strony, a z drugiej usprawniającego usuwanie zbędnych produktów przemiany materii.
Badania pokazały, że jedzenie cukinii może pomagać na stany zapalne jelit, w chorobie jelita drażliwego czy Leśniewskiego-Chrohna.
Dobry wzrok
Cukinia jest bogata w witaminę A, która korzystnie wpływa na wzrok. Wzmacnia go i pozwala zachować jego zdrowie na dłużej.
I odchudzanie
Cukinia jest również skuteczna dla osób z insulinoopornością, borykających się z nadmiernym łaknieniem. Pozwala na skuteczne zmniejszanie poziomu cukru we krwi i ustabilizowanie tej wartości. Dzięki wysokiej zawartości błonnika jest niezastąpiona wśród osób dbających o figurę i odchudzających się.
Spożywanie cukinii jest zalecane osobom cierpiącym na cukrzycę. Cel jest prosty – zwiększenie wrażliwość na insulinę i to po prostu się dzieje. Także za sprawą witaminy B6, która, według badań, ułatwia ochronę organizmu przed zachorowaniem na cukrzycę. Zastępowanie cukinią makaronów w daniach, tworzenie łódeczek cukiniowych ze smacznym wypełnieniem to łatwy krok do zachowania zdrowia.
W 100 gramach tylko 17 kcal.
Działanie przeciwzapalne
Większość chorób to wynik działania wolnych rodników. Cukinia pozwala na ich neutralizację, bo zawiera mnóstwo przeciwutleniaczy.
Jest szczególnie dobrym źródłem karotenoidów – luteiny, zekansantyny i beta karotenu. Udowodniono, że składniki te dobrze działają na oczy, pracę serca, chronią równie przed niektórymi nowotworami.
Zmniejsza ryzyko chorób serca
Choroby serca i układu krążenia to jedna z głównych przyczyn śmierci na świecie. Skuteczne zapobieganie im ma ogromne znaczenie. Cukinia działa w tym temacie dwufazowo.
Po pierwsze pozwala obniżyć zbyt wysokie ciśnienie krwi. Zawiera potas, który stabilizuje tę wartość.
Cukinia dzięki dużej zawartości błonnika chroni serce. Udowodniono wielokrotnie, że osoby spożywające sporo błonnika rzadziej mają problem z układem krążenia.
Zostaw komentarz