Główne menu

Czekolada i wino-jedz i pij na zdrowie!

Zdrowy tryb życia związany jest ze stosowaniem odpowiedniej diety. W codziennym jadłospisie mają się znajdować wartościowe produkty takie jak warzywa, owoce, kasze, wysokiej jakości ryby i chude mięso. Wykluczyć natomiast powinniśmy alkohol i słodycze, które to uchodzą za szkodliwe dla naszego zdrowia. Na szczęście można od tej reguły zrobić wyjątek, ponieważ alkohol w postaci czerwonego, wytrawnego wina oraz słodycze takie jak gorzka czekolada spożywane w umiarkowanych ilościach oprócz niewątpliwych walorów smakowych zawierają wiele cennych dla naszego zdrowia substancji odżywczych.

Właściwości zdrowotne wina

Wino – napój bogów, od kilku tysięcy lat towarzyszy człowiekowi. Najstarsze istniejące dowody na jego wytwarzanie pochodzą z VI wieku p.n.e. W starożytnej Grecji trunek ten uchodził za lek na wiele dolegliwości, między innymi takich jak problemy trawienne, osłabienie czy choroby kobiece.

czekolada i wino

Przeprowadzane współcześnie badania potwierdzają natomiast to, o czym wiedzieli już starożytni- wino pite w rozsądnych ilościach pomaga zachować zdrowie i zapobiega wielu groźnym chorobom.

Decydując się na zakup alkoholu, najlepiej wybrać wino czerwone wytrawne, gdyż ma ono najwięcej prozdrowotnych właściwości. Zawiera nawet 10 razy więcej antyoksydantów niż wino białe, co związane jest z odmienną metodą wytwarzania. Wino czerwone wyrabiane jest bowiem z całych gron winogronowych, włączając w to skórkę, pestki i łodyżki. Natomiast wina białe wytwarza się jedynie z samego wyciśniętego z winogron soku, co powoduje, że jest mniej wartościowe.

Wino zawiera ponad 100 składników wspierających nasze zdrowie, do których oprócz wody i alkoholu etylowego należą: garbniki, kwasy organiczne- winowy, acetylosalicylowy oraz jabłkowy, cukry, estry, aldehydy, mikro i makroelementy takiej jak selen, żelazo, fosfor, cynk, miedź, selen, wapń, witaminy- C, A, PP, H oraz z grupy B, aminokwasy, błonnik.

Oto najważniejsze właściwości prozdrowotne czerwonego wina

  • wino wspomaga układ krążenia-polifenole, w tym najważniejszy z nich resweratol- zawarty w czerwony winie, działają antyoksydacyjnie, czyli niszczą wolne rodniki, będące przyczyną wielu chorób cywilizacyjnych. Substancje te wraz z kwasem salicylowym (również zawartym w winie) hamują agregację, czyli sklejanie się płytek krwi, zapobiegając tworzeniu się groźnych dla zdrowia zakrzepów będących przyczyną udarów, miażdżycy i zawałów serca. Ponadto zmniejsza wchłanianie „złego” cholesterolu LDL i reguluje ciśnienie krwi.
  • czerwone wino, jak zresztą każdy alkohol rozszerza naczynia krwionośne poprawiając krążenie krwi co wpływa na lepsze dotlenienie serca.
  • działa antynowotworowo- efekt ten zawdzięcza obecnemu w nim resweratolowi, który hamuje wydzielanie białka, jakim odżywiają się komórki nowotworowe, garbnikom takim jak katechiny, antocyjany i pochodne kwasu kawowego, oraz flawonoidom zwalczającym wolne rodniki.
  • poprawia trawienie- garbniki zawarte w winie wpływają na poprawę funkcjonowania układu pokarmowego poprzez zwiększenie wydzielania śliny i produkcję enzymów trawiennych. Wskutek tego polepsza się też ukrwienie układu pokarmowego a składniki odżywcze prędzej trafiają do krwi. Kwas cynamonowy zawarty w winie zwiększa wydzielanie żółci, przyśpieszając tym samym proces trawienia tłuszczów, oraz zmniejszając ryzyko powstania kamicy żółciowej. Oprócz tego niewielkie ilości wina podrażniając ściany żołądka, zwiększają jego odporność na działanie kwasów trawiennych, obniżając ryzyko powstania wrzodów. Osobom cierpiącym na nadkwasotę poleca się wybierać wina z dużą ilością garbników, które działają osłaniająco na błonę śluzową żołądka.
  • wino poprawia pracę nerek i układu moczowego– poprzez swoje moczopędne działanie wino znacznie zmniejsza ryzyko powstania kamicy nerkowej, zwiększa wydalanie szkodliwych produktów rozkładu białka takich jak amoniak, mocznik, kwasy oraz sole mineralne. Ogranicza namnażanie się bakterii w układzie moczowym oraz wspomaga ich wydalanie.
  • działa bakteriobójczo i antywirusowo- związki polifenolowe zawarte w winie uwalniane podczas procesu fermentacji wykazują silne działanie bakteriobójcze. Z przeprowadzonych doświadczeń wynika, iż po 15 minutach bytowania w winie giną bakterie tyfusu, cholery oraz E.coli. Na piciu wina skorzysta również nasza jama ustna, gdyż czerwone wino hamuje rozwój bakterii Streptococcus mutans i Streptococcus pyogenes odpowiedzialnych za próchnicę zębów, stan zapalny dziąseł oraz infekcje gardła. Osoby niepalące oraz pijące regularnie niewielkie ilości czerwonego wina mają również mniejsze szanse „złapania” wirusa grypy niż osoby niepalące i wykluczające z diety wszelki alkohol.
  • usprawnia pracę mózgu– mnogość przeciwutleniaczy zawartych w czerwonym winie zmniejsza stany zapalne toczące się w organizmie oraz uelastycznia naczynia krwionośne przez co mózg jest lepiej dotleniony. Ponadto resweratol hamuje rozwój beta-amyloidu czyli białka prawdopodobnie przyczyniającego się do powstania oraz rozwoju Alzheimera.
  • reguluje poziom cukru we krwi- to kolejna z zasług reserwatolu. W tym przypadku aktywuje on białko, którego zadaniem jest niedopuszczenie do nagłych skoków insuliny we krwi. Stymuluje również wydzielanie insuliny.
  • sprzyja odchudzaniu– przeciwutleniacze zawarte w czerwonym winie aktywują gen zapobiegający tworzeniu się nowych komórek tłuszczowych w organizmie. Regularne, umiarkowane picie czerwonego, wytrawnego wina sprzyja łatwiejszemu zrzucaniu zbędnych kilogramów i działa oczyszczająco na nasz organizm.
  • poprawia nastrój– substancje zawarte w winie pobudzają produkcję serotoniny która wpływa na poprawę naszego nastroju. Jednocześnie antyoksydanty, w jaki jest ono bogate zmniejszają wydzielanie kortyzolu, określanego jako hormon stresu, który może działać niekorzystnie na nasze zdrowie.
  • opóźnia procesy starzenia się organizmu– dobroczynne substancje zawarte w trunku chronią główne organy naszego ciała przed zniszczeniami jakie powodują wolne rodniki.

Pomimo swoich niewątpliwych zalet należy pamiętać, że wino jest alkoholem a jego nadmierne spożywanie nawet u zdrowych osób może doprowadzić do wielu chorób, oraz niesie za sobą ryzyko popadnięcia w uzależnienie. Alkoholu nawet w niewielkich ilościach nie powinny spożywać kobiety w ciąży i karmiące piersią, osoby cierpiące na migrenę oraz astmę, z chorą wątrobą, trzustką oraz diabetycy. Przy stosowaniu leków należy zasięgnąć opinii lekarza. Aby osiągnąć efekt terapeutyczny nie należy wypijać więcej niż 1-2 lampki czerwonego wina dziennie. Ilość ta jest zależna od płci: dla kobiet bezpieczna dawka dobowa wynosi 125 mililitrów tego alkoholu, zaś dla mężczyzn jest to 250 mililitrów. Najlepiej wybierać wina z Francji: Burgundia, Bordeaux, Beaujolais, gdyż mają one największą zawartość polifenoli.

Czekolada

Może być gorzka, mleczna, biała oraz z rozmaitym nadzieniem. Sięgamy po nią, gdy mamy gorszy dzień i chcemy poprawić sobie nastrój. Jednak często tej przyjemności towarzyszą wyrzuty sumienia. W powszechnej opinii wszelkie słodycze są bowiem niezdrowe oraz pozbawione wartościowych składników odżywczych, czekolada zaś jest tucząca oraz psują się od niej zęby. Jednak w przypadku czekolady zawierającej powyżej 70 % kakao możemy zrobić wyjątek i na stałe wprowadzić ją do naszego jadłospisu. Oczywiście kluczem tu jest umiar a zjedzenie całej tabliczki dziennie prędzej nam zaszkodzi niż pomoże.

Gorzka czekolada zawiera wiele cennych dla naszego organizmu substancji takich jak: węglowodany, magnez, żelazo, cynk, fosfor, potas, niacynę, flawonoidy, teobrominę, fenylotylaminę. Jest co prawda dosyć kaloryczna, bo w 100 gramach znajduje się około 530 kilokalorii, ale jedząc 2-3 kostki dziennie, dodatkowo stosując urozmaiconą, wartościową dietę oraz odpowiednią dawkę ruchu ten rodzaj słodyczy na pewno nie wpłynie negatywnie na naszą figurę.

Czekolada w porównaniu do innych słodyczy dość szybko się rozpuszcza i nie pozostaje długo w jamie ustnej, dlatego jest najbardziej bezpieczna dla zębów, dodatkowo zawiera substancje zapobiegające próchnicy (co jednak nie zwalnia nas z mycia zębów po posiłku).

Zalety jedzenia czekolady

  • czekolada wpływa pozytywnie na nastrój – to zasługa tryptofanu zwiększającego poziom serotoniny w organizmie oraz fenylotylaminy, która pełni funkcję neuroprzekaźnika. Należy ona do endorfin, czyli tzw. hormonów szczęścia wpływających na polepszenie naszego humoru. Z badań przeprowadzonych w Helsinkach wynika, że dzieci kobiet, które w ciąży regularnie spożywały ciemną czekoladę wykazują większą aktywność i lepiej się rozwijają.
  • poprawia funkcjonowanie układu krążenia– flawonoidy zawarte w czekoladzie obniżają poziom tzw. „złego” cholesterolu LDL, uelastyczniają ścianki naczyń krwionośnych, zapobiegają zlepianiu się płytek krwi i tym samym zmniejszają ryzyko powstania zakrzepu, zawału serca czy udaru.
  • działa antynowotworowo – po spożyciu gorzkiej czekolady aż o 20% wzrasta poziom przeciwutleniaczy w naszym organizmie, które wzmacniają system immunologiczny naszego organizmu oraz zapobiegają przekształceniu się zdrowych komórek w komórki nowotworowe.
  • wspomaga odchudzanie– taki efekt uzyskamy jedząc gorzką czekoladę z umiarem, czyli nie więcej niż 2-3 kostki o zawartości co najmniej 70% kakao dziennie. Epiktacheina zawarta w kakao aktywizuje przemianę materii i przyśpiesza spalanie kalorii. Magnez z kolei bierze udział w syntezie kwasów tłuszczowych.
  • podnosi odporność organizmu i pobudza- antyoksydanty oraz magnez poprawiają funkcjonowanie układu krążenia, wpływając na lepsze dotlenienie krwi i tym samym wzrost odporności całego organizmu. Dzięki dużej zawartości magnezu, glukozy, kofeinie i teobrominie zwiększa się nasza zdolność koncentracji a zmęczenie ustępuje.
  • wspomaga walkę z anemią– gorzka czekolada zawiera spore ilości żelaza oraz witaminy z grupy B wpływające na proces tworzenia się czerwonych krwinek.

Kto powinien zrezygnować z jedzenia czekolady?

Oprócz walorów smakowych, czekolada ma wiele zalet, niestety nie wszyscy mogą bezkarnie się nią zajadać, i to nie tylko ze względu na wysoką kaloryczność. Z czekolady powinny zrezygnować lub ograniczyć jej spożywanie osoby cierpiące na migreny i kobiety, którym dokucza PMS. Czekolada może zaostrzać objawy zespołu jelita drażliwego, powodować zgagę oraz sprzyja zaparciom. Ze względu na zawartość soli kwasu szczawiowego, powinny z niej zrezygnować osoby zmagające się z chorobami nerek oraz pęcherza moczowego. Czekolada, ze względu na zawartość kakao, który jest silnym alergenem u 5 osób na 100 powoduje wystąpienie reakcji alergicznych. Organizm może zareagować wysypką, pojawieniem się kataru siennego czy duszności.

Zarówno czerwone, wytrawne wino jak i gorzka, dobra jakościowo czekolada, oprócz przyjemności wynikającej ze spożywania, mogą przynieść szereg korzyści naszemu zdrowiu. Pod warunkiem, że zachowamy umiar czyli 1 lampka wina i 3 kostki gorzkiej czekolady na dobę. Na zdrowie i na dobry nastrój.

Zostaw komentarz

Możesz użyć HTML tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>