Inf. prasowa Czerstwy chleb – 3 sposoby na jego wykorzystanie
Praktycznie każdy rodzaj pieczywa ma tendencję do szybkiego wysychania. Zamiast wyrzucać nieskonsumowany chleb, można go wykorzystać w pomysłowy sposób do przygotowania innych posiłków. Oto trzy ciekawe sposoby o których warto wiedzieć.
1. Gorąca zapiekanka
Jeśli w domu dysponujemy dużą ilością czerstwego chleba to można go wykorzystać do przygotowania smacznej zapiekanki. Do tego celu potrzebne jest większe, żaroodporne naczynie. Zanim umieścimy tam zeschnięte kromki, należy je nieco opiec na niewielkiej ilości oleju z dodatkiem jajek. Następnie wystarczy ułożyć je w przemyślany sposób na dnie naczynia. Ważne jest między innymi to, aby równomiernie pokrywały jego dolną część.
Następnie naczynie wystarczy uzupełnić pozostałymi składnikami według uznania. Może to być szynka, pomidory, pieczarki, ugotowane mięso. Wszystko to zostanie dobrze przypieczone, więc jeśli tylko posiadamy resztki z wczorajszego obiadu to doskonale sprawdzą się one do przygotowania pożywnego posiłku. Wszystko to należy przykryć żółtym serem i uzupełnić do smaku mozzarellą. Piec przez około 20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
2. Pożywna zupa
Do przygotowania pożywnej zupy potrzebujemy niewielką ilość czerstwego chleba lub zeschniętych bułek. Do smaku potrzebna będzie nam także duża cebula oraz dwa ząbki czosnku. Ostatnim składnikiem jest bulion, który możemy często zakupić na promocji w znanych supermarketach, warto więc obserwować aktualne przeceny na przykład na stronie https://gazetka-24.pl/auchan.
W patelni lub w garnku podsmażamy drobno pokrojoną cebulę na niewielkiej ilości oliwy lub oleju. Następnie dodajemy posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Po tym jak skończymy smażenie zmniejszamy ogień do minimum i dodajemy pokrojone w kostkę czerstwe pieczywo. Zalewamy wszystko bulionem i czekamy aż wszystko się zagotuje. Gdy wszystko nieco ostygnie należy użyć blendera, aby stworzyć pożywną zupę krem. Na koniec można udekorować garścią posiekanej natki pietruszki.
3. Grzanki z dżemem
Ze zeschniętych kromek chleba można stworzyć smaczne grzanki, które można spożywać z dżemem lub marmoladą. W tym celu należy usmażyć je na rozgrzanym maśle. Ważne jest to, aby dokładnie podpiec je z obu stron. Zamiast masła można także skorzystać z niewielkiej ilości jajka i oleju. Na koniec posypać parmezanem i skropić niewielką ilością soku z cytryny lub pomarańcza. Grzanki można następnie posmarować niewielką ilością dżemu. Są niezwykle chrupiące, więc to danie szczególnie przypadnie do gustu zwłaszcza dzieciom.
Zostaw komentarz