Główne menu

Czerwona herbata – pij na zdrowie!

W zamierzchłych czasach picie czerwonej herbaty było zarezerwowane wyłącznie dla cesarza Chin. Dziś bez większego problemu czerwoną herbatę otrzymamy w niemal każdym sklepie spożywczym. W rankingu światowej produkcji herbat czerwona odmiana znajduje się na 3 miejscu, po herbacie czarnej i zielonej. Skąd pochodzi czerwona herbata, jak się ją produkuje i jakie ma właściwości zdrowotne?

Jak wytwarzana jest czerwona herbata?

Czerwoną herbatę wytwarza się z liści oraz pączków roślin należących do gatunku Camella sinensis oraz Camella assamica. Istnieją trzy gatunki herbaty czerwonej: Pu-erh, Puszong oraz Oolong. Każda z nich zalicza się do herbat półfermentowanych. Różnią się one między sobą smakiem, aromatem oraz sposobem przetworzenia.

  • Oolong (ulung, smocza herbata) – liście po zebraniu pozostawia się na słońcu, by zwiędły. Następnie są one wrzucane do bambusowego kosza i wielokrotnie wytrząsane, żeby doprowadzić do wytarcia się ich brzegów. Proces wytrząsania uznaje się za zakończony, gdy liście przybiorą żółtawy odcień. Końcowym etapem produkcji jest proces fermentacji i palenia. Herbata ta charakteryzuje się łagodnym, orzechowo korzennym smakiem i kwiatowo-cytrusowym aromatem.
  • Puszong– pochodzi z chińskiej prowincji Fuijan na Tajwanie. Podczas procesu produkcji liście herbaty podlegają najkrótszemu procesowi fermentacji. Puszong ma łagodny smak będący mieszanką herbat: oolong i zielonej zaś napar z niej ma jasno bursztynową barwę.
  • Pu-erh– pochodzi z chińskiej prowincji Yunnan. Po zebraniu z krzewu liście tej herbaty są smażone w wokach, następnie zwijane i rozkładane, by wyschły pod wpływem promieni słonecznych. W ten sposób rozpoczyna się proces fermentacji pu-erh. Ze względu na metodę produkcji wyróżniamy: raw pu- erh (proces fermentacji trwa nawet kilkanaście lat) oraz ripe pu-erh (przyśpiesza się proces fermentacji, skrapiając wysuszone liście wodą). Większość dostępnych na rynku herbat to właśnie ripe pu –erh. Przyśpieszenie procesu fermentacji doprowadziło do obniżenia ceny herbaty i co za tym idzie upowszechnienia. Napar z pu-erh, oprócz czerwonego zabarwienia, charakteryzuje się nieco cierpkim, ziemisto-korzennym smakiem i aromatem.

Właściwości prozdrowotne czerwonej herbaty

Napar z czerwonej herbaty wpływa niezwykle korzystnie na nasz organizm. Z uwagi na skrócony czas fermentowania obfituje on w wiele biologicznie aktywnych składników, takich jak: teaflawiny, katechiny, tearubiginy, flawonole, kwasy fenolowe, depsydy, węglowodany, białka, związki mineralne (mangan, wapń, fluor), aminokwasy, metyloksantyny.

czerwona herbata

Zalety picia czerwonej herbaty:

Czerwona herbata:

  • Zmniejsza poziom „złego” cholesterolu
  • Pomaga w przypadku biegunek oraz zatruć pokarmowych.
  • Działa antynowotworowo (jest to zasługa przeciwutleniaczy, które „wymiatają” wolne rodniki, chroniąc DNA przed uszkodzeniami).
  • Pomaga w przypadku sezonowych infekcji górnych dróg oddechowych, działa przeciwwirusowo, przeciwbakteryjnie, przeciwzapalnie.
  • Poprawia trawienie, pobudzając produkcję soków żołądkowych,
  • Wspomaga leczenie cukrzycy.
  • Zmniejsza alergie.
  • Dzięki sporej zawartości fluoru, wzmacnia i chroni zęby przed próchnicą oraz hamuje rozwój płytki bakteryjnej.
  • Oprócz tego, wspomaga leczenie stanów zapalnych śluzówki jamy ustnej i dziąseł.
  • Zmniejsza stężenie kwasu moczowego we krwi, pomagając w leczeniu dny moczanowej, dodatkowo wykazując działanie moczopędne.
  • Poprawia funkcjonowanie wątroby.
  • Poprawia pamięć i koncentrację – zawartość kofeiny w filiżance naparu z czerwonej herbaty to około 12 mg (w takiej samej ilości kawy jest jej około 6 razy więcej).
  • Czerwona herbata wspomaga trawienie oraz spalanie tłuszczu.
  • Zmniejsza łaknienie oraz ułatwia odchudzanie, jest więc wskazana dla osób z nadwagą i odchudzających się.
  • Oczyszcza organizm z toksyn.
  • Wspiera rozwój dobrej flory bakteryjnej w jelitach.
  • Wzmacnia układ krążenia oraz obniża ciśnienie krwi.

Przeciwwskazania do picia czerwonej herbaty

Nadmierne spożycie czerwonej herbaty ( jak zresztą wszystkiego) może u niektórych osób spowodować skutki uboczne. Przeważnie ich przyczyną jest kofeina, jaką herbata ma w swoim składzie, a której nadmiar może skutkować między innymi bólami głowy, mdłościami, wzrostem ciśnienia krwi oraz problemami z zasypianiem. Oprócz tego, garbniki zawarte w czerwonej herbacie ograniczają wchłanianie żelaza i witamin przez ludzki organizm. W spożywaniu czerwonej herbaty trzeba zachować umiar i nie przekraczać 5 filiżanek na dobę.

Ciąża nie jest przeciwwskazaniem do picia czerwonej herbaty, o ile oczywiście nie przekroczymy bezpiecznych ilości, która w przypadku ciąży jest obniżona do  2-3 filiżanek naparu na dobę. W razie wątpliwości warto jednak skonsultować się z lekarzem.

Jak przygotować napar z czerwonej herbaty?

Porcję herbaty, 1-2 łyżeczki należy zalać wrzącą wodą i zaparzać około 5 minut. Herbatę można zaparzać kilkukrotnie, dla mocniejszego smaku można dosypać odrobinę nowych liści do „starego” naparu.

    10 komentarzy

  • Greenelka

    Kiedys piłam czerwona herbate chetnie, ale teraz wolę zielona, albo biała. A najbardziej te, które mam z ziół , które zbieram całe lato…
    Usciski:)

  • Słodyczarnia

    Jeszcze chyba nigdy nie miałam okazji napić się czerwonej herbaty 🙂 Ale teraz jak tylko zobaczę w sklepie to od razu biorę 🙂

  • Iwona Góra Blog

    Ja piłam tylko Pue-Erh z tego co pamiętam i lubię wszystkie herbaty 🙂

  • Ania

    Moja ulubiona tak samo jak i zielona 🙂 piję obie w dużych ilościach

  • Mieszczka.com

    Przy próbie napicia się czerwonej herbaty moje gardo staje okoniem. Za to bardzo chętne jest herbacie zielonej, szczególnie w towarzystwie gruszki i pigwy. 😉

  • Rosa

    Jakoś nie jestem zwolenniczką czerwonej herbaty. Według mnie bardziej prozdrowotna jest zielona lub jakieś napary z ziół. W trakcie kuracji odchudzającej miałam problemy z przemianą materii, była ewidentnie za wolna… Dlatego zaczęłam pić dużo naparów i stosować REKLAMA. Dzięki suplementacji mój metabolizm wskoczył na wyższy poziom, apetyt został zahamowany, a organizm zaopatrzony w niezbędne witaminy. Do tego codziennie uprawiam jogę i wprowadziłam więcej zieleniny do swojej diety. Z tygodnia na tydzień widzę coraz większy progres.

  • Jola | Pixel Kolor

    Czerwonej herbaty dawno nie piłam. Dawno też nie widziałam na sklepowej półce. Muszę się rozejrzeć i kupić, jestem ciekawa, jak smakuje.

  • Iwona Kmita

    Pue erch mi nie smakuje. Muszę spróbować inną bo rzeczywiście zalety nie do przecenienia. Pozdrawiam ciepło

  • Iwona Kmita

    Pue erch mi nie smakuje. Muszę spróbować inną bo rzeczywiście zalety nie do przecenienia. Pozdrawiam ciepło

  • Agnieszka

    Kiedyś próbowałam przekonać się do czerwonej herbaty, ale jej specyficzny i bardzo wyrazisty smak sprawiły, że nie jestem w stanie jej pić, mimo właściwości jakie posiada.

Zostaw komentarz

Możesz użyć HTML tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>