Czerwona herbata – pij na zdrowie!
W zamierzchłych czasach picie czerwonej herbaty było zarezerwowane wyłącznie dla cesarza Chin. Dziś bez większego problemu czerwoną herbatę otrzymamy w niemal każdym sklepie spożywczym. W rankingu światowej produkcji herbat czerwona odmiana znajduje się na 3 miejscu, po herbacie czarnej i zielonej. Skąd pochodzi czerwona herbata, jak się ją produkuje i jakie ma właściwości zdrowotne?
Jak wytwarzana jest czerwona herbata?
Czerwoną herbatę wytwarza się z liści oraz pączków roślin należących do gatunku Camella sinensis oraz Camella assamica. Istnieją trzy gatunki herbaty czerwonej: Pu-erh, Puszong oraz Oolong. Każda z nich zalicza się do herbat półfermentowanych. Różnią się one między sobą smakiem, aromatem oraz sposobem przetworzenia.
- Oolong (ulung, smocza herbata) – liście po zebraniu pozostawia się na słońcu, by zwiędły. Następnie są one wrzucane do bambusowego kosza i wielokrotnie wytrząsane, żeby doprowadzić do wytarcia się ich brzegów. Proces wytrząsania uznaje się za zakończony, gdy liście przybiorą żółtawy odcień. Końcowym etapem produkcji jest proces fermentacji i palenia. Herbata ta charakteryzuje się łagodnym, orzechowo korzennym smakiem i kwiatowo-cytrusowym aromatem.
- Puszong– pochodzi z chińskiej prowincji Fuijan na Tajwanie. Podczas procesu produkcji liście herbaty podlegają najkrótszemu procesowi fermentacji. Puszong ma łagodny smak będący mieszanką herbat: oolong i zielonej zaś napar z niej ma jasno bursztynową barwę.
- Pu-erh– pochodzi z chińskiej prowincji Yunnan. Po zebraniu z krzewu liście tej herbaty są smażone w wokach, następnie zwijane i rozkładane, by wyschły pod wpływem promieni słonecznych. W ten sposób rozpoczyna się proces fermentacji pu-erh. Ze względu na metodę produkcji wyróżniamy: raw pu- erh (proces fermentacji trwa nawet kilkanaście lat) oraz ripe pu-erh (przyśpiesza się proces fermentacji, skrapiając wysuszone liście wodą). Większość dostępnych na rynku herbat to właśnie ripe pu –erh. Przyśpieszenie procesu fermentacji doprowadziło do obniżenia ceny herbaty i co za tym idzie upowszechnienia. Napar z pu-erh, oprócz czerwonego zabarwienia, charakteryzuje się nieco cierpkim, ziemisto-korzennym smakiem i aromatem.
Właściwości prozdrowotne czerwonej herbaty
Napar z czerwonej herbaty wpływa niezwykle korzystnie na nasz organizm. Z uwagi na skrócony czas fermentowania obfituje on w wiele biologicznie aktywnych składników, takich jak: teaflawiny, katechiny, tearubiginy, flawonole, kwasy fenolowe, depsydy, węglowodany, białka, związki mineralne (mangan, wapń, fluor), aminokwasy, metyloksantyny.
Zalety picia czerwonej herbaty:
Czerwona herbata:
- Zmniejsza poziom „złego” cholesterolu
- Pomaga w przypadku biegunek oraz zatruć pokarmowych.
- Działa antynowotworowo (jest to zasługa przeciwutleniaczy, które „wymiatają” wolne rodniki, chroniąc DNA przed uszkodzeniami).
- Pomaga w przypadku sezonowych infekcji górnych dróg oddechowych, działa przeciwwirusowo, przeciwbakteryjnie, przeciwzapalnie.
- Poprawia trawienie, pobudzając produkcję soków żołądkowych,
- Wspomaga leczenie cukrzycy.
- Zmniejsza alergie.
- Dzięki sporej zawartości fluoru, wzmacnia i chroni zęby przed próchnicą oraz hamuje rozwój płytki bakteryjnej.
- Oprócz tego, wspomaga leczenie stanów zapalnych śluzówki jamy ustnej i dziąseł.
- Zmniejsza stężenie kwasu moczowego we krwi, pomagając w leczeniu dny moczanowej, dodatkowo wykazując działanie moczopędne.
- Poprawia funkcjonowanie wątroby.
- Poprawia pamięć i koncentrację – zawartość kofeiny w filiżance naparu z czerwonej herbaty to około 12 mg (w takiej samej ilości kawy jest jej około 6 razy więcej).
- Czerwona herbata wspomaga trawienie oraz spalanie tłuszczu.
- Zmniejsza łaknienie oraz ułatwia odchudzanie, jest więc wskazana dla osób z nadwagą i odchudzających się.
- Oczyszcza organizm z toksyn.
- Wspiera rozwój dobrej flory bakteryjnej w jelitach.
- Wzmacnia układ krążenia oraz obniża ciśnienie krwi.
Przeciwwskazania do picia czerwonej herbaty
Nadmierne spożycie czerwonej herbaty ( jak zresztą wszystkiego) może u niektórych osób spowodować skutki uboczne. Przeważnie ich przyczyną jest kofeina, jaką herbata ma w swoim składzie, a której nadmiar może skutkować między innymi bólami głowy, mdłościami, wzrostem ciśnienia krwi oraz problemami z zasypianiem. Oprócz tego, garbniki zawarte w czerwonej herbacie ograniczają wchłanianie żelaza i witamin przez ludzki organizm. W spożywaniu czerwonej herbaty trzeba zachować umiar i nie przekraczać 5 filiżanek na dobę.
Ciąża nie jest przeciwwskazaniem do picia czerwonej herbaty, o ile oczywiście nie przekroczymy bezpiecznych ilości, która w przypadku ciąży jest obniżona do 2-3 filiżanek naparu na dobę. W razie wątpliwości warto jednak skonsultować się z lekarzem.
Jak przygotować napar z czerwonej herbaty?
Porcję herbaty, 1-2 łyżeczki należy zalać wrzącą wodą i zaparzać około 5 minut. Herbatę można zaparzać kilkukrotnie, dla mocniejszego smaku można dosypać odrobinę nowych liści do „starego” naparu.
10 komentarzy
Kiedys piłam czerwona herbate chetnie, ale teraz wolę zielona, albo biała. A najbardziej te, które mam z ziół , które zbieram całe lato…
Usciski:)
Jeszcze chyba nigdy nie miałam okazji napić się czerwonej herbaty 🙂 Ale teraz jak tylko zobaczę w sklepie to od razu biorę 🙂
Ja piłam tylko Pue-Erh z tego co pamiętam i lubię wszystkie herbaty 🙂
Moja ulubiona tak samo jak i zielona 🙂 piję obie w dużych ilościach
Przy próbie napicia się czerwonej herbaty moje gardo staje okoniem. Za to bardzo chętne jest herbacie zielonej, szczególnie w towarzystwie gruszki i pigwy. 😉
Jakoś nie jestem zwolenniczką czerwonej herbaty. Według mnie bardziej prozdrowotna jest zielona lub jakieś napary z ziół. W trakcie kuracji odchudzającej miałam problemy z przemianą materii, była ewidentnie za wolna… Dlatego zaczęłam pić dużo naparów i stosować REKLAMA. Dzięki suplementacji mój metabolizm wskoczył na wyższy poziom, apetyt został zahamowany, a organizm zaopatrzony w niezbędne witaminy. Do tego codziennie uprawiam jogę i wprowadziłam więcej zieleniny do swojej diety. Z tygodnia na tydzień widzę coraz większy progres.
Czerwonej herbaty dawno nie piłam. Dawno też nie widziałam na sklepowej półce. Muszę się rozejrzeć i kupić, jestem ciekawa, jak smakuje.
Pue erch mi nie smakuje. Muszę spróbować inną bo rzeczywiście zalety nie do przecenienia. Pozdrawiam ciepło
Pue erch mi nie smakuje. Muszę spróbować inną bo rzeczywiście zalety nie do przecenienia. Pozdrawiam ciepło
Kiedyś próbowałam przekonać się do czerwonej herbaty, ale jej specyficzny i bardzo wyrazisty smak sprawiły, że nie jestem w stanie jej pić, mimo właściwości jakie posiada.