Czosnek niedźwiedzi – przyprawa, którą powinnaś poznać
Czy warto jeść czosnek? Tak. Nie tylko z powodu walorów smakowych, ale również z uwagi na działanie wzmacniające odporność. Jedną z ciekawszych propozycji jest nieklasyczny, ale całkiem inny czosnek – czosnek niedźwiedzi. Jakie ma właściwości? I dlaczego warto mieć go w kuchni?
Czosnek niedźwiedzi jeszcze lepszy niż czosnek pospolity?
Co ciekawe czosnek niedźwiedzi (Allium ursinum, Wild garlic) ma dużo wszechstronniejsze działanie niż czosnek pospolity. W jego przypadku materiałem wykorzystywanym w kuchni nie są ząbki, ale długie cienkie liście, które w formie pokruszonej i ususzonej służą jako przyprawa.
Czosnek niedźwiedzi jest to roślina występująca pospolicie w Azji i Europie (zwłaszcza w Niemczech i we Francji). W Polsce można go znaleźć na przykład w Bieszczadach. Nie wolno jednak go zbierać. Roślina jest pod ochroną.
Czosnek niedźwiedzi dorasta do 50 centymetrów i nie wydaje ząbków. Ma białe kwiaty, ciemnozielone podłużne liście o ostrym zakończeniu. Może być łatwo pomylony z konwalią majową, która jest trująca. To kolejny powód, dla którego samodzielne zbieranie rośliny jest niewskazane, nietrudno bowiem o pomyłkę. Z drugiej strony konwalia rozwija się później niż czosnek niedźwiedzi – w maju. Nie pachnie również czosnkiem.
Czosnek niedźwiedzi można jednak uprawiać w domu lub w ogrodzie. Świetnie rośnie w miejscach półotwartych, pod drzewami, na glebach żyznych. Rośnie już na początku marca w przypadku ciepłych zim lub pod koniec tego miesiąca, gdy zima jest bardziej mroźna. Na początku jest dość piekący w smaku. Po miesiącu zyskuje najlepsze właściwości zdrowotne – warto go zbierać w kwietniu, przed kwitnięciem. W czerwcu liście
obumierają i żółkną.
Co zawiera czosnek niedźwiedzi?
Czosnek niedźwiedzi jest bogatym źródłem witamin: C, A, E i z grupy B. Zawiera siarkę, selen, mangan, żelazo, do tego cenne flawonoidy, kwas fenolowy, saponiny, chlorofil i karotenoidy. Ma mnóstwo wartościowych składników o działaniu przeciwutleniającym i przeciwzapalnym.
Na co może pomóc czosnek niedźwiedzi?
Czosnek niedźwiedzi ma bardzo wszechstronne działanie:
- Wzmacnia odporność – zmniejsza ryzyko rozwinięci infekcji. W przypadku wystąpienia stanu zapalnego w organizmie, pomaga w szybkim ugaszeniu „pożaru”. Wspomaga szybki powrót do zdrowia. Uważany jest za jeden z najlepszych domowych, naturalnych antybiotyków.
- Doskonały na przeziębienia i infekcje górnych dróg oddechowych – czosnek niedźwiedzi pomaga w przypadku kataru, czy infekcji górnych i dolnych dróg oddechowych.
- Obniża ciśnienie krwi – roślina za sprawą związków siarki pomaga obniżyć zbyt
wysoki poziom ciśnienia krwi. - Pomaga obniżyć poziom cholesterolu – czosnek niedźwiedzi wspiera
metabolizm trójglicerydów. - Wspiera trawienie – korzystnie wpływa na florę bateryjną jelit.
- Wzmacnia wątrobę – wspiera jej funkcje detoksykujące, oczyszczające. Pomaga usunąć toksyny i metale ciężkie.
- Wzmacnia stawy – zmniejsza dolegliwości bólowe, pomaga budować zdrowe i silne stawy.
- Zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych – jest doskonały,
jak pokazują badania, w profilaktyce chorób serca, nadciśnienia, a także udaru
mózgu.
Czosnek niedźwiedzi, jak wykazano, działa przeciwpasożytniczo (zwłaszcza na owsik i glisty) i przeciwnowotworowo oraz przeciwreumatycznie.
Jak stosować?
Czosnek niedźwiedzi może być stosowany jako przyprawa (jako suszone lub mrożone ziele). Może być dodawany do zup, sosów, mięs, a nawet do twarożku czy kanapek. Nada się również do stosowania w formie naparów, nalewek, herbatek, a także zewnętrznie – jako składnik maści.
Niektóre źródła wskazują, że aby skorzystać z właściwości czosnku, trzeba go spożywać na surowo lub po ukiszeniu. Dobrym pomysłem jest zrobienie pesto z czosnku i przechowywanie go w oliwie w słoiku. Następnie pesto przechowujemy w lodówce.
Suszony czosnek pozbawiony jest pięknego zapachu i ma tracić większość zdrowotnych właściwości.
Czosnek niedźwiedzi ma dość ostry smak. Warto mieć to na uwadze i stosować go na początku w dość niewielkich ilościach. Choć roślina jest dobrze tolerowana, to w dużych ilościach może powodować nieprzyjemności ze strony układu pokarmowego.
Zostaw komentarz