Główne menu

Czosnek niedźwiedzi – przyprawa, którą powinnaś poznać

Czy warto jeść czosnek? Tak. Nie tylko z powodu walorów smakowych, ale również z uwagi na działanie wzmacniające odporność. Jedną z ciekawszych propozycji jest nieklasyczny, ale całkiem inny czosnek – czosnek niedźwiedzi. Jakie ma właściwości? I dlaczego warto mieć go w kuchni?

Czosnek niedźwiedzi

Czosnek niedźwiedzi jeszcze lepszy niż czosnek pospolity?

Co ciekawe czosnek niedźwiedzi (Allium ursinum, Wild garlic) ma dużo wszechstronniejsze działanie niż czosnek pospolity. W jego przypadku materiałem wykorzystywanym w kuchni nie są ząbki, ale długie cienkie liście, które w formie pokruszonej i ususzonej służą jako przyprawa.

Czosnek niedźwiedzi jest to roślina występująca pospolicie w Azji i Europie (zwłaszcza w Niemczech i we Francji). W Polsce można go znaleźć na przykład w Bieszczadach. Nie wolno jednak go zbierać. Roślina jest pod ochroną.

Czosnek niedźwiedzi dorasta do 50 centymetrów i nie wydaje ząbków. Ma białe kwiaty, ciemnozielone podłużne liście o ostrym zakończeniu. Może być łatwo pomylony z konwalią majową, która jest trująca. To kolejny powód, dla którego samodzielne zbieranie rośliny jest niewskazane, nietrudno bowiem o pomyłkę. Z drugiej strony konwalia rozwija się później niż czosnek niedźwiedzi – w maju. Nie pachnie również czosnkiem.

Czosnek niedźwiedzi można jednak uprawiać w domu lub w ogrodzie. Świetnie rośnie w miejscach półotwartych, pod drzewami, na glebach żyznych. Rośnie już na początku marca w przypadku ciepłych zim lub pod koniec tego miesiąca, gdy zima jest bardziej mroźna. Na początku jest dość piekący w smaku. Po miesiącu zyskuje najlepsze właściwości zdrowotne – warto go zbierać w kwietniu, przed kwitnięciem. W czerwcu liście
obumierają i żółkną.

Co zawiera czosnek niedźwiedzi?

Czosnek niedźwiedzi jest bogatym źródłem witamin: C, A, E i z grupy B. Zawiera siarkę, selen, mangan, żelazo, do tego cenne flawonoidy, kwas fenolowy, saponiny, chlorofil i karotenoidy. Ma mnóstwo wartościowych składników o działaniu przeciwutleniającym i przeciwzapalnym.

Na co może pomóc czosnek niedźwiedzi?

Czosnek niedźwiedzi ma bardzo wszechstronne działanie:

  • Wzmacnia odporność – zmniejsza ryzyko rozwinięci infekcji. W przypadku wystąpienia stanu zapalnego w organizmie, pomaga w szybkim ugaszeniu „pożaru”. Wspomaga szybki powrót do zdrowia. Uważany jest za jeden z najlepszych domowych, naturalnych antybiotyków.
  • Doskonały na przeziębienia i infekcje górnych dróg oddechowych – czosnek niedźwiedzi pomaga w przypadku kataru, czy infekcji górnych i dolnych dróg oddechowych.
  • Obniża ciśnienie krwi – roślina za sprawą związków siarki pomaga obniżyć zbyt
    wysoki poziom ciśnienia krwi.
  • Pomaga obniżyć poziom cholesterolu – czosnek niedźwiedzi wspiera
    metabolizm trójglicerydów.
  • Wspiera trawienie – korzystnie wpływa na florę bateryjną jelit.
  • Wzmacnia wątrobę – wspiera jej funkcje detoksykujące, oczyszczające. Pomaga usunąć toksyny i metale ciężkie.
  • Wzmacnia stawy – zmniejsza dolegliwości bólowe, pomaga budować zdrowe i silne stawy.
  • Zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych – jest doskonały,
    jak pokazują badania, w profilaktyce chorób serca, nadciśnienia, a także udaru
    mózgu.

Czosnek niedźwiedzi, jak wykazano, działa przeciwpasożytniczo (zwłaszcza na owsik i glisty) i przeciwnowotworowo oraz przeciwreumatycznie.

Jak stosować?

Czosnek niedźwiedzi może być stosowany jako przyprawa (jako suszone lub mrożone ziele). Może być dodawany do zup, sosów, mięs, a nawet do twarożku czy kanapek. Nada się również do stosowania w formie naparów, nalewek, herbatek, a także zewnętrznie – jako składnik maści.

Niektóre źródła wskazują, że aby skorzystać z właściwości czosnku, trzeba go spożywać na surowo lub po ukiszeniu. Dobrym pomysłem jest zrobienie pesto z czosnku i przechowywanie go w oliwie w słoiku. Następnie pesto przechowujemy w lodówce.

Suszony czosnek pozbawiony jest pięknego zapachu i ma tracić większość zdrowotnych właściwości.

Czosnek niedźwiedzi ma dość ostry smak. Warto mieć to na uwadze i stosować go na początku w dość niewielkich ilościach. Choć roślina jest dobrze tolerowana, to w dużych ilościach może powodować nieprzyjemności ze strony układu pokarmowego.

Zostaw komentarz

Możesz użyć HTML tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>