Czy chrom pomaga w odchudzaniu?
Walka z nadmiernymi kilogramami rzadko jest równa. Zazwyczaj mamy silnego przeciwnika i słabe środki do pokonania spowolnionego metabolizmu i nadmiernego apetytu. Chyba, że sięgniemy…. po chrom, który, według wielu, jest nieocenionym sprzymierzeńcem zgrabnej sylwetki. Czy chrom pomaga w odchudzaniu? Okazuje się, że znacząco! Przede wszystkim walczy z wahaniami glukozy we krwi – główną przyczyną nadmiernego tycia!
Chrom, czyli co?
Chrom to pierwiastek, minerał śladowy. Nie jesteśmy w stanie sobie go wyprodukować. Musimy go dostarczać wraz z pożywieniem. Gdy tego nie zrobimy, niestety nasz organizm nie jest w stanie normalnie funkcjonować. Możemy mieć problem z utrzymaniem odpowiedniej wagi, z odchudzaniem, a także z nadmierną ochotą na słodycze.
Czy Twój organizm cierpi na niedobór chromu?
Może tak być, jeśli:
- stosujesz dietę odchudzającą, a nie widzisz efektów,
- ćwiczysz, a waga ani drgnie.
Insulina działa razem z chromem w procesie stabilizacji poziomu glukozy we krwi. Gdy chromu jest za mało, łatwiej o insulinooorność i nadmierne tycie. Natomiast wystarczająca podaż chromu pozwala uniknąć nagłych wahań poziomu cukru we krwi, zmniejsza ochotę na słodycze. Chroni przed zaklętym kołem zmian – wzrostem poziomu cukru we krwi, podniesieniem poziomu insuliny i w konsekwencji ponownym wzrostem ilości glukozy.
Jakie są objawy niedoboru chromu?
- niepokój, lęki
- zmęczenie
- bóle głowy
- nieprawidłowy wzrost małych dzieci,
- miażdżyca,
- tycie.
Każdego dnia powinniśmy spożywać 25 mikrogramu chromu.
Dlaczego chrom jest tak ważny? Czy chrom pomaga w odchudzaniu?
- chrom bierze udział w metabolizmie glukozy,
- wzmacnia insulinę w zamianie glukozy w energię,
- zapobiega insulinooporności,
- może poprawić poziom cukru we krwi (źródło),
- chroni przed napadami wilczego głodu (źródło),
- chroni przed cukrzycą typu 2,
- pomaga przyspieszyć metabolizm i spalić nadmiar tłuszczu,
Gdzie znajdziemy chrom?
Stosowanie zdrowej, różnorodnej, jak najmniej przetworzonej diety to najlepszy możliwy wzorzec odżywiania. Warto każdego dnia dbać o to, by jeść świeże produkty z różnych grup. Chrom znajdziemy natomiast w:
- brokułach,
- pomarańczach,
- jabłkach,
- indyku,
- czerwonym winie,
- fasolce szparagowej,
- produktach pełnoziarnistych,
Niestety coraz gorszej jakości żywność jest uboga w chrom, stąd zapewnienie odpowiedniej ilości chromu nawet w dobrze zbilansowanej diecie może być trudne. Niekiedy jedynym wyjściem jest suplementacja.
Zostaw komentarz