Czy cynk na odporność naprawdę działa?
Istnieje wiele metod wspomagających działanie układu immunologicznego: lepszych i gorszych. W tej pierwszej grupie wymienia się cynk na odporność. Czy rzeczywiście jest to składnik, który chroni przed chorobami i skraca czas infekcji? I jak dbać o odpowiednią ilość cynku w diecie?
Cynk popularny minerał śladowy
Cynk jest drugim (po żelazie) najpopularniejszym minerałem śladowym występującym w organizmie. Na potwierdzenie tej tezy warto zaznaczyć, że znajduje się w każdej komórce naszego ciała.
Z tego powodu trudno wyobrazić sobie bez niego życie, ponieważ jego obecność jest niezbędna do działania ponad 300 enzymów, które sterują metabolizmem, trawieniem, czy działaniem neuronów. A to tylko nieliczne z ich działań. Co istotne cynk ma bardzo konkretny wpływ na działanie komórek odpornościowych. I gdy go brakuje, zaczynamy częściej łapać infekcje.
Bez cynku nie byłoby produkcji białka, czy syntezy DNA. Bez cynku nie ma życia.
Organizm nie umie wytworzyć cynku. Cynk na odporność
Nasze ludzkie ciało nie jest samowystarczalne. Choć z wieloma rzeczami radzi sobie samo, to nie wszystkie potrzeby jest w stanie zaspokoić. Tylko dobrze zbilansowana dieta pozwala dostarczyć organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Urozmaicone menu chroni przed niedoborami, które mogą mieć fatalne skutki.
Organizm nie umie ani wyprodukować cynku, ani go przechowywać. Musi na bieżąco go otrzymywać z dietą.
Objawy niedoboru cynku
Gdy organizm cierpi z powodu niedoborów cynku, to widać to gołym okiem, ponieważ wyglądamy po prostu znacznie gorzej niż zazwyczaj.
- zmniejsza się apetyt, libido,
- mogą pojawiać się zmiany skórne,
- rany dłużej się goją,
- pojawiają się białe plamki na paznokciach,
- wypadają włosy,
- pojawia się uczucie suchości w ustach,
- zaburzenia smaku, zapachu,
- pogarsza się funkcjonowanie układu immunologicznego, zwiększa się tendencja do występowania infekcji,
- zahamowany wzrost i rozwój (u dzieci i młodzieży),
- mogą pojawić się trudności z zajściem w ciążę.
Jak działa cynk na odporność?
Cynk wzmacnia odporność i chroni przed infekcjami. Pozwala skutecznie radzić sobie z infekcjami i skraca czas choroby. Co równie ważne, zmniejsza stres antyoksydacyjny. Jak to robi? Pomaga w tworzeniu i dojrzewaniu limfocytów T, które są najskuteczniejszymi bojownikami, zwalczającymi zagrożenie z zewnątrz.
80 do 92 mg cynku dziennie może skrócić czas choroby o 33%.
Gdy brakuje cynku, odpowiedź immunologiczna jest osłabiona, a organizm staje się mniej wydajny w walce z patogenami. Dostarczanie optymalnej ilości tego mikroelementu pozwala korzystnie wpłynąć na układ immunologiczny osób w każdym wieku.
Najlepsze naturalne źródła cynku
Istnieje wiele źródeł cynku. Do najlepszych zalicza się:
- pestki dyni,
- kaszę gryczaną,
- kakao,
- otręby pszenne,
- fasola,
- orzechy nerkowca,
- pistacje,
- ostrygi,
- wątróbka,
- mięso wołowe, z kurczaka.
Jedz cynk często, by mieć sprawny układ immunologiczny i rzadziej chorować!
Zostaw komentarz