Główne menu

Inf. prasowa
Czy dieta bezglutenowa poprawia wyniki sportowe?

W ostatnich latach dieta bezglutenowa zyskała na popularności także w świecie sportu. Jej znanymi zwolennikami są Ania Lewandowska propagatorka zdrowego stylu życia, żona ikony futbolu Roberta Lewandowskiego, a także słynny tenisista Novak Djoković. Nic zatem dziwnego, że wybieranie produktów ze znaczkiem przekreślonego kłosa stało się co najmniej modne i pożądane przez sportowców.

Czym jest dieta bezglutenowa?

Dieta bezglutenowa polega na całkowitym wyłączeniu z codziennego menu produktów zawierających gluten, czyli mieszanina białek zbóż, które znajdziemy między innymi w pszenicy, jęczmieniu i życie.

Żywność taką można nabyć nie tylko w sklepach dietetycznych bądź tych ze zdrową żywnością, ale również w popularnych sklepach spożywczych. Wielu producentów żywności z dumą oznacza swoje produkty jako te niezawierające glutenu. Medialny rozgłos, dobra dostępność produktów i dań bezglutenowych w sklepach oraz restauracjach spowodowała przyrost osób zainteresowanych zmianą swojej diety na gluten free.

Przykłady produktów dozwolonych na diecie bezglutenowej:

  • makaron bezglutenowy,
  • pieczywo bezglutenowe,
  • kasza gryczana,
  • groch,
  • soczewica,
  • kasza gryczana,
  • kasza jaglana,
  • komosa ryżowa,
  • tapioka
  • produkty kukurydziane.

Przykłady produktów niedozwolonych na diecie bezglutenowej:

  • pieczywo pszenne,
  • makaron pszenny,
  • pieczywo żytnie,
  • owsianka,
  • kasza jęczmienna,
  • alkohol.

Czy dieta bezglutenowa jest przeznaczona dla każdego?

Dieta bezglutenowa powinna być bezwzględnie stosowana u osób chorych na celiakię, czyli autoimmunologiczną chorobę trzewną. Celiakia charakteryzuje się trwającą przez całe życie trwałą nietolerancją glutenu. Ma ona podłoże genetyczne i może się objawić w każdym wieku. Spożywanie glutenu przez osoby chore na celiakię może prowadzić do zaniku kosmków jelitowych, czyli wypustek błony śluzowej, których zadaniem jest zwiększenie powierzchni wchłaniania składników odżywczych w jelicie cienkim. W konsekwencji proces przyswajania pokarmu jest upośledzony, co może przyczynić się do poważnych problemów ze zdrowiem.

Każda dieta eliminacyjna wprowadzana samodzielnie może mieć negatywny wpływ na zdrowie. Naukowcy wręcz przestrzegają przed nieuzasadnionym odstawieniem glutenu z diety, bo zamiast poprawy zdrowia może on powodować szereg negatywnych konsekwencji i prowadzić do niedoborów. Zmniejszenie ilości spożywanych węglowodanów złożonych obecnych między innymi w produktach pełnoziarnistych przyczynia się do obniżenia podaży błonnika pokarmowego, witamin z grupy B oraz cennych minerałów.

W przypadku sportowców odpowiednia podaż węglowodanów odpowiada między innymi za odbudowę glikogenu mięśniowego, którego ilości uszczuplają się podczas intensywnego treningu. Dlatego tak istotne jest właściwe zbilansowanie diety bezglutenowej dla sportowca.

Czy dieta bezglutenowa może przynieść korzyści dla osób aktywnych fizycznie?

Według obiegowych przekonań model żywienia bezglutenowego ma poprawiać osiągi sportowe. Dzieje się to poprzez zmniejszenie uczucia zmęczenia, wydłużenie czasu oraz intensywności wysiłku fizycznego, podniesienie ogólnej kondycji organizmu czy też poprawy samopoczucia sportowca. Czy faktycznie eliminacja glutenu z diety zdrowych osób aktywnych fizycznie daje rezultaty?

Sportowcy, którzy rezygnują ze spożywania glutenu, wskazują najczęściej na poprawę czynności jelit w trakcie wykonywania treningu, szczególnie wytrzymałościowego. Produkty, które wśród osób aktywnych fizycznie zyskały złą sławę ze względu na dolegliwości ze strony układu pokarmowego to najczęściej produkty zbożowe, głównie pszenica.

Badania wskazują jednak na to, że nie sam gluten, a obecność związków określonych jako FODMAP, czyli łatwo fermentujących krótkołańcuchowych węglowodanów może dawać symptomy żołądkowo-jelitowe w trakcie wysiłku fizycznego. Odczuwane objawy to ból brzucha, wzdęcia, biegunki i inne. Związki FODMAP znajdują się w mleku i jego pochodnych, niektórych warzywach i owocach, cukrach alkoholowych oraz wielu zbożach glutenowych, które naturalnie zawierają fruktany.

W świetle tych informacji można wysnuć wniosek, że nawet nie samo usunięcie z diety glutenu, a produktów o wysokiej zawartości FODMAP będzie miało wpływ na poprawę samopoczucia sportowca, a tym samym na wyniki sportowe.

Zostaw komentarz

Możesz użyć HTML tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>