Główne menu

Inf. prasowa
Czy odżywki białkowe pomagają schudnąć?

Jesień to czas, kiedy po letnich aktywnościach znów zaczynamy mniej się ruszać. Dni stają się coraz krótsze, a wieczory chłodne i nieprzyjemne. Trudniej jest zmobilizować się do ruchu na świeżym powietrzu, ciągnie nas do spędzania czasu w ciepłym domu na kanapie. Dla naszego organizmu to niestety najlepsze warunki do odkładania nadmiarowego tłuszczyku.

Do utrzymania prawidłowej masy ciała niezbędne jest zachowanie równowagi między ilością kalorii spożytych i spalonych. Jeśli zaczynamy jeść bardziej kalorycznie, powinniśmy od razu zadbać o większą ilość ruchu. A kiedy ruszamy się mniej, nasze posiłki teoretycznie powinny stać się mniejsze. Okazuje się jednak, że nie jest to takie proste – jedzenie węglowodanów (np. makaronu), tłuszczy (np. masła orzechowego) i białek (np. chudego mięsa) ma na organizm inny wpływ nawet, jeśli w danym posiłku będzie dokładnie tyle samo kalorii. Na tych prawidłowościach bazuje coraz więcej diet odchudzających.

Odżywki białkowe w diecie redukcyjnej

Ostatnio bardzo modne stały się diety niskowęglowodanowe, m.in. dieta ketogeniczna. Kiedy zdecydujemy się rozpocząć taką dietę, mogą nam w niej pomóc  odżywki białkowe. Urozmaicą one nasze posiłki i będą źródłem białka zawierającego wszystkie niezbędne aminokwasy. Jest to ważne zwłaszcza na początku, kiedy dopiero uczymy się odpowiednio komponować nasze dania pod kątem odżywczym. Na rynku można znaleźć odżywki białkowe skomponowane właśnie dla osób utrzymujących dietę ketogeniczną.

Jakie cechy ma białko w diecie?

Białko w diecie jest niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jest podstawowym budulcem wszystkich naszych organów wewnętrznych, wchodzi w skład hormonów, enzymów i przeciwciał. Jest też źródłem energii w momencie, gdy organizm wyczerpie inne opcje (zużyje węglowodany i tłuszcze). Dla naszego ciała trawienie białka wymaga 2 razy więcej energii niż trawienie węglowodanów. Właśnie dlatego wysoka zawartość białek w diecie może spowodować wzrost przemiany materii nawet o 25%, a co za tym idzie, zwiększyć spalanie kalorii.

Czy każdy może zwiększyć podaż białka w diecie?

Dieta wysokobiałkowa nie może być stosowana przez każdego. Zdecydowanie nie poleca się jej dzieciom i młodzieży, a także kobietom w ciąży i karmiącym. Zwiększona podaż białka w diecie powoduje większe obciążenie dla nerek – białka rozkładają się prowadząc do zwiększonej produkcji mocznika, który musi zostać przesączony w kłębuszkach nerkowych i wydalony z moczem. Z tego względu przeciwwskazaniem do stosowania takiej diety są wszelkie zaburzenia pracy nerek, jak i kamica nerkowa. Innymi chorobami, przy których nie zaleca się diety wysokobiałkowej są: choroby wątroby, kamica pęcherzyka żółciowego i dna moczanowa.

Jak zdrowo zmodyfikować dietę?

Najprostsze rozwiązania są najlepsze. Jeśli chcemy przejść na dietę redukcyjną, najlepiej jest odwiedzić polecanego dietetyka i wraz z nim ułożyć plan działania. Dzięki temu unikniemy sytuacji, gdy źle skomponowanymi posiłkami zaczniemy szkodzić własnemu zdrowiu.

Zostaw komentarz

Możesz użyć HTML tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>