Czy rabarbar jest zdrowy?
Jeśli zastanawiasz się, czy rabarbar jest zdrowy, odpowiedź jest jak najbardziej twierdząca. Rabarbar jest nie tylko smaczny, ale też zdrowy. Dlatego warto go jeść. Lista ewentualnych korzyści jest bowiem obiecująca. Oto ona.
Rabarbar to warzywo
Wiele osób zastanawia się, czy rabarbar to owoc, czy warzywo. W Polsce warzywo, ale w innych regionach z uwagi na to, że dodawany głównie do ciast – owoc.
Wyróżnia się kilka odmian rabarbaru. Najpopularniejszy to rabarbar ogrodowy. Możemy też nabyć rabarbar leczniczy, który jak sama nazwa wskazuje, może nam pomóc w powrocie do zdrowia.
Jakie witaminy ma rabarbar?
Przede wszystkim rabarbar to długa lista cennych witamin. Zawiera witaminy A, C, E, które mają korzystny wpływ na wygląd i zachowanie młodości, ale także na odporność.
Witamina C, dostępna w rabarbarze w duże ilości, wpływa pozytywnie na wygląd skóry. Wygładza ją i dba o jej jędrność. Poza tym aktywizuje produkcję kolagenu mającego wpływ na zachowanie optymalnej jędrności skóry. Pomaga w szybkiej regeneracji skóry, wzmacnia jej powierzchnię, dba o dobre nawilżenie. Chroni przed wpływem wolnych rodników oraz przed uszkodzeniami, mogącymi destrukcyjnie wpływać na kondycję cery.
To nie wszystko. Witamina C wzmacnia odporność, pomaga obniżyć zbyt wysoki poziom
glukozy we krwi, a także normalizuje poziom ciśnienia krwi.
Rabarbar to także witamina A, która ma korzystny wpływ na widzenie, wzmacnia oczy, a także utrzymuje dobrą kondycję skóry, włosów i paznokci. Jest też niezbędna dla dobrej odporności i do produkcji krwinek.
Witamina E to z kolei jeden z najlepiej znanych przeciwutleniaczy. Wyjątkowo dobrze chroni przed starzeniem skóry, obniża również poziom złego cholesterolu. Zapobiega gromadzeniu się tłuszczu, korzystnie wpływa na metabolizm. Poza tym wzmacnia płodność i jest niezbędna w okresie ciąży. Gdy brakuje nam witaminy E, gorzej widzimy, nasza odporność spada.
Rabarbar zawiera również witaminy z grupy B – B1, B2, B3, B6. Wspomaga pracę układu nerwowego, immunologicznego, krwionośnego i hormonalnego.
Składniki mineralne
Rabarbar to również składniki mineralne takie, jak wapń, fosfor, magnez, cynk, żelazo, potas, mangan i miedź.
Jakie właściwości ma rabarbar? Wspomaga trawienie
Jeśli masz problem z trawieniem, a zwłaszcza ze wzdęciami i zaparciami, wybierz rabarbar. Roślina ma bowiem właściwości wspomagające oczyszczanie organizmu, a do tego korzystnie wpływa na mikroflorę jelitową. Działa przeczyszczająco. To dlatego, że zawiera mnóstwo błonnika, który działa w układzie pokarmowym niczym najlepsza miotełka.
Z uwagi na błonnik rabarbar to również rozwiązanie, które wspomaga dbanie o kondycję i sylwetkę. Roślina zapewnia sytość, dzięki temu pomaga w skutecznym odchudzaniu.
Jest niskokaloryczny
Sam rabarbar jest niskokaloryczny. W 100 gramach zawiera jedynie 21 kalorii. Stąd może być jedzony bez obaw nawet przez osoby na diecie.
Wspomaga produkcję czerwonych krwinek
Rabarbar może wspomóc produkcję czerwonych krwinek. Wszystko dzięki temu, że zawiera miedź i żelazo, które są niezbędne do tej roli. Czerwone krwinki natomiast dbają o optymalne dotlenienie komórek oraz o wysoki poziom energii.
Działa przeciwzapalnie
Wiele problemów zdrowotnych ma źródło w stanie zapalnym występującym w organizmie.
Rabarbar pomaga usuwać zmiany zapalne, tym samym dba o dobrą odporność i zdrowie.
Chorujemy rzadziej i wyraźnie lepiej się czujemy.
Co równie istotne wykazano, że rabarbar może mieć działanie przeciwnowotworowe.
Może chronić przed rozwojem najbardziej niebezpiecznej obecnie choroby.
Pomaga utrzymać optymalny poziom glukozy we krwi
Wahania poziomu glukozy we krwi są obecnie główną przyczyną nadmiernego tycia.
Odpowiadają również za nadmierną ochotę na słodycze. Rabarbar pomaga poradzić sobie
z tym problemem, ponieważ wspomaga stabilizację poziomy cukru we krwi. Polecany jest
osobom z cukrzycą.
Chroni układ krążenia
Wysoki poziom polifenoli decyduje o tym, że rabarbar chroni układ krążenia. Pomaga wzmocnić jego funkcje. Wpływa na długie i dobre życie, zmniejszając ryzyko wystąpienia chorób serca.
Dla kobiet
Jest też inna ważna wiadomość. Obecność rapontycyny, substancji o działaniu estrogennym. Dzięki niej można naturalnie radzić sobie z wieloma problemami kobiecymi wynikającym z wahań hormonalnych, na przykład trądzikiem czy złym samopoczuciem u kobiet w okresie menopauzy.
Czy warto jeść dużo rabarbaru?
Mimo że rabarbar jest bardzo zdrowy, to nie należy jeść go bez umiaru. Roślina zawiera bowiem kwas szczawiowy, który może negatywnie wpłynąć na stan nerek.
Rabarbar to nie najlepszy wybór dla osób z wrażliwym jelitem, problemami z trawieniem, chorobą Leśniowskiego-Crohna.
Jedz rabarbar
Rabarbar jest łatwy do uprawy w przydomowym ogródku. Warto po niego sięgać od czasu do czasu i korzystać z jego walorów. Doskonale nadaje się do ciast, kompotów i deserów.
Zostaw komentarz