Główne menu

Dieta bogata w antyoksydanty – najlepsza do walki z wolnymi rodnikami

Antyoksydanty i wolne rodniki to dzisiaj bardzo popularne terminy. Co oznaczają i dlaczego wiedza na ich temat pozwala zmienić wygląd, a jednocześnie korzystnie wpływa na zdrowie, zapobiegając chorobom? Oto dlaczego dieta bogata w antyoksydanty powinna być stosowana przez każdą z nas.

Wolne rodniki – potrzebne a może szkodliwe?

Wolne rodniki wytwarzane są przez ludzki organizm. Ich obecność jest kluczowa, wpływa na odporność, pozwala niszczyć agresorów dostających się do naszego ciała, na przykład bakterie czy grzyby.

Niestety dzisiaj bardzo prosto o nadmiar wolnych rodników.  Zbyt duża ich ilość jest szkodliwa, ponieważ prowadzi do zaburzeń wewnętrznej równowagi ciała. W takim układzie komórki ciała stają się celem ataku wolnych rodników.

Dieta bogata w antyoksydanty

Nadmiar wolnych rodników sprzyja rozwojowi alergii, cukrzycy, chorób serca, stawów. Ponadto jest główną przyczyną przedwczesnego starzenia i słabej odporności. Dlatego jeśli chcesz czuć się zdrowo, wyglądać pięknie, zadbaj o dietę bogatą w antyoksydanty – substancje neutralizujące wolne rodniki.

 

Kiedy organizm produkuje wolne rodniki?

Wolne rodniki produkowane są przez organizm na skutek wprowadzania do niego:

  • wysoko przetworzonej żywności,
  • alkoholu,
  • dymu tytoniowego,
  • zanieczyszczeń znajdujących się w powietrzu,
  • promieniowania pochodzących z różnych źródeł, także tego emitowanego przez sprzęt elektroniczny.

Dieta bogata w antyoksydanty. Po co nam antyoksydanty?

Antyoksydanty są niezbędne do neutralizowania wolnych rodników. Z powodu bombardowania naszych organizmów przez wolne rodniki niemal z każdej strony tak istotne stało się stosowanie dzisiaj odpowiedniego jadłospisu. Kluczowa jest dieta bogata w antyoksydanty, czyli najprościej to ujmując w warzywa, owoce, kiełki i zielone pędy. Naturalne antyoksydanty to witamina C, witamina A i E i biofawonoidy.

Szczególnie dobrym źródłem antyoksydantów są:

  • borówki,
  • czarne jagody,
  • owoce czarnego bzu,
  • orzechy włoskie, laskowe,
  • żurawina,
  • fasola,
  • kapusta czerwona,
  • brokuł,
  • rzodkiewki,
  • papryka,
  • owoce czarnej porzeczki,
  • kiwi,
  • brukselka,
  • kalafior,
  • szpinak,
  • sok z cytryny,
  • olej słonecznikowy,
  • migdały,
  • orzechy włoskie,
  • olej lniany,
  • kapusta,
  • masło,
  • żółtko jaj,
  • wątróbka,
  • natka pietruszki,
  • marchew.

Dużo antyoksydantów znajdziemy w bioflawonoidach, niestety nieobecnych w produktach przetworzonych, dostępnych w składnikach surowych, naturalnego pochodzenia: warzywach, owocach i orzechach.

Zostaw komentarz

Możesz użyć HTML tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>