Dieta jogurtowa – sekret szczupłych sylwetek Francuzek?
Lubimy jogurty, bo są smaczne, ogólnodostępne, łatwe do zabrania do pracy czy w podróż i niekłopotliwe – otwierasz opakowanie i jesz.
Ile kalorii ma jogurt?
W jednym małym jogurcie znajduje się 100 kalorii, 300 miligramów wapnia i 10 gramów białka.Poza tym jogurt dostarcza dobrych bakterii, które zasiedlają układ pokarmowy i pomagają zachować w nim równowagę.
Dr Miriam z Uniwersytetu Tufts Nelson wskazuje, że jedzenie jogurtu wspomaga odporność oraz korzystnie wpływa na ogólny stan zdrowia.
Dla osób nietolerujących mleka krowiego dostępne są również jogurty roślinne (np. kokosowy) i sojowe – choć wiele z nich może zawierać nieco mniej wapnia i witamin (niektórzy twierdzą, że są jednak lepiej przyswajane). Nie wzbudzają one tylu kontrowersji co jogurty z mleka.
Biały płyn od krowy w ostatnich latach został w wielu środowiskach skrytykowany, a jego picie uznane za szczególnie niekorzystne dla zdrowia dorosłych i dzieci. Opinie na ten temat są różne i trudno rozstrzygnąć, kto ma rację.
Zalety jedzenia jogurtu
Mireille Guilliano przekonuje, że warto jeść jogurty, bo to świetne źródło wapnia, węglowodanów, białka i tłuszczu – składniki te są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania. Niektóre badania wskazują, ze spożywanie niskotłuszczowych białek pozwala utrzymać szczupłą sylwetkę i wspomaga spalanie zbędnych kalorii.
Dowód? Zbadano to w 2005 roku (International Journal of Obesity), dzieląc uczestników badania na dwie grupy. Obie zmniejszyły spożywane dziennie kalorie o 500 kalorii. Jedna z grup spożywała w ramach jadłospisu trzy porcje dziennie niskotłuszczowego jogurtu. Grupa ta w porównaniu do kontrolnej straciła średnio o 22% wagi, 61% więcej tłuszczu i 81% tłuszczu z żołądka. Zachowali również o 1/3 więcej beztłuszczowej masy ciała – czyli mięśni.
By jednak efekt ten osiągnąć, należy wybierać dobry jogurt. Najlepszy jest naturalny, nieposiadający w składzie przetworzonych składników takich jak mleko w proszku.
Jak jeść jogurt?
Jako bazę kupujemy dobry jogurt naturalny i dodajemy do niego świeże lub mrożone owoce, poza tym możemy dodać miód, syrop klonowy, orzechy, muesli, kiełki. Jogurt naturalny może zastąpić nam majonez w sałatkach, możemy go dodać do zupy.
2 komentarze
Lubię jogurt, więc dieta dla mnie jak ta lala
Sama nie wiem, czy może być skuteczna. z wynikami badań jednak trudno dyskutować