Dieta kapuściana – jesz do syta, ale ciągle to samo
Próby uzyskania szczupłej sylwetki wymuszają otwarcie się na diety, różne jadłospisy, często mocno restrykcyjne. Jedną z popularniejszych diet jest dieta kapuściana. Z jednej strony mocno krytykowana za monotonny jadłospis i ryzyko niedoborów oraz wystąpienie złego samopoczucia, z drugiej doceniana za to, że jest tania i pozwala schudnąć nawet kilka kilogramów.
Czy warto wybrać właśnie tę dietę? Na pewno tak, jeśli zależy nam na szybkich, ale również chwilowych efektach…
Jedno jest pewne, nie jest to jadłospis dla osób o słabych nerwach.
Dieta kapuściana – podstawowe założenia
Dieta kapuściana to jadłospis bardzo niskokaloryczny (dostarczasz miej więcej 1000 kalorii na dzień, przeciętna osoba dorosła potrzebuje 2000 kalorii) i właśnie na tym aspekcie polega skuteczność tego menu – jesz, ale dostarczasz niewiele kalorii, dzięki temu możesz schudnąć.
Jest bogata w błonnik i ma niską zawartość tłuszczu.
Jadłospis kapuściany poleca się osobom zdrowym, borykającym się tylko z niewielką nadwagą. Eksperci są tego samego zdania – dietę kapuścianą można stosować bezpiecznie jedynie przez siedem dni, nie zaleca się jej kontynuować poza tym terminem, po diecie kapuścianej można wdrożyć inny jadłospis niskokaloryczny.
Dieta kapuściana – zalety i wady
Dieta kapuściana opiera się, jak sama nazwa wskazuje, na jedzeniu kapuśniaka, czyli zupy przygotowanej z kapusty. Pozwala się najeść i uniknąć przykrego uczucia ssania w żołądku. A do tego pozwala schudnąć nawet 4,5 kilograma w ciągu tygodnia. To naprawdę zachęcająca perspektywa.
Niestety dieta kapuściana to rozwiązanie na moment, którego stosowanie wiąże się z wystąpieniem efektu jojo. Poza tym restrykcyjny jadłospis jest monotematyczny, nie dostarcza wszystkich cennych składników, może powodować kłopoty z koncentracją, senność, osłabienie.
Dieta kapuściana: jadłospis
Dieta opiera się głównie na spożywaniu zupy z kapusty. Poza tym każdego dnia można jeść produkty z wybranej grupy. Po 7 dniach stosowania diety można ponownie do niej sięgnąć po minimum dwóch tygodniach.
Dnia pierwszego: owoce z wyjątkiem bananów
drugiego: warzywa liściaste
trzeciego: owoce i warzywa
Dnia czwartego: banany i odtłuszczone mleko
piątego: wołowina, pieczony kurczak bez skóry i pomidory
szóstego: wołowina i warzywa
siódmego: brązowy ryż, niesłodzone soki owocowe i warzywne.
Dieta kapuściana jest szybka, tania i prosta. Niestety nie jest prosta w stosowaniu. Większość osób czuje się znudzonych i osłabionych. W skrajnych przypadkach mogą pojawić się nawet nudności. Dlatego uwaga – choć ta dieta pozwala osiągnąć świetne efekty to jak zwykle – jest coś za coś.
9 komentarzy
Uwielbiam kapuśniak, ale dieta kapuściana to przesada. Tak jak piszesz, jest monotonna i może prowadzić do jojo, jak już ktoś osiągnie ten swój wymarzony numerek na wadze. Zdecydowanie lepiej popracować nad psychiką i zmienić myślenie o sposobie odżywiania się. Na zawsze, nie na chwile.
U nas też kapusniak zajadają nawet dzieci…Zgadzam się, że skuteczne są tylko trwałe zmiany. Niech jedzenie będzie lekarstwem 🙂
Jedyna skuteczna dieta, to dieta racjonalna. Wszelkie inne, to pomysły marketingowe, żeby tylko ktoś mógł zarobić na tym. Takie jest moje zdanie.
Akurat problem z dietą kapuścianą jest taki…że jest tania. Nie wiem kto mógłby na niej zarobić…Chyba, że producenci pastylek, ale czy oni skupiają się na tej diecie? Chyba nie. Co do diety racjonalnej – zgadzam się w 100%.
Czyli ja nie dałabym rady zbyt długo 😛 Lubię urozmaicone dania jednak 😛
Oj ja też – sama kapusta. Nie, to nie dla mnie. Wolę jednak więcej się ruszać…
Oj, ja zdecydowanie też. Lubię być rozpieszczana w kuchni i sama rozpieszczać innych 😉
A ja stosowałam i udało mi się schudnąć dzięki temu 5 kg w jeden tydzien. Efekt wow na slubie siostry – udalo sie 😉
Rzeczywiście świetny rezultat. Gratuluję!