Dieta kopenhaska – szybko chudniesz, ale jest haczyk
Dieta kopenhaska to jedna z najpopularniejszych diet odchudzających, która ma zwolenników na całym świecie. Powód jest prosty – dieta kopenhaska nie tylko pozwala szybko zrzucić zbędne kilogramy, ale poprawia również metabolizm – co pozwala zachować efekty diety, jak również zmniejsza cellulit – defekt kosmetyczny, z którym walczy miliony kobiet na całym świecie. Efekty kuszące, co jednak z zasadami diety? Czy są do zaakceptowania?
Skąd pomysł na dietę kopenhaską?
Choć nazwa diety wskazuje na duńskie pochodzenie tego jadłospisu, nie daj się zwieść. Nie ma żadnych dowodów, że dieta kopenhaska powstała w Danii.
Na samym wstępie trzeba też poczynić uwagę – choć ten niskokaloryczny jadłospis pozwala szybko i sporo schudnąć, to niestety nie należy do najzdrowszych i ryzyko wystąpienia efektu jojo jest spore. Poza tym dieta ta ma mnóstwo innych wad, o których poniżej.
Dieta kopenhaska – ile można schudnąć?
Jeśli dieta kopenhaska jest prawidłowo stosowana, można stracić od 5 do 11 kilogramów w przeciągu 13 dni. To bardzo dobry efekt. Jaki koszt poniesiemy, uzyskując takie świetne rezultaty?
Podczas stosowania diety kopenhaskiej waga spada szybko, przede wszystkim za sprawą mocno ograniczonego menu: zwłaszcza wyeliminowaniu tłuszczu i węglowodanów. Jadłospis wyklucza ziemniaki, owoce, cukier, makaron, kasze. W zamian można jeść w umiarkowanych ilościach jaja, ryby, sałatę, mięso. Bazę stanowi ponadto kawa.
Dieta kopenhaska uwzględnia dostarczanie około 600 kcal dziennie. Poniżej szczegółowy jadłospis.
Jak wygląda dieta kopenhaska?
Dieta kopenhaska trwa tylko 13 dni. Zakłada jedzenie trzech posiłków w ciągu dnia -śniadanie przed 9 rano, następnie obiad między 12 a 14 oraz kolacja od 17 do 18. Każdego dnia należy pić co najmniej dwa litry wody i sięgać tylko po produkty wymienione na liście. Nie wolno stosować soli, jeść słodyczy, smażonych posiłków, i innych przekąsek. Ponadto zakazany jest alkohol. W trakcie diety warto stosować witaminy i minerały, by uniknąć niedoborów.
Jeśli w trakcie 13 dni złamiesz zasady diety, musisz ją zakończyć.
Jeśli pomyślnie skończysz dietę, możesz ją powtórzyć po dwóch latach – nie wcześniej. Ostatni dzień diety to nie koniec stosowania bardziej restrykcyjnego menu – należy powoli wychodzić z diety, by uniknąć efektu jojo.
Dieta kopenhaska jadłospis
Jak wygląda jadłospis diety kopenhaskiej?
Jest on ściśle określony:
Dzień 1
śniadanie: filiżanka kawy z jedną kostką cukru
obiad: dwa jajka na twardo, jeden pomidor i gotowany szpinak 400 gramów
kolacja: 200 g wołowiny i 150g sałaty z sokiem z cytryny i oliwą z oliwek.
Dzień 2
śniadanie: filiżanka kawy z jedną łyżeczką cukru
obiad: 250 gramów szynki i mały jogurt
kolacja: 200 gramów wołowiny i 150 gramów sałaty z sokiem z cytryny i oliwą z oliwek
Dzień 3
Śniadanie: filiżanka kawy z jedną łyżeczką cukru i jeden kawałek białego tostu
obiad: 2 jajka na twardo, 100 gramów chudej szynki i 150 gramów sałaty
kolacja: jeden pomidor, jeden ugotowany seler i jedno gotowane jabłko lub gruszka albo pomarańcza
Dzień 4
śniadanie: filiżanka kawy z jedną łyżeczką cukru i jednym kawałkiem tostu
obiad: mały jogurt naturalny i 200 ml świeżego soku pomarańczowego
kolacja: jajko na twardo, jedna średnia marchewka starta na tarce, 250 gramów sera, najlepiej holenderskiego
Dzień 5
śniadanie: 1 starta marchewka
obiad: 200 gramów gotowanej ryby, łyżka masła i sok z cytryny
kolacja: 250 gramów wołowiny i puree z selera
Dzień 6
śniadanie: filiżanki kawy z jedną łyżeczką cukru i jeden biały tost
obiad: dwa jajka na twardo i jedna starta marchewka
kolacja: 300 gramów kurczaka, 150 gramów sałaty z sokiem z cytryny i oliwą z oliwek
Dzień 7
śniadanie: kubek herbaty bez cukru
obiad: tylko woda
kolacja: 200 gramów jagnięciny i jedno jabłko
Następny tydzień
Dzień 8
śniadanie: filiżanka kawy z jedną łyżeczką cukru
obiad: dwa jajka na twardo, gotowany szpinak 400 gramów i jeden pomidor
kolacja: 200 gramów wołowiny, 150 gramów sałaty z sokiem cytryny i oliwą z oliwek
Dzień 9
śniadanie: filiżanka kawy z jedną łyżeczką cukru
obiad: 250 gramów szynki i mały jogurt naturalny
kolacja: 250 gramów wołowiny, 150 gramów sałaty z sokiem z cytryny i oliwą z oliwek
Dzień 10
śniadanie: filiżanka kawy z jedną łyżeczką cukru
obiad: dwa jajka na twardo, 100 gramów chudej szynki i trochę sałaty
kolacja: pomidor, seler i gotowane owoce – jabłko lub gruszka
Dzień 11
Śniadanie: filiżanka kawy z łyżeczką cukru, kawałek białego tostu
Obiad: mały jogurt naturalny i 200 ml soku pomarańczowego
Kolacja: jedno jajko na twardo, starta marchewka i 250 gramów sera
Dzień 12
Śniadanie: starta marchewka
Obiad: 200 gramów gotowanej ryby z łyżką masła i sokiem z cytryny
Kolacja: 250 gramów wołowiny i puree z selera
Dzień 13
Śniadanie: filiżanka kawy z jedną łyżeczką cukru, kawałek białego tostu
Obiad: dwa jajka na twardo i jedna starta marchew
Kolacja:nic
Wady diety kopenhaskiej
Lista wad diety kopenhaskiej jest niestety bardzo długa:
- jest to dieta niskokaloryczna, dlatego najpewniej będziesz na niej ciągle głodna,
- musisz liczyć się z częstymi napadami głodu, które możesz zaspokoić jedynie wodą czy herbatkami naturalnymi,
- dieta kopenhaska odbiera siły,
- stajesz się słaba, senna, drażliwa i apatyczna,
- jest bardzo trudna dla osób pracujących – niezależnie od tego, czy przed komputerem czy fizycznie,
- osłabia układ odporności,
- zwiększa ryzyko zachorowania,
- może powodować chorobę nerek czy jelit.
Zalety diety kopenhaskiej
Jeśli ta dieta ma tyle wad, dlaczego jest tak popularna?
Oczywiście ze względu na jej atuty.
- możliwość szybkiego schudnięcia,
- daje widoczne rezultaty,
- trwa tylko 13 dni,
- przyspiesza metabolizm,
- zwiększa spalanie tłuszczu,
- zmniejsza cellulit,
- może być powtórzona.
Co sądzicie o diecie kopenhaskiej? Warto? Czy jest nie do przejścia?
3 komentarze
Mam 35 lat nigdy nie byłam na diece – żyję
🙂
jedyna dieta jaka mi pomaga w hashimoto. Na niczym innym nie mozna schudnac, nwet wykluczajac slodycze i zdrowo sie odzywiajac nigdy ni moglam schudnac. Ta dieta jest jedyna ktora pozwolila mi zrzucic chociaz 3-4kg