Dieta low carb – najlepsza na odchudzanie?
Dieta low carb zdobywa coraz większą grupę zwolenników. To nic innego jak dieta niskowęglowodanowa, która pozwala nie tylko schudnąć, czy utrzymać upragnioną wagę ciała. Doskonale wpływa na zdrowie i samopoczucie. Dzięki niej stabilizuje się poziom cukru we krwi. Dieta low carb chroni przed atakami wilczego głodu, uczuciem znużenia i senności. Ma ona również doskonały wpływ na wygląd – kondycję skóry i włosów! Jak i kiedy ją stosować?
Jemy węglowodany
Nasze menu to głównie węglowodany. Jemy je na okrągło. Słodkie płatki na śniadanie, białe bułeczki, tosty, czy owsianka. Węglowodany. Na obiad oczywiście makaronik, ryż, ziemniaki. To wszystko też węglowodany. Kolacja – naleśniki, pizza, lazania, jaglanka, risotto, placki różnego typu, chleb. W międzyczasie oczywiście przekąski – paluszki, wafle ryżowe, wafelki, chipsy, cukierki, słodycze.
Wszystko to są węglowodany, które powodują nagły wzrost poziomu cukru we krwi. Na chwilę mamy poczucie przypływu energii i poprawy samopoczucia. Jednak po chwili poziom cukru spada, co powoduje, że ochota na jedzenie wzrasta. W konsekwencji jemy częściej, więcej i rzadziej czujemy sytość.
Kaloryczność posiłków wzrasta. Nasze poczucie nasycenia spada. Chęć do podjadania rośnie. W konsekwencji tyjemy. Czujemy się zmęczone, rozdrażnione, senne. Pogarsza się kondycja naszej skóry i
włosów. Z uwagi na nadmierną ilość cukru w diecie na skórze pojawiają się zmarszczki, spada ilość
kolagenu i elastyny. Czujemy się gorzej i wyglądamy starzej.
Wpadamy w pułapkę węglowodanowego uzależnienia.
Co to jest dieta low carb?
Specjaliści apelują, że w naszej diecie jest za dużo węglowodanów. Jesteśmy jednym z najszybciej
tyjących narodów. Niestety problem ten dotyczy również dzieci.
Dieta low carb pozwala zatrzymać ten negatywny proces oraz odwrócić jego skutki. Jej głównym założeniem jest obniżenie do minimum ilości spożywanych węglowodanów – najlepiej do poziomu 150g/dobę. Pod tym względem jest podobna do diety keto. Różni się jednak od niej tym, że nie koncentruje się na zwiększeniu poziomu tłuszczu kosztem redukcji poziomu białka.
Chodzi o to, żeby jeść mniej:
- pieczywa,
- makaronu,
- ryżu,
- wyrobów z mąki,
- kaszy,
- produktów bogatych w cukier.
Co jeść na diecie low carb?
Na diecie low carb możemy jeść właściwie bez ograniczeń:
- mięso,
- ryby,
- jajka,
- orzechy,
- nasiona,
- produkty mleczne bez cukru,
- tłuszcze.
Można jeść też niektóre owoce – zwłaszcza jagodowe – maliny, jagody, truskawki, jeżyny, borówki. Z warzyw szczególnie polecana jest sałata, jarmuż, szpinak, kapusta, brukselka, brokuł, kalafior, rzodkiewka, rukola, papryka, fasolka szparagowa.
Czego nie należy jeść lub jeść w bardzo niewielkiej ilości:
- ryż,
- kasze,
- ziemniaki,
- pieczywo,
- słodycze,
- soki,
- napoje gazowane,
- produkty przetworzone,
- fast foody.
Co na śniadanie w trakcie diety low carb?
Przechodząc na dietę low carb
- jemy jajka w różnej postaci – jako jajecznica, jajka sadzone, jajka
na twardo, omlety, - awokado,
- zielone warzywa, sałata, pomidory, ogórki,
- twarożek ze śmietaną,
- mięso,
- ryby
- wędliny.
Co na obiad na low carb?
Przyrządzając obiad, zapomnijmy o ziemniakach, frytkach, kaszy, ryżu. Skupmy się na daniach sałatkowych – miks sałat plus ryba lub mięso. Warto sięgnąć po rybę z dodatkami warzywnymi, mięso, krewetki. Dobrym pomysłem jest przyrządzenie omletu, czy sałatki gyros. Zamiast ziemniaków warto jeść kalafior, który ma dużo mniej węglowodanów a pozwala zaspokoić, chociaż w jakimś stopniu, ochotę na ziemniaki.
Jak szybko się chudnie?
Dieta niskowęglowodanowa pozwala bardzo szybko schudnąć, nawet 4 kilogramy w miesiąc. Daje nie tylko pozytywną zmianę wizualną. Zapewnia również lepsze samopoczucie.
Osoba jedząca mniejszą ilość węglowodanów po prostu lepiej się czuje. Ma więcej energii, jest rzadziej senna w ciągu dnia. Nie mierzy się z drażliwością oraz z ogromną ochotą na słodycze. Czuje przypływ sił, kreatywności.
Lepiej wygląda. Jej skóra nabiera zdrowego blasku, włosy mniej wypadają, są gęste i lśniące.
Jak długo stosować low carb?
Eksperci nie są zgodni co do wartości diety low carb. Jedni uważają ją za jedną z lepszych diet, które warto stosować całe życie – chroniąc się przed chorobami serca, cukrzycą i przedwczesnym starzeniem.
Inni uważają, że dieta ta może długofalowo doprowadzić do wielu problemów, w tym do kłopotów z metabolizmem. Jaka jest prawda?
Na pewno zanim zdecydujemy się zastosować low carb, warto przybliżyć sobie temat i posłuchać opinii każdej ze stron, by dzięki temu móc podjąć świadomą decyzję. Dobrze zwrócić również uwagę na to, żeby dieta była skuteczna musi być stosowana przez kilka miesięcy. Jeśli chcemy z niej zrezygnować, bardzo ważne jest odpowiednie wychodzenie z niej. Zbyt gwałtowna zmiana sposobu odżywiania może niestety doprowadzić do efektu jojo i pogorszenia samopoczucia. Warto przy wychodzeniu z diety low carb na stałe zrezygnować ze słodyczy lub maksymalnie je ograniczyć. Już ta drobna, choć znacząca zmian, potrafi mocno pozytywnie wpłynąć na nasze samopoczucie i zdrowie.
Zostaw komentarz