Dieta norweska i chudniesz 10 kilogramów
Jakby tu schudnąć? Szybko, łatwo i skutecznie, bez efektu jojo? To pytanie, które zadaje sobie naprawdę wiele kobiet. Marząc o płaskim brzuchu, szczuplejszych udach i lepszym samopoczuciu, jesteśmy skłonne na wiele. Także na duże zmiany w życiu i poświęcenia. Mamy wiele opcji. Dobre opinie zbiera przykładowo dieta norweska, która nie tylko wspomaga odchudzanie, ale wzmacnia zdrowie, minimalizując ryzyko zapadnięcia na wiele chorób. Na czym polega i kto może się na nią zdecydować? Czy rzeczywiście pozwala schudnąć aż 10 kilogramów w miesiąc?
Skąd pochodzi ta dieta? I na jakich produktach bazuje?
Dieta norweska to jadłospis pochodzący z rejonów Norwegii, Islandii, Danii, Szwecji, Finlandii. Bazuje na lokalnych wyrobach, a zwłaszcza na rybach i owocach morza, dodatkowo pełnych ziarnach, jagodach, orzechach i warzywach.
Podstawą w diecie norweskiej jest jedzenie lokalnych produktów, sezonowych owoców i warzyw, wybieranie mięsa lepszej jakości, ale spożywanie go rzadko, sięganie po dobre ryby. Kluczowe jest unikanie zbędnych dodatków do żywienia, dąży się do naturalnego i zdrowego odżywiania. Podstawą jest jedzenie domowych posiłków, najlepiej przygotowanych z ekologicznych składników.
Rdzenni Norwegowie, którzy stosują dietę norweską uchodzą za jednych z najzdrowszych ludzi na świecie.
Co jeść na diecie norweskiej?
Źródłem białka na diecie norweskiej są białka ryb (śledzia, makreli, łososia, dorsz, halibut) i skorupiaków. Dieta jest uboga w mięso. Białka dostarczane wraz z posiłkiem są chude i bogate w cenne kwasy tłuszczowe.
Często spożywa się skyr, czyli pożywny, gęsty jogurt, o wysokiej zawartości białka, ale niewielkiej ilości cukru. Używa się go także do wypieków i przygotowywania koktajli.
Ważne jest też spożywanie serów, np. Burrata i mozarella. Polecany jest ponadto ser gouda i sery kozie. Przed snem można wypić szklankę ciepłego mleka.
Źródłem błonnika są jagody, pełne cennych przeciwutleniaczy. Zapewniają one sytość, są świetnym dodatkiem do dań i przekąską.
Dieta norweska obfituje też w warzywa, takie, jak marchew, buraki, ziemniaki. Dostarczają one mnóstwo błonnika, witamin i cennych mikroelementów. Dieta norweska to także kapusta i rośliny strączkowe.
Ważne miejsce zajmują też kiszonki, które pomagają wzmacniać odporność i dbają o dobre bakterie jelitowe.
Dieta norweska to bardzo zdrowy sposób odżywiania. Jej zasady uwzględniają to, co należy jeść, jednak nie określają już porcji. Dlatego tak ważne jest indywidualne monitorowanie wielkości posiłków, by uzyskać efekt odchudzający.
Podstawowe zalety diety norweskiej
Dieta norweska, nazywana także dietą skandynawską, to zdrowy jadłospis polecany dla osób na całym świecie. Podobna jest do diety śródziemnomorskiej, z tą różnicą, że w odróżnieniu do niej bazuje na oleju rzepakowym zamiast wykorzystywać oliwę z oliwek. Dodatkowo dieta skandynawska ogranicza ilość alkoholu.
Korzyści, jakie ukrywa są niesamowite.
Pozwala na:
- wzmocnienie serca,
- zminimalizowania ryzyka chorób układu krążenia,
- zmniejszenie ryzyko rozwoju cukrzycy, nowotworów,
- ogranicza też ryzyko rozwoju chorób Parkinsona i Alzheimera,
Przykładowy jadłospis
Jak powinien wyglądać typowy jadłospis?
I śniadanie – suszone owoce, jagody, z dodatkiem owsianki, skyru lub kefiru.
II śniadanie – kawałek żytniego chleba, sałatka warzywna, kiszone warzywa, śledzie lub gotowane jajka.
Obiad: ziemniaki, zielona fasolka/szparagi/buraki/groszek i świeże owoce.
Na kolację jemy rybę z dużym dodatkiem warzyw lub kawałek dobrego gatunkowo mięsa.
Przy przygotowywaniu posiłków ograniczamy sól. Nie smażymy, pieczemy, gotujemy lub grillujemy. Pijemy wodę, herbatę i kawę bez cukru.
Ile można schudnąć?
Dieta norweska, w zależności od tego, jak skrajną przybiera formę, pozwala schudnąć nawet 10 kilogramów w ciągu miesiąca. Im jest uboższa i bardziej restrykcyjna, tym krócej powinna być stosowana.
Jeśli z kolei wybierzemy dietę norweską w zdrowszej odsłonie, dobrze zbilansowaną zróżnicowaną, może stać się ona naszym stałym sposobem odżywiania.
Skrajny jadłospis diety norweskiej nastawionej na odchudzanie polega na jedzeniu ryb, grejpfrutów, niewielkiej ilości pieczywa, warzyw i owoców. Bazuje na trzech posiłkach w ciągu dnia. I z powodu ubogiego menu może być stosowany maksymalnie przez dwa tygodnie.
Zostaw komentarz