Główne menu

Dieta po 35 roku życia powinna się zmienić?

Jak powinna wyglądać dieta po 35 roku życia? Czy to prawda, że najlepiej jeśli różni się od tej stosowanej po 30, bo kluczowe jest wprowadzenie wraz z wiekiem pewnych modyfikacji? Czy rzeczywiście istnieją istotne zasady, które warto wziąć pod uwagę?

Odżywiaj się tak, by być zdrową

Dieta po 35 roku życia powinna być zdrowa. Powiesz, że wcześniej także taka powinna być? I będziesz mieć rację. Należy się odżywiać zdrowo od najmłodszych lat. Prawda jest jednak taka, że przez lata nie zawsze nam to się udaje i często po prostu pozwalamy sobie na wiele drobnych grzeszków. I to właśnie je powinnyśmy ograniczyć, a najlepiej w pełni wyeliminować jeśli mamy 35 lat plus.

Okazuje się bowiem, że aż 80% chorób ma ścisłych związek ze stosowaną dietą. Zmiana sposobu odżywiania pozwala znacząco ograniczyć ryzyko wystąpienia wielu nieprawidłowości: cukrzycy, chorób układu krążenia, osteoporozy i niektórych nowotworów.

Nie jedz tak, jak partner

Co pokazują obserwacje? Mianowicie to, że gdy kobieta jest w stałym związku, to tyje. Często dzieje się tak dlatego, że przyjmuje sposób odżywiania swojego partnera. I zjada więcej niż dotychczas.

Niestety to ona, a nie mężczyzna jej życia jest narażona na przytycie. Kobieta ma generalnie więcej tłuszczu i mniejszą masę mięśniową, potrzebuje też mniej kalorii. Dlatego jedzenie większej ilości kalorii w jej przypadku szybciej się mści niż w kontekście jej partnera.

Zrównoważona dieta

Jak się odżywiać? Zasady są proste. Po pierwsze należy sięgać po regionalne produkty spożywcze, jeść sezonowo, a także możliwie różnorodnie.

Dieta po 35 roku życia powinna zawierać owoce, warzywa, zdrowe tłuszcze, zboża, chude białko i ograniczoną ilość produktów mlecznych (ich ilość w przeciętnej diecie jest zbyt wysoka). Zrównoważona dieta jest szczególnie ważna po 35 roku życia, bo pojawiać się mogą liczne niedobory:

  • żelaza,
  • wapnia,
  • kwasu foliowego,
  • magnezu.

Z jakimi problemami możesz spotkać się po 35 roku życia?

Warto postawić na mądrze skomponowaną dietę. Im mamy więcej lat, tym bardziej jest to znaczące. Po 35 roku życia niestety często dochodzi do:

  • przybierania na wadze,
  • spadku energii,
  • zmniejszania gęstości kości,
  • zmian hormonalnych.

Powinnyśmy starannie komponować codzienne posiłki. Niestety w praktyce często jest to bardzo trudne. Przeszkodą jest nadmiar obowiązków, stres, pośpiech.

dieta po 35 roku życia

Jednak to właśnie teraz, po 35 roku życia, powinnaś starannie podchodzić do tematu codziennej diety. Starzenie organizmu sprawia bowiem, że metabolizm spowalnia, a ilość mięśni spada – a to dramatycznie podnosi ryzyko tycia.

Jeśli chcesz schudnąć, musisz mniej jeść. Jednak nie wystarczy ograniczyć spożycie kalorii do poziomu sprzed lat, na tym etapie ograniczenie to musi być jeszcze większe. Podobnie – żeby utrzymać wagę – nie możesz jeść tak, jak wtedy, gdy miałaś 20 lat, bo najpewniej przytyjesz. Twoja dieta nie zniesie już właściwie żadnych chwil zapomnień.

Zapotrzebowanie kaloryczne wraz z wiekiem spada. Potrzebujesz mniej kalorii niż wtedy, gdy miałaś 20 lat. Dlatego, żeby utrzymać wagę powinnaś jeść mniej.

Dobra dieta jest naprawdę ważna

Stosowanie dobrze zbilansowanej diety jest ważne. Motywacją nie powinna być tylko waga, ale też dobre samopoczucie. Jedząc odpowiednie produkty spożywcze, możemy liczyć też na ograniczenie zmęczenia i innych dolegliwości. Efektem ubocznym będzie poprawa wyglądu skóry i włosów. Odpowiednia dieta pozwoli nam lepiej poradzić sobie ze stresem i z zespołem napięcia przedmiesiączkowego. Poza tym ma kluczowy wpływ na przebieg ewentualnej ciąży, a po latach również na to, jak wygląda menopauza.

Co zatem jeść? I o czym jeszcze pamiętać?

Przede wszystkim przestań wierzyć, że modna dieta załatwi za Ciebie temat. Nie ma drogi na skróty. Jeśli chcesz schudnąć, to zrozum, że potrzebujesz czasu. Tyłaś przez ostatnie lata, schudnięcie będzie wymagało czasu. Zamiast restrykcyjnych diet lepszym wyjściem jest stosowanie zróżnicowanej, dobrze pomyślanej diety.

Badania pokazują, że aż 95% osób, które stosowały modne diety odchudzające szybko wracają do poprzedniej wagi. 2/3 z nich na skutek efektu jojo zyskuje nawet więcej niż waga wyjściowa. Dlaczego? Bo każda „dieta cud” spowalnia nasz metabolizm.

  • Zwiększ ilość błonnika w diecie, by zapewnić sobie sytość i regularne wypróżnianie. Wysoka ilość błonnika w diecie zmniejsza ryzyko chorób serca, udaru, cukrzycy i nowotworu. Po 30 powinnaś spożywać 25 gramów błonnika dziennie. Jedz warzywa, owoce, rośliny strączkowe, produkty pełnoziarniste.
  • Ogranicz ilość mięsa, zwłaszcza przetworzonego – co pomaga znacząco ograniczyć ryzyko nowotworów układu pokarmowego i ograniczyć ilość spożywanych kalorii.
  • Nie zapominaj o kwasie omega 3 – dbają one o lepszy nastrój, zmniejszają ewentualne stany zapalne, korzystnie wpływają na układ nerwowy i pracę mózgu oraz wspierają układ sercowo-naczyniowy. Jedz łososia i sardynki, orzechy włoskie, siemię lniane i nasiona chia.
  • Sięgaj po wodę – pamiętaj o odpowiednim nawodnieniu ciała, które chroni przed nadmiernym apetytem oraz poprawia trawienie.
  • Wybierz zdrowy styl życia i trzymaj się go. Zrób każdego dnia coś, żeby być zdrowszą i lepiej się czuć.
  • Ćwicz mądrze, a nie ciężko – dlaczego? Żeby się nie zniechęcić na wstępie, nie przeciążyć się i nie zwiększyć ryzyka urazów.
  • Ogranicz picie alkoholu.
  • Zadbaj o zdrowy sen oraz znajdź sposób na stres – by to nie zajadanie było metodą na poprawę samopoczucia.

Zostaw komentarz

Możesz użyć HTML tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>