Dietetyczne ciasta – są zdrowe i nie tuczą. Wypróbuj te przepisy!
Dietetyczne ciasta to dla wielu dziwny twór. Określenie wewnętrznie sprzeczne. Bo jakim cudem, coś, co z natury jest niezdrowe, ma stać się fit? Czy da się tak przygotować deser, by był smaczny, a dodatkowo miał mniej kalorii? Czy w ogóle dietetyczne ciasta istnieją? Okazuje się, że tak! I coraz więcej Polek sięga po właśnie takie przepisy!
Dietetyczne ciasta. Fit ciasto z fasoli, bez mąki. Łatwe i szybkie
Ciasto fasolowe? Kto nie próbował, niech szybko nadrabia zaległości. Jest smaczne (naprawdę nie czuć fasoli), wilgotne w środku i nie idzie w biodra! Znika błyskawicznie. A do tego wystarczy kilka chwil, by je przygotować!
Składniki na małą keksówkę:
- puszka czerwonej fasoli,
- dojrzały banan,
- 2 jajka,
- 1,5 łyżki kakao,
- 2 łyżki ksylitolu, miodu lub innego słodzika,
- 1,5 łyżki oleju (kokosowego, rzepakowego lub masła klarowanego),
- łyżeczka proszku do pieczenia.
Polewa:
- 1,5 łyżka oleju,
- 1,5 łyżki wody,
- 1 łyżka miodu,
- 1 łyżka kakao.
Fasole odcedzamy, dokładnie wypłukujemy na sitku pod bieżącą wodą. Następnie wszystkie składniki starannie blendujemy na gładką masę (około 5 minut).
Pieczemy 40 minut w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka. Po ostygnięciu przykrywamy wierzch polewą, można posypać drobno posiekanymi orzechami włoskimi. Chłodzimy w lodówce przez około 2 godziny. Gotowe!
Dietetyczne ciasta. Ciasto marchewkowe bez glutenu
Wilgotne, puszyste i niezwykle smaczne? Oto przepis na niezawodne ciasto marchewkowe – zawsze się udaje. Najwięcej czasu zajmuje ścieranie marchewki na tarce…
Składniki:
- 150 gramów mąki ryżowej
- 50 gramów mąki ziemniaczanej
- 100 gramów ksylitolu lub cukru
- 4 łyżeczki ciemnego kakao
- 1 płaska łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu (opcjonalnie),
- 250 gramów startej drobno marchewki,
- 4 jajka,
- dwie garści drobno posiekanych orzechów
- 180 ml oliwy z oliwek, oleju słonecznikowego lub oleju kokosowego
Mąkę przesiewamy z kakao, sodą, proszkiem i cynamonem. Jajka wbijamy do miski i ubijamy z ksylitolem lub cukrem. Dodajemy po łyżce sypkiej mieszanki, następnie wlewamy pomału olej, a na końcu łyżką wmieszamy marchewkę. Przelewamy do prostokątnej foremki i pieczemy 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Dietetyczne ciasta: brownie jaglane, bez glutenu i cukru
Kasza jaglana jest bardzo zdrowa. Można ją jeść na słodko, w wersji wytrawnej, stanowi również świetną bazę do ciast. Wypróbuj poniższy przepis na proste i szybkie brownie jaglane.
- 3/4 szklanki suchej kaszy jaglanej
- 3 jajka
- 6 łyżki miodu
- 50 ml oliwy z oliwek
- 125 ml jogurtu naturalnego
- pół szklanki ciemnego kakao
- szczypta soli
- łyżeczka proszku do pieczenia.
- drobno pokrojone orzechy (możemy dodać, opcjonalnie).
Kasze dokładnie płuczemy zimną wodą, następnie zalewamy wrzątkiem. Gotujemy i studzimy. Wszystkie składniki przekładamy do miksera i dokładnie mieszamy. Przelewamy na blaszkę. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40-50 minut (ciasto wyrasta minimalnie). Po wbiciu patyczka ciasto będzie wilgotne – mimo to, jest gotowe.
Kroimy dopiero po dokładnym wystudzeniu.
Smacznego!
Przeczytaj, jak zastąpić cukier w przepisach.
21 komentarzy
Ja po prostu uwielbiam ciasta na każdy z możliwych sposobów.
Bardzo mi się podoba ten pomysł z dietetycznymi wypiekami.
Chętnie bym spróbowała!
Pozdrowionka 🙂
Ciekawe są takie ciasta, choć zapewne część musi się przekonać do nich. Sam do tej pory jadłem właściwie tylko ciasto marchewkowe i nawet zasmakowało mi. 🙂
Zgadzam się, dlatego jak idę na zakupy staram się wiedzieć co mam kupić. Też chyba ten film obejrzę, bo zapowiada się oryginalnie dość.
Pozdrawiam!
Jadłam kiedyś sernik bez sera, a właściwie to nie wiem z czego był, ale wolę normalny 🙂
Niemożliwe, aby to ciasto fasolowe było tak proste!
Aż spróbuję!
pozdrawiam serdecznie z nad filiżanki kawy:)
:*
Nigdy nie próbowałam tego rodzaju ciast, ale wyglądają bardzo smacznie więc może to zmienię 🙂
Robię sporo podobnych ciast:) Są bardzo smaczne i wiele osób nie wierzy, że są np. z fasoli ;p
Ciasto z fasoli? Pierwsze słyszę! 😀 Ciekawe jak smakuje.. Chyba muszę je zrobić by się dowiedzieć. 🙂
A ile jajek do marchewkowego ciasta dodać? Bo nie ma informacji,) a chceę dziś zrobić,)
4 jajka 🙂
Fantastyczne przepisy uwielbiam tego rodzaju wypieki:)Zapisuję sobie przepisy
Jakich blaszek użyć do ciasta z fasoli?
Z czego jest polewa na cieście marchewkowym?
Fasolowe robiłam kiedyś – dość „ciężkie” 😛
Super 🙂 Takie przepisy lubię 🙂 Zdrowe i pyszne <3
Ciasto fasolowe kiedyś robiłam i mimo tego, że nie byłam przekonana do fasoli w cieście, bardzo pozytywnie mnie zaskoczyło 🙂
Teraz przymierzam się do brownie z kaszą jaglaną 🙂
Od ciast zdecydowanie wolę pizzę 😀
Ciasto z fasoli podbito wiele serc a przede wszystkim podniebień 🙂 jest bardzo proste w przygotowaniu i naprawdę wyśmienite! Polecam spróbować 🙂 i na pewno wypróbuję pozostałe 🙂
Ja lubię brownie z fasoli albo z buraków. Jak dam dobre kakao, to nawet nie czuć, że w środku są warzywa, decomorreno najlepiej się tutaj sprawdza 😉
Tak, brownie z buraków jest mega pyszne, ale koniecznie musi być ciemne kakao z wiatraczkiem, kakao ma dużo białka, więc ja sobie nie żałuję 😉
Te wszystkie warzywne ciasta czekoladowe najlepsze wychodzą z ciemnym kakao decomorreno, w ogóle nie czuć warzyw 🙂