Główne menu

Dietetyczne ciasta – są zdrowe i nie tuczą. Wypróbuj te przepisy!

Dietetyczne ciasta to dla wielu dziwny twór. Określenie wewnętrznie sprzeczne. Bo jakim cudem, coś, co z natury jest niezdrowe, ma stać się fit? Czy da się tak przygotować deser, by był smaczny, a dodatkowo miał mniej kalorii? Czy w ogóle dietetyczne ciasta istnieją? Okazuje się, że tak! I coraz więcej Polek sięga po właśnie takie przepisy!

Dietetyczne ciasta. Fit ciasto z fasoli, bez mąki. Łatwe i szybkie

Ciasto fasolowe? Kto nie próbował, niech szybko nadrabia zaległości. Jest smaczne (naprawdę nie czuć fasoli), wilgotne w środku i nie idzie w biodra! Znika błyskawicznie. A do tego wystarczy kilka chwil, by je przygotować!

Składniki na małą keksówkę:

  • puszka czerwonej fasoli,
  • dojrzały banan,
  • 2 jajka,
  • 1,5 łyżki kakao,
  • 2 łyżki ksylitolu, miodu lub innego słodzika,
  • 1,5 łyżki oleju (kokosowego, rzepakowego lub masła klarowanego),
  • łyżeczka proszku do pieczenia.

Polewa:

  • 1,5 łyżka oleju,
  • 1,5 łyżki wody,
  • 1 łyżka miodu,
  • 1 łyżka kakao.

Fasole odcedzamy, dokładnie wypłukujemy na sitku pod bieżącą wodą. Następnie wszystkie składniki starannie blendujemy na gładką masę (około 5 minut).

Pieczemy 40 minut w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka. Po ostygnięciu przykrywamy wierzch polewą, można posypać drobno posiekanymi orzechami włoskimi. Chłodzimy w lodówce przez około 2 godziny. Gotowe!

Dietetyczne ciasta. Ciasto marchewkowe bez glutenu

Dietetyczne ciasta

Wilgotne, puszyste i niezwykle smaczne? Oto przepis na niezawodne ciasto marchewkowe – zawsze się udaje. Najwięcej czasu zajmuje ścieranie marchewki na tarce…

Składniki:

  • 150 gramów mąki ryżowej
  • 50 gramów mąki ziemniaczanej
  • 100 gramów ksylitolu lub cukru
  • 4 łyżeczki ciemnego kakao
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu (opcjonalnie),
  • 250 gramów startej drobno marchewki,
  • 4 jajka,
  • dwie garści drobno posiekanych orzechów
  • 180 ml oliwy z oliwek, oleju słonecznikowego lub oleju kokosowego

Mąkę przesiewamy z kakao, sodą, proszkiem i cynamonem. Jajka wbijamy do miski i ubijamy z ksylitolem lub cukrem. Dodajemy po łyżce sypkiej mieszanki, następnie wlewamy pomału olej, a na końcu łyżką wmieszamy marchewkę. Przelewamy do prostokątnej foremki i pieczemy 40 minut w temperaturze 180 stopni.

 

Dietetyczne ciasta: brownie jaglane, bez glutenu i cukru

Kasza jaglana jest bardzo zdrowa. Można ją jeść na słodko, w wersji wytrawnej, stanowi również świetną bazę do ciast. Wypróbuj poniższy przepis na proste i szybkie brownie jaglane.

  • 3/4 szklanki suchej kaszy jaglanej
  • 3 jajka
  • 6 łyżki miodu
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 125 ml jogurtu naturalnego
  • pół szklanki ciemnego kakao
  • szczypta soli
  • łyżeczka proszku do pieczenia.
  • drobno pokrojone orzechy (możemy dodać, opcjonalnie).

Kasze dokładnie płuczemy zimną wodą, następnie zalewamy wrzątkiem. Gotujemy i studzimy. Wszystkie składniki przekładamy do miksera i dokładnie mieszamy. Przelewamy na blaszkę. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40-50 minut (ciasto wyrasta minimalnie). Po wbiciu patyczka ciasto będzie wilgotne – mimo to, jest gotowe.

Kroimy dopiero po dokładnym wystudzeniu.

Smacznego!

Przeczytaj, jak zastąpić cukier w przepisach.

Zostaw komentarz

Możesz użyć HTML tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>