Główne menu

Dlaczego warto jeść kiszone rzodkiewki?

Istnieje wiele sposobów na odporność. Jednym z nich jest jedzenie kiszonek, które dostarczają bakterii kwasu mlekowego, korzystnie wpływających na mikroflorę jelit. W ten sposób są cennym źródłem probiotyków, niezbędnych do zachowania zdrowia. Nie wszyscy jednak wiedzą, że kisić można nie tylko ogórki czy kapustę, ale na przykład rzodkiewki. Jakie właściwości mają kiszone rzodkiewki? Czy warto je jeść?

Dlaczego warto jeść kiszone rzodkiewki?

Istnieje wiele powodów, dlaczego warto jeść ukiszone rzodkiewki. Oto kilka z nich:

  • kiszonki korzystnie wpływają na układ pokarmowy,
  • dostarczają cennych bakterii jelitowych,
  • mają mnóstwo witamin: C, B, K, do tego dostarczają żelazo, cynk, miedź i mangan,
  • zawierają sporo błonnika, zmniejszającego głód,
  • wspomagają odchudzanie,
  • usprawniają przemianę materii,
  • oczyszczają organizm z toksyn,
  • działają antybakteryjnie i przeciwzapalnie.

Kiszone rzodkiewki to moc sama w sobie. Działają jak naturalny antybiotyk, w odróżnieniu od tych aptecznych, nie wywołuje skutków ubocznych i nie powoduje spustoszenia w układzie pokarmowym. Kiszone rzodkiewki działają też profilaktycznie. Wzmacniają organizm, chroniąc przed chorobami.

Jak zrobić kiszone rzodkiewki?

Będziesz potrzebować:

  • 4 pęczków rzodkiewek
  • 2 litrów wody
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki soli
  • 4 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • około 30 ziarenek pieprzu

Wodę gotujemy, rozprowadzamy w niej sól aż do rozpuszczenia. Usuwamy liście i łodygi z rzodkiewek, dokładnie je myjemy. Układamy w słoiku (wcześniej umytego i sparzonego), dodajemy ząbki czosnku i przyprawy, zalewamy wodą z solą. Zakręcamy słoik. Po kilku dniach rzodkiewki są gotowe do spożycia. Można je jednak przechowywać dłużej i jeść po kilku miesiącach.

Nadają się do spożywania jako przekąska solo, a także jako dodatek do sałatek, dań mięsnych czy innych dań.

Kiszonych rzodkiewek nie musisz przygotowywać samodzielnie. Kupisz je w dobrych ekologicznych sklepach.

Co Ty na to?

Zostaw komentarz

Możesz użyć HTML tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>