Dlaczego warto jeść mandarynki?
Sezon na mandarynki trwa w najlepsze. I jeszcze będzie z nami przez kilka najbliższych tygodni. Warto zatem napisać kilka słów, dlaczego warto jeść mandarynki. Nie tylko dlatego, że świetnie smakują, są słodkie i soczyste, ale również dlatego, że są zdrowe. Zdrowsze niż mogłoby się wydawać…
Skąd pochodzą mandarynki?
Najprawdopodobniej pochodzą ze starożytnych Chin.
Mandarynki rosną na niskich i średnich drzewach. Niedojrzałe są zielone, potem zmieniają kolor na pomarańczowy. W odróżnieniu od pomarańczy nie są okrągłe. Mają kształt kuli ze spłaszczoną górą i dołem.
Istnieje wiele odmian mandarynek.
Czas na smaczne i bezproblemowe mandarynki
Zima to tradycyjny czas na cytrusy. Mandarynki są wśród nich wyjątkowo dobrze oceniane. Dlaczego? Przede wszystkim z uwagi na łatwe obieranie, które pozwala zjeść mandarynki w domu i poza nim. Można to szybko zrobić, pozbywając mandarynki skórki bez udziału noża. Pomarańcze pod tym względem są dużo bardziej wymagające.
Mandarynki są mniejsze i słodsze od pomarańczy. A także zdrowsze od nich!
Jak jeść mandarynki?
Mandarynki są smaczne, dlatego z chęcią po nie sięgamy.
Wystarczy je obrać, podzielić na kawałki i gotowe. Co ciekawe jednak warto pozostawić białe skórki znajdujące się w środku. Nazywane są one „albedo” i jest to element owocu bardzo bogaty w pektyny i błonnik. Niestety białe skórki bywają gorzkie, więc ich spożywanie nie należy do przyjemności. Jednak ich zjedzenie korzystnie wpływa na pracę układu pokarmowego, zwłaszcza jelit, pozwala także utrzymać prawidłowy poziom cukru we krwi (ogranicza problem z podjadaniem i tyciem). Efekt wspomagania metabolizmu i korzystnego wpływu na florę bakteryjną jest na tyle korzystny, że warto o niego zabiegać.
Dlaczego warto jeść mandarynki?
- Mandarynki są smaczne, słodkie i soczyste.
- W 85% składają się z wody.
- Dostarczają witaminy C i A.
- Mają więcej witaminy A niż pomarańcze i inne cytrusy (z wyjątkiem grejpfrutów).
- Dostarczają także magnez, potas, miedź i żelazo.
- 8% dziennego zapotrzebowania na błonnik.
- Wzmacniają układ odporności.
- Są źródłem wartościowych antyoksydantów, które chronią przed wpływem wolnych rodników i stanami zapalnymi.
- Jako jedyne wśród cytrusów zawierają flawonoid – nobiletynę, wspomagającą zachowanie szczupłej sylwetki i chroniącą przed cukrzycą typu 2.
- Wspomagają trawienie i oczyszczanie organizmu z toksyn.
- Mandarynki mogą zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób serca.
- Korzystnie wpływają na wygląd skóry.
- 100 gramów mandarynek to tylko 53 kalorie.
Przeczytaj, czy warto jeść mandarynki, będąc w ciąży.
A Ty, lubisz mandarynki?
Zostaw komentarz