Inf. prasowa Dobre ciasto, mięso i ser to nie wszystko. Podpowiadamy, jakie zioła i przyprawy dobrze komponują się z pizzą
Dlaczego pizza zawojowała świat? Pewnie swą popularność zawdzięcza łatwości przygotowania, niewielkim kosztom produktów, a najbardziej – zróżnicowanym smakom. Jest to bowiem potrawa, którą – bez znudzenia – można jeść często, a za każdym razem delektować się nieco innym smakiem.
Pizza – „orgia” smaków
Podstawą jest dobre ciasto. W oryginalnej pizzy neapolitańskiej wyrabia się je z mąki typu 00. W Polsce, m.in. w sieci Gusto Dominium, używa się mieszanek mąk, najbardziej zbliżonych do oryginału. Ciasto powinno być wyrabiane ręcznie, bez miksera i wałka, a pieczone w piecu opalanym drewnem. Wtedy ma właściwy smak. Na ciasto można położyć niemal wszystko: mięso, owoce morza, warzywa. Czasem wystarczy tylko dobra oliwa i parę plasterków mozzarelli. Włosi uważają, że na dobrej pizzy powinno się znaleźć co najwyżej 5 składników. Smak i zapach można zmienić przez dodanie odrobiny ziół i przypraw. Jakie zatem zioła i przyprawy dobrze komponują się z pizzą?
Gdzie pomidory, tam bazylia
Bazylia należy do chętnie wykorzystywanych ziół w daniach śródziemnomorskich. Pizzerie sieci Gusto Dominium używają jej do pizzy, gdzie w połączeniu z sosem pomidorowym tworzy bardzo udany mariaż. Wyróżnia się korzennym, cynamonowym i anyżowym zapachem. Smakuje jednocześnie słodko i nieco gorzkawo, mile łaskocząc kubki smakowe. Poza ciekawym smakiem, wyróżnia ją wiele walorów prozdrowotnych: wzmacnia układ odpornościowy, oczyszcza nerki, wspomaga pracę serca, działa przeciwbólowo i przeciwbakteryjnie. Wspomaga trawienie, pobudzając żołądek do wydzielania soków żołądkowych. Dzięki temu nawet po dużej porcji pizzy nie czujemy się ociężali i przejedzeni.
Rozmaryn – igiełki do pizzy
Rozmaryn jest ziołem o charakterystycznym wyrazistym aromacie z leśną nutą. Chociaż jego smak jest lekko gorzki, w połączeniu z miodem tworzy doskonałą kompozycję. Świetnie smakuje również w towarzystwie koziego sera. Jednak najbardziej typowe zestawienie to przede wszystkim mięsa – idealnie podkreśla smak wieprzowiny, jagnięciny oraz wołowiny. Co więcej, wystarczy odrobina rozmarynu, by zmienić zwykłą pizzę w egzotyczną i urzekającą potrawę.
Warto jeść pizzę z dodatkiem tego zioła zwłaszcza w pochmurne, depresyjne dni, bo posiada właściwości antydepresyjne. Poza tym ma działanie przeciwbakteryjne, antyseptyczne a nawet antynowotworowe (zawiera antyoksydanty likwidujące wolne rodniki ,będące przyczyną wielu chorób nowotworowych). A to nie koniec. Z działań prozdrowotnych trzeba jeszcze wymienić wzmacnianie pracy serca i wątroby oraz odporności. Bez żadnej przesady można więc powiedzieć, że pizza z rozmarynem to samo zdrowie!
Urok oregano
Oregano (inaczej lebiodka) ma mocny aromat i lekko gorzki posmak. Suszone listki smakują lepiej niż świeże. Roślina charakteryzuje się działaniem przeciwgrzybiczym i przeciwwirusowym, a ponadto poprawia trawienie, łagodzi kaszel. Oczywiście, samo zjedzenie pizzy z dodatkiem odrobiny oregano nie wystarczy, by z pizzerii wyjść w pełni zdrowia, ale przyprawa ta może być stałym składnikiem np. sosu do pizzy.
5 komentarzy
Pizzy nie lubię, nie jem, ale lubię różne zioła dodawać do potraw. 😉
Pizza to jedno z moich ukochanych dań. Tam, gdzie chodzimy na to danie uważam są dobre składniki, dobry ich wybór i dobór do innych, ogólnie wszystko jak należy jest.
Czy zabieg sprawnie poszedł to nie wiem, bo Staruszek na razie jest jeszcze słaby, oszołomiony tym wszystkim itp. Pewnie jutro nam więcej coś powie, ważne jest to, że już po strachu.
Brownie od niedawna jem, ale od początku polubiłem to ciasto.
Pozdrawiam!
Uwielbiam pizzę, a dobrze przyprawiona smakuje rewelacyjnie 😉
Ja też mam słabość do dobrej pizzy, najlepszą przygotowuje…mój mąż 😉
Domowa pizza jest najlepsza. Ja robię ja bardzo i stosuje wiele ziół, ale oregano, bazylia na pierwszym miejscu 🙂