Główne menu

Domowa lemoniada – niestandardowe propozycje

Gdy żar leje się z nieba, nic tak nie smakuje jak domowa lemoniada. Można ją w prosty sposób przygotować samodzielnie. Jak? I czy warto sięgnąć po niestandardowe propozycje? Tak!

Domowa lemoniada

Przepis na klasyczną lemoniadę

Lemoniadę możemy przygotować na wiele sposobów. Najbardziej tradycyjna to ta z cytryną, limonką i pomarańczami. Proporcje można dopasowywać do smaku i własnych preferencji.

Przykładowo można połączyć dwie limonki, dwie pomarańcze i cztery cytryny. Wszystkie owoce dokładnie myjemy, szorując skórki.

Odkrawamy tak owoce, by uzyskać jedną ćwiartkę pomarańczy, cytryny i limonki. Następnie kroimy te części na mniejsze kawałki i zasypujemy w dużym słoju kilkoma łyżkami cukru (około 8). Z pozostałych owoców dokładnie wyciskamy sok, wlewamy do przygotowanego wcześniej naczynia z owocami. Dodajemy zimną wodę i wszystko mieszamy. Lemoniada gotowa.

Możemy dodać do gotowego napoju kilka kostek lodu. Dobrym pomysłem jest również udekorowanie lemoniady listkami mięty.

A może tak przygotować lemoniadę arbuzową? To również bardzo proste! Wystarczy przygotować miąższ z arbuza, wycisnąć sok z cytryny, dodać wodę i wszystko zmiksować w blenderze. Przelewamy całość przez sitko, w razie potrzeby dodajemy jeszcze wodę, listki mięty i schładzamy w lodówce. Pijemy zimną lemoniadę. Może być dodatkowo z lodem.

Lemoniada gruzińska

Słynna lemoniada gruzińska może być przygotowana w domu. Wystarczy tylko estragon, który jest jej tajemniczym składnikiem i kilka innych substancji: np. cytryna i ogórek.

W szklance gorącej wody rozprowadzamy 70 gramów cukru. Odstawiamy do ostudzenia. Obieramy długiego ogórka, kroimy 2/3 ogórka w plastry, wkładamy do blendera. Dodajemy sok wyciśnięty z cytryny, przygotowaną wcześniej wodę z cukrem i listki estragonu (jeden pęczek). Wszystko mieszamy blenderem.

Z lodówki wyciągamy dobrze schłodzoną wodę mineralną (około 1 litr). Wszystkie składniki dobrze łączymy i dekorujemy pozostałym ogórkiem. Pijemy na zdrowie.

Lemoniada pietruszkowa

A gdyby tak lemoniada była naprawdę zdrowa? Pełna witaminy C, magnezu i żelaza? Taka jest właśnie lemoniada pietruszkowa!

Do jej przygotowania będziesz potrzebować pęczek natki pietruszki, dwie cytryny, półtora litra schłodzonej wody, 3 łyżki miodu.

Natkę siekamy, wyciskamy sok z cytryn, dodajemy miód, wszystko łączymy z wodą i dokładnie mieszamy blenderem. Pijemy od razu po przygotowaniu. Można dla dodatkowej dawki orzeźwienia dodać kilka kostek lodu.

Lemoniada z syropu z kwiatów czarnego bzu

Posiadasz w domowej spiżarni przygotowany własnoręcznie lub sprezentowany przez kogoś syrop z kwiatów czarnego bzu? Możesz wykorzystać go do przygotowania smacznej lemoniady. Doskonale się do tego nadaje!

Wystarczy, że dodasz do zimnej wody odrobinę syropu z czarnego bzu, sok wyciśnięty z cytryn lub limonek i kilka listków mięty. Jeśli chcesz, żeby lemoniada była jeszcze bardziej orzeźwiająca, zmiksuj świeżego ogórka i dodaj do napoju.

Zamiast syropu z czarnego bzu do przygotowania lemoniady możesz użyć domowego syropu sosnowego. Inne dobrze komponujące się z lemoniadą składniki to: bazylia, melisa, rozmaryn, kurkuma, cynamon i imbir. Wspomniane składniki mają dodatkowe działanie – silnie wspierają organizm, ze szczególnym uwzględnieniem odporności. Mamy lato, najprawdopodobniej rzadziej chorujemy lub nie chorujemy wcale, ale już niedługo przyjdzie jesień, a dobra odporność jest w cenie…przez cały rok! Dlatego warto podejmować mądre decyzje także…przygotowując zwykłą/niezwykłą lemoniadę! 🙂

Zostaw komentarz

Możesz użyć HTML tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>