Domowa lemoniada – niestandardowe propozycje
Gdy żar leje się z nieba, nic tak nie smakuje jak domowa lemoniada. Można ją w prosty sposób przygotować samodzielnie. Jak? I czy warto sięgnąć po niestandardowe propozycje? Tak!
Przepis na klasyczną lemoniadę
Lemoniadę możemy przygotować na wiele sposobów. Najbardziej tradycyjna to ta z cytryną, limonką i pomarańczami. Proporcje można dopasowywać do smaku i własnych preferencji.
Przykładowo można połączyć dwie limonki, dwie pomarańcze i cztery cytryny. Wszystkie owoce dokładnie myjemy, szorując skórki.
Odkrawamy tak owoce, by uzyskać jedną ćwiartkę pomarańczy, cytryny i limonki. Następnie kroimy te części na mniejsze kawałki i zasypujemy w dużym słoju kilkoma łyżkami cukru (około 8). Z pozostałych owoców dokładnie wyciskamy sok, wlewamy do przygotowanego wcześniej naczynia z owocami. Dodajemy zimną wodę i wszystko mieszamy. Lemoniada gotowa.
Możemy dodać do gotowego napoju kilka kostek lodu. Dobrym pomysłem jest również udekorowanie lemoniady listkami mięty.
A może tak przygotować lemoniadę arbuzową? To również bardzo proste! Wystarczy przygotować miąższ z arbuza, wycisnąć sok z cytryny, dodać wodę i wszystko zmiksować w blenderze. Przelewamy całość przez sitko, w razie potrzeby dodajemy jeszcze wodę, listki mięty i schładzamy w lodówce. Pijemy zimną lemoniadę. Może być dodatkowo z lodem.
Lemoniada gruzińska
Słynna lemoniada gruzińska może być przygotowana w domu. Wystarczy tylko estragon, który jest jej tajemniczym składnikiem i kilka innych substancji: np. cytryna i ogórek.
W szklance gorącej wody rozprowadzamy 70 gramów cukru. Odstawiamy do ostudzenia. Obieramy długiego ogórka, kroimy 2/3 ogórka w plastry, wkładamy do blendera. Dodajemy sok wyciśnięty z cytryny, przygotowaną wcześniej wodę z cukrem i listki estragonu (jeden pęczek). Wszystko mieszamy blenderem.
Z lodówki wyciągamy dobrze schłodzoną wodę mineralną (około 1 litr). Wszystkie składniki dobrze łączymy i dekorujemy pozostałym ogórkiem. Pijemy na zdrowie.
Lemoniada pietruszkowa
A gdyby tak lemoniada była naprawdę zdrowa? Pełna witaminy C, magnezu i żelaza? Taka jest właśnie lemoniada pietruszkowa!
Do jej przygotowania będziesz potrzebować pęczek natki pietruszki, dwie cytryny, półtora litra schłodzonej wody, 3 łyżki miodu.
Natkę siekamy, wyciskamy sok z cytryn, dodajemy miód, wszystko łączymy z wodą i dokładnie mieszamy blenderem. Pijemy od razu po przygotowaniu. Można dla dodatkowej dawki orzeźwienia dodać kilka kostek lodu.
Lemoniada z syropu z kwiatów czarnego bzu
Posiadasz w domowej spiżarni przygotowany własnoręcznie lub sprezentowany przez kogoś syrop z kwiatów czarnego bzu? Możesz wykorzystać go do przygotowania smacznej lemoniady. Doskonale się do tego nadaje!
Wystarczy, że dodasz do zimnej wody odrobinę syropu z czarnego bzu, sok wyciśnięty z cytryn lub limonek i kilka listków mięty. Jeśli chcesz, żeby lemoniada była jeszcze bardziej orzeźwiająca, zmiksuj świeżego ogórka i dodaj do napoju.
Zamiast syropu z czarnego bzu do przygotowania lemoniady możesz użyć domowego syropu sosnowego. Inne dobrze komponujące się z lemoniadą składniki to: bazylia, melisa, rozmaryn, kurkuma, cynamon i imbir. Wspomniane składniki mają dodatkowe działanie – silnie wspierają organizm, ze szczególnym uwzględnieniem odporności. Mamy lato, najprawdopodobniej rzadziej chorujemy lub nie chorujemy wcale, ale już niedługo przyjdzie jesień, a dobra odporność jest w cenie…przez cały rok! Dlatego warto podejmować mądre decyzje także…przygotowując zwykłą/niezwykłą lemoniadę! 🙂
Zostaw komentarz