Główne menu

Fit pizza – najlepsze inspiracje. Znasz je?

Pizza to jedno z ulubionych dań kuchni włoskiej. Dostępne jest w wielu wersjach, z niezliczoną ilością dodatków. Także jako fit pizza, idealna dla osób poszukujących „odchudzonych” przepisów o niższej kaloryczności. Pizzę fit można jeść bez większych wyrzutów sumienia.

fit pizza

Fit pizza ciasto z jogurtem greckim

  • 120-150 gramów mąki uniwersalnej
  • 150 gramów jogurtu greckiego bez tłuszczu
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek

Rozgrzej piekarnik do 250 stopni. Wyłóż na blachę od pizzy papier do pieczenia. Wymieszaj (ręcznie lub robotem) mąkę z jogurtem greckim. Wyłóż ciasto na wcześniej przygotowaną blachę (możesz użyć do tego celu wałka). Posmaruj wierzch oliwą z oliwek i piecz  pizzę przez 10-12 minut do uzyskania złotej skórki.

Zmniejsz temperaturę do 170 stopni. Wyłóż na pizzę ulubione dodatki i piecz jeszcze przez 7-8 minut do rozpuszczenia sera. Smacznego!

Fit pizza z mąką razową

  • 500 gramów razowej mąki orkiszowej
  • 250 ml ciepłej wody
  • 10 gramów suchych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego

Wymieszaj wszystkie składniki. Odstaw na 45 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie podziel na cztery części i ponownie pozostaw do wyrośnięcia na 20 minut. Następnie z każdej części formuj ciasto na pizzę i połóż na blasze. Do pizzy możesz dodać dowolne, ulubione składniki.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 250 stopni przez 10-15 minut.

Pizza z kaszy gryczanej bezglutenowa, bez drożdży

Kasza gryczana jest zdrowa, pełna cennych składników odżywczych. Warto ją jeść możliwie często! Także w formie smacznej pizzy. Tym bardziej, że przygotowanie pizzy gryczanej jest szalenie proste!

  • 200 gramów mąki gryczanej (można zmielić kaszę gryczaną białą)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 125 ml ciepłej wody
  • 2 łyżki oliwy

Wszystkie składniki mieszamy, wykładamy ciasto na blachę, dodajemy ulubione dodatki. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 19o stopni przez 10 minut. Podajemy np. z rukolą.

Pizza na spodzie z kalafiora

Inna propozycja na fit pizzę? Oto ona, na spodzie z kalafiora.

Potrzebny będzie:

  • 1 większy kalafior
  • jajko L
  • 100 gramów twardego żółtego sera
  • sól, pieprz i zioła prowansalskie do smaku
  • w razie potrzeby można dodać łyżkę lub dwie mąki.

Dzielimy kalafior na różyczki, gotujemy do miękkości. Odcedzamy i dokładnie blendujemy, dodajemy ser, jajko, przyprawy dokładnie mieszamy. Nakładamy ciasto na papier, formujemy, pieczemy 10 minut w temperaturze 190 stopni.

Lubicie pizzę? A fit pizzę?

Zostaw komentarz

Możesz użyć HTML tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>