Fit pizza – najlepsze inspiracje. Znasz je?
Pizza to jedno z ulubionych dań kuchni włoskiej. Dostępne jest w wielu wersjach, z niezliczoną ilością dodatków. Także jako fit pizza, idealna dla osób poszukujących „odchudzonych” przepisów o niższej kaloryczności. Pizzę fit można jeść bez większych wyrzutów sumienia.
Fit pizza ciasto z jogurtem greckim
- 120-150 gramów mąki uniwersalnej
- 150 gramów jogurtu greckiego bez tłuszczu
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek
Rozgrzej piekarnik do 250 stopni. Wyłóż na blachę od pizzy papier do pieczenia. Wymieszaj (ręcznie lub robotem) mąkę z jogurtem greckim. Wyłóż ciasto na wcześniej przygotowaną blachę (możesz użyć do tego celu wałka). Posmaruj wierzch oliwą z oliwek i piecz pizzę przez 10-12 minut do uzyskania złotej skórki.
Zmniejsz temperaturę do 170 stopni. Wyłóż na pizzę ulubione dodatki i piecz jeszcze przez 7-8 minut do rozpuszczenia sera. Smacznego!
Fit pizza z mąką razową
- 500 gramów razowej mąki orkiszowej
- 250 ml ciepłej wody
- 10 gramów suchych drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
Wymieszaj wszystkie składniki. Odstaw na 45 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie podziel na cztery części i ponownie pozostaw do wyrośnięcia na 20 minut. Następnie z każdej części formuj ciasto na pizzę i połóż na blasze. Do pizzy możesz dodać dowolne, ulubione składniki.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 250 stopni przez 10-15 minut.
Pizza z kaszy gryczanej bezglutenowa, bez drożdży
Kasza gryczana jest zdrowa, pełna cennych składników odżywczych. Warto ją jeść możliwie często! Także w formie smacznej pizzy. Tym bardziej, że przygotowanie pizzy gryczanej jest szalenie proste!
- 200 gramów mąki gryczanej (można zmielić kaszę gryczaną białą)
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 125 ml ciepłej wody
- 2 łyżki oliwy
Wszystkie składniki mieszamy, wykładamy ciasto na blachę, dodajemy ulubione dodatki. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 19o stopni przez 10 minut. Podajemy np. z rukolą.
Pizza na spodzie z kalafiora
Inna propozycja na fit pizzę? Oto ona, na spodzie z kalafiora.
Potrzebny będzie:
- 1 większy kalafior
- jajko L
- 100 gramów twardego żółtego sera
- sól, pieprz i zioła prowansalskie do smaku
- w razie potrzeby można dodać łyżkę lub dwie mąki.
Dzielimy kalafior na różyczki, gotujemy do miękkości. Odcedzamy i dokładnie blendujemy, dodajemy ser, jajko, przyprawy dokładnie mieszamy. Nakładamy ciasto na papier, formujemy, pieczemy 10 minut w temperaturze 190 stopni.
Lubicie pizzę? A fit pizzę?
Komentarz ( 1 )
Pizza zawsze jest dobra i wcale nie musi być fit czy tucząca, umiar wskazany wszędzie, w dodatkach i jedzeniu:-)