Gorczyca: biała i czarna oraz ich mało znane właściwości
Nasiona gorczycy znane są od tysięcy lat, wzmianki na ich temat znajdujemy już w przypowieściach biblijnych. Wykorzystywane są w kuchni i w medycynie niekonwencjonalnej. Gorczyca to bowiem nie tylko przyprawa, ale zioło o niezwykłym działaniu. Mało kto wie, że wykazuje bardzo wszechstronne właściwości, łagodzące bóle mięśniowe, działające kojąco na skórę, redukujące łuszczycę, grzybicę, kontaktowe zapalenie skóry. Udowodniono również, że gorczyca ma działanie antynowotworowe, chroni przed cukrzycą i zapewnia świetne działanie detoksykujące. Wspiera funkcjonowanie układu krwionośnego, jak również zmniejsza przykre objawy menopauzy.
Gdzie uprawiana jest gorczyca?
Gorczyca należy do rodziny kapustowatych, jest „krewną” brokuła i kapusty. Pochodzi z południa i umiarkowanych regionów Europy, jest jedną z pierwszych chętnie uprawianych roślin. Obecnie rośnie w Afryce Północnej, Azji, Europie i Ameryce Północnej. Uprawiana jest w 21 krajach.
Największą popularnością cieszą się trzy odmiany gorczycy: gorczyca biała (nazywana też żółtą, jest najłagodniejsza w smaku), gorczyca czarna (ma silny zapach i smak i to właśnie im zawdzięcza swoją popularność) i gorczyca brązowa (doceniana zwłaszcza z powodu ostrego smaku).
Gorczyca: właściwości zdrowotne
Nasiona gorczycy są cennym źródłem minerałów: takich, jak wapń, fosfor, potas i magnez, a także błonnik. Mają również sporo oleju tłustego (na poziomie od 18 do 40%), z którego pozyskuje się olej jadalny. Oprócz ziaren, wykorzystuje się również liście rośliny, ze względu na wysoką zawartość minerałów, a także witamin: A, K i C.
Liczne badania wykazały, że gorczyca ma właściwości:
- antynowotworowe – bogactwo składników znanych jako glukozynaty występujące w gorczycy jest bardzo obiecujące. Wykazano, że może zmniejszać ryzyko rozwijania się nowotworów jelita grubego, raka szyjki macicy, pęcherza moczowego, poprzez zatrzymanie wzrostu komórek nowotworowych. Chemoprewencyjne właściwości gorczycy pomagają przywrócić poziom glutationu i stymulować indukcję apoptozy bez wpływu na prawidłowe zdrowe komórki.
Gorczyca na łuszczycę i AZS
Łuszczyca to choroba autoimmunologiczna objawiająca się chronicznym stanem zapalnym skóry. Według badań, stosowanie ziaren gorczycy, wspomaga gojenie się ran i wzmacnianie skóry, poprzez stymulację działania enzymów: dysmutazy ponadtlenkowej, peroksyday glutationowej i katalazy.
Nasiona gorczycy zmniejszają kontaktowe zapalenie skóry i AZS – działanie kojące gorczycy pozwala wzmocnić skórę i wspomóc jej funkcje.
Właściwości antybakteryjne i przeciwgrzybiczne gorczycy znajdują zastosowanie w leczeniu zmian grzybicznych.
Na serce
Gorczyca może wzmacniać serce – badania przeprowadzone na osobach mających problemy z ostrym zapaleniem mięśnia sercowego wykazało, że nasiona gorczycy wspomagają działanie układu krwionośnego, zmniejszają ból w klatce piersiowej, ograniczając ryzyko wystąpienia zaburzeń rytmu serca i powiększenie komory.
Na odporność
Gorczyca sprawdzi się w leczeniu nawracających przeziębień i zapalenia zatok – ziarna gorczycy działają wykrztuśnie, zmniejszają również przekrwienie błon śluzowych. Niwelują ból gardła towarzyszący infekcjom, działają wzmacniająco na organizm i pracę układu oddechowego,
Na menopauzę
Gorczyca zmniejsza przykre objawy menopauzy. Ziarna gorczycy są cennym źródłem magnezu i wapnia, które korzystnie wpływają na stan kości i zapobiegają zmianom, które następują wraz z wiekiem.
Gorczyca na trawienie
Gorczyca polecana jest na pobudzenie wydzielenia soku żołądkowego, na niestrawność.
Na detoks
Ziarna gorczycy wspomagają proces detoksykacji, dostarczają mnóstwa błonnika, wykazują też silne właściwości przeciwutleniające. Obecne w nich glukozynolany pomagają w regulowaniu działania enzymów detoksykacyjnych i pomagają wyeliminować szkodliwe toksyny z organizmu.
Jak stosować gorczycę?
Najprostszy sposób o przygotowanie naparu z gorczycy.
- 1 łyżka nasion
- szklanka wody.
Nasiona wsypujemy do małego garnka, zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu przez 5 minut. Pijemy razem z nasionami po posiłku 1/3 szklanki.
Gorczycę możesz dodać do sałaki, zapraw na zimę, pieczeni na obiad, czy do zup.
9 komentarzy
Świetne ma właściwości. Nie wiedziałam, właściwie nie używamy chyba w ogóle gorczycy, może gdzieś tam od czasu do czasu się ją dodaje, ale bardzo rzadko. Nawet nie wiedziałam, że jest z kapustowatych, takie małe zaskoczenie. 😉
Widzę ważne właściwości dla siebie w gorczycy. Ale u nas chyba poza musztardą ciężko znaleźć jakieś zastosowanie w kuchni. A może się mylę.
Śnieg w maju może dobry być w górach co najwyżej. Ale tak w mieście, na nizinie. Fu i już.
Pozdrawiam!
Używam do włosów oleju musztardowego, ale zapach jakoś mi do pielęgnacji nie pasuje i więcej nie kupię. A musztardy niewiele jadam, bo nie wiem, do czego oprócz parówek może pasować… Jednym słowem, do tego produktu trudno będzie mi się przekonać 🙂
Gorczyca pomocna jest również na bóle stawów. W mojej paskudnej chorobie często stosuje się okłady z gorczycy.
Dopiero niedawno dowiedziałam się o cudownych właściwościach gorczycy. Wcześniej jej nie używałam, teraz staram się chociaż trochę ją stosować. Eksperymentuję z tą przyprawą. 🙂
Nie miałam pojęcia, że gorczyca jest tak zdrowa! Szczerze mówiąc trudno mi jednak wymyślić, jak mogłabym stosować ją w diecie – poza musztardą oczywiście 😉 Pora chyba zainteresować się nią bardziej i poszukać jakichś przepisów.
Krewna kapusty? To mnie zaskoczyło. 🙂
Bardzo cenne informacje. Ja bardzo lubie wszelkie rodzaje musztard:) swoimi czasy miałam okazję doświadczyć skutecznego działania gorczycy na obolałe plecy 🙂
Na obolałe plecy? Super
Czy ziarna gorczycy trzba zmielic? Czy mozna uzywac cale ziarna.