Główne menu

Gość na diecie bezglutenowej – i co teraz?

Odwiedzi cię osoba na diecie bezglutenowej? Nie wiesz, co postawić na stół, by gość nie bał się jeść, a przy tym, by nie nabawił się bólu brzucha? Jak nie popełnić błędu i odnaleźć się w meandrach zaleceń „dla bezglutków”? To nie jest takie trudne, jak mogłoby się wydawać. Z poniższą ściągawką dasz radę!

Co to jest gluten?

glutenGluten to mieszanina białek, która występuje naturalnie w zbożach: pszenicy (jej odmianach), życie, jęczmieniu i zwykłym owsie (ze względu na zanieczyszczenia).

Gluten może powodować szereg nieprzyjemnych objawów. Najgroźniejszy jest dla osób z celiakią (na których działa jak trucizna, już niewielka/śladowa jego ilość może powodować przykre dolegliwości).

Istnieje również alergia na gluten albo na poszczególnie zboża. Coraz głośniej mówi się o tym, że gluten szkodzi nie tylko osobom z celiakią i osobom uczulonym, ale również większości społeczeństwa – wywołuje sporo objawów, które często nie są utożsamione z dietą.

Na szczęście istnieje możliwość stosowania diety bezglutenowej, która jest jedynym skutecznym lekarstwem, dla osób, którym gluten nie służy. Dla osób początkujących, dopiero zapoznających się z tematem nie jest to dieta prosta, ale wystarczy poznać kilka zasad, by bez trudu przygotować poczęstunek dla osób na diecie bezglutenowej.

Przede wszystkim podstawowe produkty i czytanie etykiet

Im mniej przetworzoną żywność kupisz, im prostsze składniki włożysz do koszyka, tym lepiej. O gluten nie musisz obawiać się kupując świeże mięso, ryby, świeże owoce i warzywa, także strączkowe – groch, fasola, soczewica, jajka, masło, margaryna, orzechy, nasiona, grzyby. Naturalnie bezglutenowe są również ryż, gryka (kasza gryczana), proso (kasza jaglana), kukurydza, jajka, mleko. Po przeanalizowaniu etykiet – można kupić również sery, jogurty, śmietanę, chrupki kukurydziane.

Co prawda większość producentów podaje informację na przyprawach, że w zakładzie je produkcyjnym istnieje możliwość zanieczyszczenia glutenem, to produkty te zostały sprawdzone pod tym kątem przez Stowarzyszenie dla osób z Celiakią i na diecie bezglutenowej i są one bezpieczne. Nie trzeba kupować specjalnych przypraw bezglutenowych – można wybrać ogólnodostępne, np. Prymat, Kamis, itd.

Na rynku jest również wiele wędlin, kiełbas bezglutenowych (sporo w asortymencie ma na przykład Lidl, Auchan) – w przypadku jednak wyrobów wędlinarskich trzeba się trochę naszukać – dokładnie czytać etykietę. Dlatego jeśli nie mamy czasu na dokładne analizowanie składu, lepiej skoncentrować się na samodzielnym upieczeniu mięsa z ulubionymi przyprawami.

Co podać osobom na diecie bezglutenowej?

Jeśli chcemy upiec ciasto, będziemy potrzebowali mąki bezglutenowej, specjalnego proszku do pieczenia (bezglutenowego) lub sody oczyszczonej (dostępnej w ogólnej sprzedaży). Możemy przygotować również sernik na zimno (zwracając uwagę na skład serków homogenizowanych – czasami w składzie jest syrop glukozowo-fruktozowy z pszenicy – jeśli informacji o pszenicy/glutenie nie ma, produkt jest dozwolony, wybór galaretki, najlepiej bezglutenowej, ze znakiem przekreślonego kłosa), podać budyń z owocami, kisiel. Sprawdzi się także sałatka owocowa na przykład z bitą śmietaną, czy popcorn.

Osoby na diecie bezglutenowej mogą jeść domowe bezy (lub takie, które oznaczone są jako bezglutenowe), chrupki kukurydziane, a nawet płatki kukurydziane Corn Flakes bez glutenu (wprowadzone w ostatnich dniach, dostępne w cenie „zwyczajnej” żywności). Warto mieć w zanadrzu wafle ryżowe Sonko, dostępne także w wersji na słodko lub słono. Jeśli planujemy podać chleb, możemy samodzielnie go upiec (bardziej ryzykowne) lub kupić (niestety ta opcja jest droższa, w przypadku chlebów bezglutenowych cena ma znaczenie. Najtańsze produkty niestety nie smakują najlepiej).

Słodycze bezglutenowe

Z gotowych słodyczy bezpieczne są między innymi (na podstawie międzynarodowych wskazówek Kodeksu Alimentarius produkt z zawartością glutenu poniżej 20 ppm (20mg/1kg) uznaje sie za produkt bezglutenowy):

  • batony Snickers,
  • baton Bounty,
  • M&M’S (czekoladowe, orzechowe)
  • czekoladki Kinder (podstawowa wersja),
  • jajka Kinder
  • czekolady Goplany (niektóre, czytać skład)
  • cukierki Zozole,
  • krówki (np. Wawel),
  • większość żelków,
  • Nutella,
  • kakao NESQUIK,
  • Ice Fresh
  • Mamba
  • Nimm2
  • Nimm2 Śmiejżelki
  • Nimm2 Żujki
  • Nimm2 Lizaki
  • Werther’s Original
  • Merci
  • Toffifee
  • cukierki Kopiko,
  • Brando (Malinki, Landryny, Dropsy)
  • Minties (Dropsy Miętowe, Miętowe Extra Mocne, Faworytki, ICE),
  • żelki z oferty Grupy Colian: marka Akuku!: Owocki, Pyszczki, Rozetki, Serduszka, Nadziane Misie, Cytruski, Miśki i Miśki Cola
  • Solidarność:  Krówki Mleczne i Krówki Kakaowe,
  • Toffino – pyszne mleczne toffi z nadzieniami: czekoladowym,śmietankowym, malinowym i porzeczkowym,
  • Chocofini z kremem czekoladowym,
  • Śliwka Nałęczowska w czekoladzie,
  • Wiosenne Galaretki pektynowe w czekoladzie
  • Jolly Baby i Jolly Baby Tropical – galaretki

Z mięs najprościej podać osobom na diecie bezglutenowej – potrawy grillowane lub w panierce bezglutenowej (dostępne w większości większych sklepów – Carrefour, Piotr i Paweł, Real, Auchan, Rossmann, online). Można również pokusić się o przygotowanie zielonej, zdrowej sałatki, przyprawionej samodzielnie (wiele gotowych mieszanek przypraw  do połączenia z olejem i wodą zawiera gluten). Poza tym sprawdzą się jajka z majonezem Roleskim, Kieleckim, Pomorskim. Bezpieczne będzie też mięso w galarecie, zakąski w postaci łososia, innych ryb, sera, koreczki przygotowane z ogórków, pomidorów, sera, bezglutenowych kabanosów.

    12 komentarzy

  • Bezglutek

    Super artykuł! Bardzo rzetelny!

  • Agnieszka

    Witam,
    dziękuję za artykuł- bezglutenowiec 🙂
    Zapraszam:http://bezglutenowewariacje.blogspot.com

  • tess

    Wszystko pięknie, informacje bardzo merytoryczne i ładnie podane, ale brak podstawowej – że absolutnie nie wolno używać tej samej deski do krojenia! I że nie powinno się piec w tym samym piekarniku (a jeśli już – to wyszorować i koniecznie wyłączyć termoobieg). Dobre produkty nie pomogą, jeśli zanieczyści się je w kuchni 🙁
    (Wiem, że padło o smażeniu na osobnej patelni – ale to trzeba bardzo podkreślać. Osoba zdrowa nie ma świadomości, czego unikać.)

    W zasadzie jeśli ma się bezglutenowego gościa, o wiele bezpieczniej postawić na rzeczy gotowe i kupne. Będzie mniej smacznie, za to pewnie.

  • meja

    Nowi bezglutenowy. Minął rok od napisania tego artykułu i niektóre wymienione słodycze są już glutenowe! Czytacie etykiety.

  • ana

    chyba można smażyć na tej samej patelni wystarczy ją umyć

  • Aldona

    Jak to jest z tą patelnia i deska?to sztućce tez inne????
    A czy te przyprawy to 100%???

    • dorota

      Aldono, powiem tak – obowiązkowo należy umyć patelnię i wszelkie przybory, które będą Ci służyć do przygotowania dania. Generalnie w kuchniach dla osoby bezglutenowej stosuje się zasadę, by deska, patelnia były używane tylko do przyrządzania posiłków bez glutenu. Wynika to z dbałości o to, by do dania nie przedostała się ani kruszynka glutenu. Taka np. drewniana deska może być „siedliskiem” mikro okruszków… Z drugiej strony mam córkę z celiakią i nie zamykamy się w domu. Wychodzimy i jadamy w różnych miejscach. Nie wymagamy, by u dziadków, cioć, przyjaciół był osobny zestaw do gotowania dla nas (wszyscy jesteśmy na diecie, bo oprócz córki źle tolerują gluten inni członkowie rodziny, i tak jest wygodniej). Prosimy o zachowanie czystości – umycie przyborów kuchennych. I nie ma problemu.
      Co do przypraw – w kuchni w domu używamy przypraw bez glutenu. Stowarzyszenie mające pod skrzydłami osoby z celiakią i na diecie bezglutenowej swego czasu zbadało jednorodne przyprawy (nie mieszanki) znanych firm i badania wyszły dobre – nie zawierały glutenu (choć przyprawy zawierają informację, że w zakładzie jest gluten). Także ja również optymistycznie wychodzę z założenia, że są one w porządku, jednak tu pewności niestety nie ma…. Dlatego sama dla pewności w domu używam przypraw bezglutenowych. W środowisku bezglutków są różne postawy, opinie na powyższy temat, dlatego polecam porozmawiać z osobą, która ma być gościem 🙂

  • Katarzyna

    Hmmm na stronie http://www.celiakia.pl/iv-tura-produktow-zbadana-na-zawarto-glutenu/ piszą, że właśnie ślay glutenu były w Gorzkiej i Żubrówce…:)

Zostaw komentarz

Możesz użyć HTML tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>