Główne menu

Goździki dla zdrowia

Mało kto wie o tym, że goździki posiadają działanie lecznicze i mają niesamowite właściwości przeciwutleniające. Ta przyprawa powinna być obecna w każdej kuchni.

Dlaczego?

goździki

Goździki – kilka słów wprowadzenia

Goździki otrzymamy właściwie w każdym sklepie. To owoce, które zbierane są zanim zakwitną z goździkowców, wiecznie zielonych drzew, rosnących w pobliżu równika w wilgotnym, morskim klimacie. Po zebraniu goździki suszy się w promieniach silnego słońca, wtedy zmieniają one kolor, który staje się podobny do starych gwoździ.

To właśnie od tego podobieństwa, a właściwie skojarzenia goździki wzięły swoją nazwę. Po angielsku znane są jako „cloves” od łacińskiego „claus”, czyli gwoździe.

Komu zawdzięczamy goździki?

Goździki pochodzą z Wysp Maluku w Indonezji, stanowią ważny składnik kuchni azjatyckiej.

W 1605 Holendrzy zajęli Wyspy Korzenne. Niestety od razu zredukowali plantację goździków.

W 1770 Francuzi zdobyli cenną przyprawę i pozwolili przetransportować goździki do innych regionów świata. Dzisiaj uprawia się je w wielu regionach – na Madagaskarze, Grenadzie, Indonezji, Sri Lance, Malezji, Tanzanii itd.

Najważniejsze wyizolowane substancje aktywne

Z goździków zostały wyizolowane związki biologiczne: flawonoidy, heksan, chlorek metylenu i etanolu, tymol, eugenol i benzen. Udowodniono, że te składniki mają działanie antyzapalne, przeciwutleniające, antybakteryjne, ochronne na wątrobę i ułatwiające w trawieniu. Jednak to nie wszystko.

Goździki: najważniejsze właściwości zdrowotne

  • pomagają w trawieniu – stymulują wydzielanie enzymów trawiennych, zmniejszają wzdęcia, drażliwość żołądka, wzmagają apetyt,
  • mają właściwości przeciwzapalne – goździki działają również przeciwbólowo. Obecny eugenol zmniejsza stany zapalne, stymuluje receptory bólowe i zmniejsza ból.
  • mają właściwości antybakteryjne -przetestowano ich działanie na wielu patogenach ludzkich, świetnie walczą z wieloma kategoriami bakterii,
  • chronią wątrobę – zawierają przeciwutleniaczy, które chronią organy wewnętrzne,
  • wykazują silne działanie przeciwutleniające – które chroni przed przedwczesnym starzeniem, poprawia samopoczucie i wzmacnia.
  • kontrolują cukrzycę – badania wykazały, że goździki pomagają w wydzielaniu insuliny i  kontroli poziomu cukru we krwi,
  • mają właściwości antymutagenne – mutageny to substancje chemiczne, które zmieniają genetyczne DNA, prowadząc do mutacji. Goździki posiadają związki znane jako fenylopropanoidy, które wykazują właściwości antymutagenne.
  • wzmacniają odporność – goździki zwiększają liczbę białych krwinek, co pomaga zatrzymać rozwój choroby,
  • chronią kości – goździki zawierają związki fenylowe (zwłaszcza eugenol i jego pochodne), które dbają o zachowanie masy kostnej i odpowiednią mineralizację kości. Zwiększają trwałość kości.
  • chronią przed chorobami jamy ustnej – takie jak choroby dziąseł i przyzębia, kontroluje patogeny występujące w jamie ustnej,
  • minimalizują ból głowy – wystarczy połączyć kilka goździków z solą i mlekiem, by naturalnie zmniejszyć ból głowy.
  • mają działanie prewencyjne antynowotworowe – niektóre badania wskazują, że pozwalają kontrolować rozwój raka płuc we wczesnym stadium rozwoju,
  • niektóre źródła wskazują, że mają właściwości typowe dla afrodyzjaków – goździki i gałka muszkatołowa mają mieć właściwości podnoszące libido.

W 100 gramach goździków jest 65 g węglowodanów, 6 gramów białka, 13 gramów lipidów, 2 gramów cukru i 33 gramów błonnika. Są też minerały – wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód i cynk. Oprócz tego witaminy – C, tiamina, ryboflawina, niacyna, kwas foliowy, witamina B6, witamina B12, witamina A, witamina E, witamina D i witamina K.

100 gramów goździków dostarczają 274 kcal

Jak stosować goździki w kuchni?

Goździki to bardzo aromatyczna przyprawa, w Polsce kojarzona z zimą i  świętami.

Goździki można wykorzystać na wiele sposobów:

  • jako dodatek do sosów i pieczonych mięs,
  • dodatek do grzanego wina,
  • dodatek do pierników,
  • do herbaty – sposób pomocny przy przeziębieniu, infekcjach górnych dróg oddechowych,
  • nadają się do kompotów, ciast, deserów,
  • świetnie sprawdzają się w pasztetach,
  • do przyprawienia wołowiny,
  • do marynowania śledzi.

Pomarańcze i mandarynki ozdobione goździkami to symbol zbliżających się Świąt.

    2 komentarze

  • Sylwia

    Goździki u mnie w każdym zastosowaniu, herbata, napar, tonik, odświeżacz do szafy, dodatek do kawy, słodkości, uwielbiam, warto pozuc chwilkę dla odświeżenia oddechu, rewelacja;))

Zostaw komentarz

Możesz użyć HTML tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>