Goździki dla zdrowia
Mało kto wie o tym, że goździki posiadają działanie lecznicze i mają niesamowite właściwości przeciwutleniające. Ta przyprawa powinna być obecna w każdej kuchni.
Dlaczego?
Goździki – kilka słów wprowadzenia
Goździki otrzymamy właściwie w każdym sklepie. To owoce, które zbierane są zanim zakwitną z goździkowców, wiecznie zielonych drzew, rosnących w pobliżu równika w wilgotnym, morskim klimacie. Po zebraniu goździki suszy się w promieniach silnego słońca, wtedy zmieniają one kolor, który staje się podobny do starych gwoździ.
To właśnie od tego podobieństwa, a właściwie skojarzenia goździki wzięły swoją nazwę. Po angielsku znane są jako „cloves” od łacińskiego „claus”, czyli gwoździe.
Komu zawdzięczamy goździki?
Goździki pochodzą z Wysp Maluku w Indonezji, stanowią ważny składnik kuchni azjatyckiej.
W 1605 Holendrzy zajęli Wyspy Korzenne. Niestety od razu zredukowali plantację goździków.
W 1770 Francuzi zdobyli cenną przyprawę i pozwolili przetransportować goździki do innych regionów świata. Dzisiaj uprawia się je w wielu regionach – na Madagaskarze, Grenadzie, Indonezji, Sri Lance, Malezji, Tanzanii itd.
Najważniejsze wyizolowane substancje aktywne
Z goździków zostały wyizolowane związki biologiczne: flawonoidy, heksan, chlorek metylenu i etanolu, tymol, eugenol i benzen. Udowodniono, że te składniki mają działanie antyzapalne, przeciwutleniające, antybakteryjne, ochronne na wątrobę i ułatwiające w trawieniu. Jednak to nie wszystko.
Goździki: najważniejsze właściwości zdrowotne
- pomagają w trawieniu – stymulują wydzielanie enzymów trawiennych, zmniejszają wzdęcia, drażliwość żołądka, wzmagają apetyt,
- mają właściwości przeciwzapalne – goździki działają również przeciwbólowo. Obecny eugenol zmniejsza stany zapalne, stymuluje receptory bólowe i zmniejsza ból.
- mają właściwości antybakteryjne -przetestowano ich działanie na wielu patogenach ludzkich, świetnie walczą z wieloma kategoriami bakterii,
- chronią wątrobę – zawierają przeciwutleniaczy, które chronią organy wewnętrzne,
- wykazują silne działanie przeciwutleniające – które chroni przed przedwczesnym starzeniem, poprawia samopoczucie i wzmacnia.
- kontrolują cukrzycę – badania wykazały, że goździki pomagają w wydzielaniu insuliny i kontroli poziomu cukru we krwi,
- mają właściwości antymutagenne – mutageny to substancje chemiczne, które zmieniają genetyczne DNA, prowadząc do mutacji. Goździki posiadają związki znane jako fenylopropanoidy, które wykazują właściwości antymutagenne.
- wzmacniają odporność – goździki zwiększają liczbę białych krwinek, co pomaga zatrzymać rozwój choroby,
- chronią kości – goździki zawierają związki fenylowe (zwłaszcza eugenol i jego pochodne), które dbają o zachowanie masy kostnej i odpowiednią mineralizację kości. Zwiększają trwałość kości.
- chronią przed chorobami jamy ustnej – takie jak choroby dziąseł i przyzębia, kontroluje patogeny występujące w jamie ustnej,
- minimalizują ból głowy – wystarczy połączyć kilka goździków z solą i mlekiem, by naturalnie zmniejszyć ból głowy.
- mają działanie prewencyjne antynowotworowe – niektóre badania wskazują, że pozwalają kontrolować rozwój raka płuc we wczesnym stadium rozwoju,
- niektóre źródła wskazują, że mają właściwości typowe dla afrodyzjaków – goździki i gałka muszkatołowa mają mieć właściwości podnoszące libido.
W 100 gramach goździków jest 65 g węglowodanów, 6 gramów białka, 13 gramów lipidów, 2 gramów cukru i 33 gramów błonnika. Są też minerały – wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód i cynk. Oprócz tego witaminy – C, tiamina, ryboflawina, niacyna, kwas foliowy, witamina B6, witamina B12, witamina A, witamina E, witamina D i witamina K.
100 gramów goździków dostarczają 274 kcal
Jak stosować goździki w kuchni?
Goździki to bardzo aromatyczna przyprawa, w Polsce kojarzona z zimą i świętami.
Goździki można wykorzystać na wiele sposobów:
- jako dodatek do sosów i pieczonych mięs,
- dodatek do grzanego wina,
- dodatek do pierników,
- do herbaty – sposób pomocny przy przeziębieniu, infekcjach górnych dróg oddechowych,
- nadają się do kompotów, ciast, deserów,
- świetnie sprawdzają się w pasztetach,
- do przyprawienia wołowiny,
- do marynowania śledzi.
Pomarańcze i mandarynki ozdobione goździkami to symbol zbliżających się Świąt.
2 komentarze
Goździki u mnie w każdym zastosowaniu, herbata, napar, tonik, odświeżacz do szafy, dodatek do kawy, słodkości, uwielbiam, warto pozuc chwilkę dla odświeżenia oddechu, rewelacja;))
Tylko mam pytanie można je normalnie zjeść czy tylko żuć i wypluwać ?