Grejpfrut właściwości, które warto znać. Na zdrowie
Grejpfruty to tropikalne owoce, które wiele osób lubi, ale równie sporo nie akceptuje. Wszystko z powodu dość gorzkiego smaku. Jednak nawet na to jest sposób. O tym, że warto świadczy doskonały skład grejpfruta. Jakie zatem grejpfrut właściwości ma? I jak wykorzystać je w kuchni?
Jakie grejpfrut właściwości ma?
Grejpfrut to łatwo dostępny owoc, który ma mnóstwo błonnika, dlatego zapewnia sytość na dłużej. Sprzyja odchudzaniu i pozwala uniknąć spożywania niezdrowych przekąsek. Pozwala utrzymać zdrową wagę, a nawet zgubić nadmiar tłuszczu. Ma przy tym niewiele kalorii.
Połowa grejpfruta ma tylko 52 kalorii. W tym 13 gramów węglowodanów, 2 gramy błonnika i 1 gram białka. Zapewnia 64% dziennego zapotrzebowania na witaminę C, 28% na witaminę A.
Dodatkowo grejpfrut to również potas, tiamina, magnez.
Wykazano, że grejprut jest jednym z najzdrowszych owoców cytrusowych.
Grejpfruty są bogate w przeciwutleniacze, które zapewniają wsparcie dla zdrowia. Działają ochronnie na serce, zmniejszając ryzyko wystąpienia problemów zdrowotnych układu krążenia.
Grejpfrut i odporność
Badania wykazały, że regularne spożywanie grejpfrutów wzmacnia odporność. Wszystko za sprawą wysokiej zawartości witaminy C, która chroni przed wirusami i bakteriami. Gdy dojdzie do infekcji, trwa ona krócej i osoba chora szybciej wraca do zdrowia.
Z kolei obecność witaminy A pozwala wzmocnić działanie witaminy C, zmniejszając ryzyko występowania stanów zapalnych. Odporność to jednak temat złożony. Ma na nią wpływ wiele składników aktywnych, które obecne w owocach grejpfruta wzmacniają zdrowie.
Grejpfrut właściwości. Ochrona przed cukrzycą
Regularne spożywanie grejpfruta może obniżyć ryzyko wystąpienia cukrzycy. Zmniejsza bowiem problem z opornością na insulinę.
Gdy dochodzi do problemu, jaką jest oporność na insulinę, poziom cukru rośnie, a wraz z nim ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2. Ponadto jedzenie grejpfrutów może zmniejszać ryzyko wystąpienia insulinooporności.
I kamieniami nerkowymi
Istnieje jeszcze jeden ważny powód, dla którego warto jeść grejpfruty. To możliwość ochrony przed kamieniami nerkowymi.
Jedzenie grejpfrutów pomaga organizmowi w sprawnym oczyszczaniu i wspomaga pracę nerek.
A Ty lubisz te owoce?
3 komentarze
Klik dobry:)
Unikam grejpfrutów, ponieważ do zjedzenia jednego potrzebuję prawie pół kilograma cukru, a to już zdrowe nie jest.
Pozdrawiam serdecznie.
Mozna pbrac skorke i jesc tylko miazsz. Albo pic sok 100% z grejpfruta. Z dodatkiem wody mineralnej jest pycha
Ja grejpfruty lubię i ich przewrotny smak też 🙂 Dojrzałe są słodko-gorzkie i uwielbiam ten smak. Ale ze względu na antykoncepcję nie mogę za bardzo sobie na nie pozwalać.