Grzaniec z piwa – dużo lepszy od zimnego z lodówki
Na całym świecie ludzie zachwycają się grzanym winem, a w Polsce równie popularne, a nawet bardziej jest grzane piwo. Brzmi dziwnie? Pewnie dla wielu tak, bo zwykliśmy pić mocno schłodzone piwo. Smakosze piwa mają jednak znacznie więcej możliwości, niż wielu z nich się wydaje. Taki grzaniec z piwa przeczy przykładowo teorii, że tylko naprawdę dobrze schłodzony browar smakuje dobrze. Okazuje się, że niekoniecznie, bo bursztynowy napój można podgrzewać i to z sukcesem dla smaku. Jak przygotować grzaniec z piwa i czy warto?
Grzaniec z piwa idealny na zimę
Latem na pragnienie mocno schłodzone piwo. Prosto z lodówki. A zimą? Na rozgrzanie? Oczywiście, grzaniec z piwa. Napój z dodatkami świetnie rozgrzewa, a do tego idealnie smakuje. Jest dobrze tolerowany także przez osoby, które nie przepadają za piwem. Nadaje się na klimatyczne spotkania ze znajomymi, a także na większe imprezy. Przy kominku, w fotelu, w górach i nad morzem – wszędzie.
Jest po prostu idealny. Ma w sobie to, za co kochamy piwo, a do tego ulubione przyprawy, które pachną zimą i atmosferą długich chłodnych wieczorów. Piękny bursztynowy kolor plus dodatki to świetne zestawienie, które można docenić nie tylko w weekend.
Jak przygotować grzaniec z piwa?
Grzane piwo przepis
Istnieje mnóstwo przepisów na grzaniec z piwa. Różnią się one stopniem słodkości oraz ilością użytych dodatków. Można w prosty sposób tak skomponować napój, by najbardziej odpowiadał nam naszym preferencjom. W wersji podstawowej, a także na bogato. Subtelnie pachnący lub taki, który roztacza mocno piernikową woń.
Oto sprawdzony przepis na grzane piwo
Do garnka wlewamy 500 ml ulubionego piwa. Ustawiamy na małym ogniu. Dodajemy 3 łyżki miodu, jedną obraną pomarańczę, kilka goździków, 1/4 łyżeczki cynamonu. Wszystko mieszamy. Po kilku minutach, gdy napój jest gotowy przelewamy go do szklanek lub kufli.
Napój można ozdobić laską cynamonu lub plastrami pomarańczy.
Lubicie grzane piwo? Jak je przygotujecie? Może macie swoje sprawdzone patenty na naprawdę smaczny gorący napój?
Komentarz ( 1 )
Bardzo lubię takie piwko grzane, czasem sobie nawet robię w bezalkoholowej wersji z perłą i jest super 🙂