Główne menu

Herbata imbirowa – idealna na jesień, na odporność

Herbatę imbirową rzadko pije się dla dobrego smaku (jest dość pikantna, ale przy tym bez wyraźnego dodatkowego smaku). Można wzbogacić jej smak, dodając świeży miód lub sok z limonki. Dużo częściej sięga się po nią, by skorzystać z jej doskonałych właściwości, a te pozwalają wzmocnić ciało i oczyścić umysł. Herbata imbirowa to mnóstwo korzyści. Jeśli jeszcze nie próbowałaś, sięgnij po nią koniecznie!

Herbata imbirowa na świeżym korzeniu

Możesz znaleźć w sklepie herbaty imbirowe w torebkach. Jednak dużo lepsze są samodzielnie przygotowane herbaty na bazie świeżego korzenia. Zazwyczaj takie domowe herbaty są smaczniejsze, mają także dużo  lepsze właściwości.

Herbata imbirowa jest czasami nazywana wodą imbirową, dlatego, że przygotowywana jest w praktyce na bazie wody z dodatkiem świeżego imbiru.

Można ją spożywać na ciepło lub zimno. Jeśli przygotujesz większą ilość, nic nie stoi na przeszkodzie, by przechowywać ją w lodówce. Jednak zanim wstawisz ją do lodówki, wlej herbatę do pojemnika z przykrywką. Przechowuj maksymalnie przez tydzień.

herbata imbirowa

Jak przygotować herbatę imbirową?

Przygotowanie herbaty imbirowej jest bardzo proste. Będziemy potrzebować:

  • około 5 cm korzenia imbiru
  • 4 szklanki wody
  • 1 łyżka soku z cytryny lub z limonki
  • 1-2 łyżki miodu.

Umyj i obierz imbir, pokrój w cienkie plastry. Im cieńsze plastry, tym lepiej, tym więcej drogocennych składników uda nam się uwolnić z imbiru do wody.

Wlej do garnka wodę i dodaj imbir, gotuj przez około 10 minut. Jeśli chcesz, żeby herbata była bardziej wyrazista, gotuj wodę dłużej. Możesz też dodać więcej plasterków imbiru.

Na koniec zdejmij garnek z ognia, odstaw. Poczekaj około 5 minut i dodaj miód i sok z limonki. Pij na zdrowie.

Jak działa herbata imbirowa?

  • koi,
  • orzeźwia,
  • lekko rozgrzewa (może mieć właściwości napotne),
  • dobrze wpływa na układ pokarmowy,
  • poprawia perystaltykę jelit,
  • wspomaga produkcję śliny i żółci,
  • może zapobiegać wrzodom żołądka
  • zapobiega nudnościom i wymiotom, także tym w ciąży.
  • zmniejsza ból i stany zapalne w organizmie,
  • wspomaga zachowanie koncentracji.

Imbir warto pić w okresie jesienno-zimowym, by zwiększyć odporność i wspomóc organizm w walce z patogenami.

Co Ty na to? Przygotujesz herbatę imbirową?

Zostaw komentarz

Możesz użyć HTML tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>