Herbata z granatu – mało znany naturalny lek o niezwykłych właściwościach
Czy wiesz, że herbata z granatu ma działanie przeciwzapalne i antybakteryjne? Innymi słowy, gdy coś Cię bierze, może pomóc. Jednak to nie wszystko, działa także profilaktycznie. Wzmacnia i dodaje energii. Do tego, co równie istotne, spowalnia proces starzenia. Wystarczy ją pić…
Co kryje granat?
Granat nazywany jest owocem życia.
To popularny owoc, który kryje bardzo cenny skład. Zawiera mnóstwo wartościowych witamin: z grupy B (B1, B2, B6, B12, kwas foliowy, kwas pantotenowy), witaminy A, C, E i beta-karoten. Jest też doskonałym źródłem przeciwutleniaczy. Dodatkowo dostarcza składniki mineralne: wapń, potas, cynk, miedź i selen.
Granat jest dobrym źródłem białka i błonnika. W 100 gramów owocu znajdziemy 80 kilokalorii.
Ma właściwości hipoglikemiczne, obniża poziom cukru we krwi. Pozytywnie wpływa na stan bakteryjny jelit, przyczyniając się do wzrostu ilości bakterii probiotycznych, z jednej strony wzmacnia odporność, z drugiej wspomaga trawienie. Dodatkowo jedzenie granatu pozwala zmniejszać ryzyko wystąpienia miażdżycy oraz innych chorób układu krążenia. Granat skutecznie pozwala walczyć z bakteriami. Niektóre badania wykazały jego niezwykłe działanie antynowotworowe. Ponadto udowodniono poprawę przepływu krwi i regulację ciśnienia krwi.
Od setek lat granat określany był jako owoc płodności. Kojarzony był też z długowiecznością. Gotowe do spożycia w granacie są pestki, to one często swoim czerwonym kolorem ozdabiają desery i ciasta.
Granat jest także chętnie stosowany w kosmetykach. Pozwala bowiem odżywić skórę i spowolnić jej starzenie.
Sok z granatu czy herbata z granatu?
Oprócz jedzenia granatu dobrym sposobem na korzystanie z właściwości owocu jest pozyskiwanie soku z granatu. Kupimy go w formie gotowej lub możemy przygotować w domu, samodzielnie. Ta druga opcja jest na pewno dużo tańsza.
Dobry pomysł to dodawanie soku z granatu do herbaty. W ten sposób zyskujemy działanie przeciwzapalne i antybakteryjne. Mamy także dostęp do herbat z granatu, które są najczęściej po prostu dostępne z dodatkiem granatu.
Stąd najlepsza opcja to przygotowanie herbaty z granatu samodzielnie. Jak to zrobić?
Jak przygotować herbatę z granatu?
Kroimy owoc, jak zwykle, wydobywamy z niego czerwone pestki. Przekładamy do miski, ugniatamy, by granat puścił soki, dodajemy od 2-4 łyżek cukru (w zależności od wielkości granatu). Wszystko razem mieszamy, dodajemy 2 łyżki wody.
Przekładamy do pojemnika, zamykamy i chowamy do lodówki. Tak przygotowany mus stanowi bazę do przygotowania herbaty z granatu (czy też napoju z granatu – jak kto woli). 2- 3 łyżeczki musu wkładamy do filiżanki i zalewamy gorącą (ale nie wrzącą wodą). Następnie pijemy na zdrowie.
Systematycznie pita herbata z granatu wzmocni ciało, doda energii, odżywi skórę, sprawi, że będzie ona młodsza i wolniej będzie się starzała. Możemy też liczyć na efekt wzmacniający, chroniący przed chorobami, w tym – nowotworami. Jest o co zabiegać!
Zostaw komentarz