Herbata z kurkumą – dlaczego warto ją pić?
Chyba każdy słyszał o zielonej herbacie czy popularnym ostatnio czystku, korzystnie wpływającym na nasze zdrowie. Jednak czy wszyscy znają moc, którą kryje herbata z kurkumą? Oto kilka słów o niej.
Kurkuma i jej niesamowite właściwości
Kurkuma to żółta przyprawa nadająca potrawom piękną barwę. Szczególnie popularna w kuchni indyjskiej i azjatyckiej. Wykazuje niesamowite właściwości zarówno stosowana wewnętrznie jak i zewnętrznie (na przykład w formie maseczki). Większość z nas dodaje ją do rosołów, ryżu i mięs, tymczasem okazuje się, że świetnie sprawdza się również jako dodatek do…herbaty.
Herbata z kurkumą – złote mleko
Herbata z kurkumą nazywana jest złotym mlekiem. Można ją przygotować na dwa sposoby. W zależności od preferencji smakowych. Nadaje się do picia na zimno i ciepło.
Jak przygotować herbatę z kurkumą?
Pierwszy przepis:
- 2 kubki mleka (krowiego lub roślinnego),
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1/2 łyżeczki cynamonu,
- szczypta czarnego pieprzu (korzystnie wpływająca na absorpcję kurkumy),
- niewielki kawałek świeżego obranego i startego na tarce imbiru,
- szczypta pieprzu cayenne (opcjonalnie),
- łyżeczka miodu
Wszystkie składniki wymieszaj. Ogrzej w garnku aż napój będzie ciepły (ale nie gorący).
Drugi przepis:
- około dwie szklanki wody,
- 1 łyżeczka kurkumy,
- 1/2 łyżeczki cynamonu,
- odrobina startego imbiru,
- sok z cytryny,
- miód opcjonalnie.
Wszystkie składniki mieszamy (bez soku z cytryny i miodu), stawiamy w garnku na ogniu, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy gaz i gotujemy około 10 minut. Przelewamy przez sitko. Dodajemy sok z cytryny i miód.
Dlaczego warto pić herbatę z kurkumą?
Herbata z kurkumą wykazuje szereg korzyści zdrowotnych:
- wspomaga system immunologiczny,
- działa przeciwzapalnie, antybakteryjnie, przeciwwirusowo i antygrzybicznie,
- relaksuje przed snem,
- wspomaga trawienie, pomaga w metabolizmie tłuszczy,
- walczy ze wzdęciami i gazami,
- poprawia pracę wątroby,
- ma działanie antynowotoworowe (dostarcza mnóstwo przeciwutleniaczy),
- stabilizuje poziom cukru we krwi – przeciwdziała cukrzycy i otyłości,
- poprawia pracę mózgu,
- poprawia humor,
- chroni przed depresją.
Herbata z kurkumą jest łatwa w przygotowaniu i tania. Warto ją pić zarówno w sezonie infekcji jesienią i zimą, jak również latem. Doskonale smakuje i wykazuje wszechstronne działanie.
Z jej zalet może skorzystać właściwie każdy.
Warto spróbować!
4 komentarze
Wolę drugi przepis, bo bez mleka, a maseczkę z kurkuma lepiej ostrożnie, bo bardzo farbuje .
Herbata z kurkumą i… mleko? To już nie taka prawdziwa herbata. 😉 Osobiście polecam dodawanie tej przyprawy do kakao obok cynamonu.
Robiłam kiedyś taki syrop z kurkumy, który dodawałam do herbaty. Muszę go znowu zrobić:)
Muszę wypróbować 🙂