Herbata z morwy białej – na nadmierną ochotę na słodycze
Czy wiesz, że z wieloma problemami można radzić sobie w naturalny sposób? Na przykład na nadmierną ochotę na słodycze polecana jest herbata z morwy białej. Dlaczego? Ponieważ doskonale stabilizuje poziom cukru we krwi. Przeczytaj, jak działa i dlaczego warto ją stosować.
Morwa biała lepsza niż myślisz
Morwa (Morus Alba L.) to roślina (drzewo), która pochodzi z Chin. Po czasie zaczęto ją uprawiać również w innych regionach świata, także w Europie. Ma liście o działaniu leczniczym i owoce, które przypominają jeżyny. Owoce dojrzewają pod koniec lipca. Liście stanowią źródło przeciwutleniaczy, witaminy C, cynku, wapnia, żelaza, potasu, fosforu i magnezu. Liście morwy są pożywieniem jedwabnika, owada, produkującego jedwab.
Najbardziej znaną odmianą morwy jest morwa biała (wszystkich odmian jest około 150), która doceniana jest z powodu swoich dobrze zbadanych właściwości leczniczych. Doskonałych dla osób w każdym wieku. Można zaryzykować twierdzeniem, że dla wszystkich. Dlaczego?
Jak działa morwa biała?
- stabilizuje poziom cukru we krwi,
- pomaga osobom z cukrzycą – sproszkowane liście morwy obniżają poziom cukru we krwi na czczo o 27%. W przypadku stosowaniu gliburydu w leczeniu cukrzycy spadek wynosił o 8% (źródło),
- pomaga utrzymać właściwy poziom cholesterolu we krwi,
- zapobiega miażdżycy,
- wspiera zdrowie serca,
- wspomaga odchudzanie,
- zaleca się ją stosować na kaszel, przeziębienie, ból gardła,
- obniża wysokie ciśnienie krwi,
- pomaga na nadmierne wypadanie włosów i przedwczesne siwienie,
- pędy i liście posiadają hormon wzrostu, w chińskiej medycynie ludowej podawano je niskim dzieciom, by wspomóc ich wzrost.
Kiedy warto ją stosować?
Gdy podjadasz, masz często chęć na coś słodkiego, po obiedzie musisz sięgnąć po przekąskę pełną cukru, wtedy sprawdzi się morwa biała. Będzie wskazana, jeśli planujesz odchudzanie i chcesz zrzucić nadmierne kilogramy naturalnie i skutecznie, bez efektu jojo.
Morwa biała jest w pełni naturalna, nie wywołuje skutków ubocznych. Jej stosowanie jest bezpieczne, dlatego dla wielu bezkonkurencyjne.
Herbata z morwy białej przepis
Przygotowanie herbaty z morwy białej jest bardzo proste. Wystarczy zalać 1 gram liści morwy około 100 ml wody. Parzymy pod przykryciem przez 3-5 minuty.
Po wypiciu naparu zahamowana zostaje aktywność enzymów rozkładających cukry, co może wspomóc walkę z nadmiernymi kilogramami i ochotę na słodycze. Dzięki składnikowi 1-deoksynojirimycyna (DNJ) – morwa zapobiega wchłanianiu węglowodanów w jelicie, obniża także zbyt wysoki poziom cukru we krwi.
To, jak herbatkę? 🙂
5 komentarzy
Uwiebiam, piję, jest naprawdę skuteczna 🙂
Podobno seks jest również substytutem czekolady 😀 W trakcie seksu organizm wytwarza te same endorfiny, które wydzielane są przy jedzeniu czekolady 😀
Uwielbiam morwę prosto z drzewa
O to zdecydowanie coś dla mnie. Na pewno skorzystam. Jestem Ci wdzięczna że o tym napisałaś. Jutro biegnę szukać mordy.
Pije codziennie