Główne menu

Herbatki na przeziębienie. 5 niezawodnych przepisów

Jesień i zima to doskonały czas na odkrywanie na nowo smaku i aromatu herbaty. Gorący napój z odpowiednimi dodatkami nie tylko doskonale smakuje, ale również rozgrzewa, może ponadto stanowić pierwszą pomoc w razie przeziębienia i grypy.

Jakie herbatki sprawdzą się najlepiej, gdy dopada Cię choroba?

Oto niezawodne przepisy.

Herbatki na przeziębienie

 

 

Herbatka na przeziębienie, która postawi Cie na nogi

Tę herbatkę na przeziębienie warto stosować już przy pierwszych symptomach przeziębienia. Potrzebne nam będą:

  • dwa  ząbki czosnku
  • 1 czerwona papryczka chili,
  • 2 cm imbiru obranego i posiekanego na kawałki,
  • 3 szklanki wody,
  • świeżo wyciśnięty sok z cytryny,
  • dwie łyżki miodu,
  • gałązka świeżego tymianku.

Jak przygotować tę herbatkę na przeziębienie?

Należy zagotować przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojony imbir i papryczkę w 3 szklankach wody. Gotować przez 5 do 10 minut. Pozostawić przez 5 minut, następnie dodać świeżo wyciśnięty sok z cytryny i miód. Wszystko pomieszać i wypić 🙂

Herbatka rozgrzewająca numer dwa

Jeśli nie lubisz czosnku i obawiasz się smaku chili, sięgnij po drugi przepis. Potrzebne Ci będą:

  • dwa plasterki cytryny
  • dwa centymetry imbiru,
  • dwie łyżeczki miodu,
  • 8 łyżeczek soku z malin lub czarnej porzeczki,
  • kilka zamrożonych owoców maliny lub czarnej porzeczki,
  • dwie szklanki wrzątku.

Imbir obieramy i siekamy, zalewamy wrzątkiem i parzymy przez około 15 minut pod przykryciem. Po tym czasie wyciągamy imbir, dodajemy plasterki cytryny, następnie pozostałe składniki.

Po wymieszaniu od razu wypijamy.

Herbata z czarnego bzu na przeziębienie

Od maja do lipca można zbierać kwiaty czarnego bzu, które jesienią i zimą posłużą do przygotowania herbaty. Można z nich również przygotować naturalny sok – o doskonałych właściwościach.

Herbatka z czarnego bzu jest łatwa w przygotowaniu. Wystarczy około 5 gramów suchych kwiatów zalanych szklanką wrzątku, by powstał aromatyczny napój. Po 10 minutach od zaparzenia można dodać miód. Pijemy trzy razy dziennie.

Herbata – pełnia smaku na przeziębienie

Ta herbata ma wiele ciekawych nut smakowych a do tego idealnie rozgrzewa. Jestem pewna, że zasmakuje wielu kobietom.

Gotujemy dwie szklanki wody, dodajemy około 10 listków mięty, około dwucentymetrowy obrany kawałek imbiru. Wszystko gotujemy na małym ogniu przez 5 minut.

Czekamy około 10 minut aż napar lekko przestygnie, następnie dodajemy sok z połowy cytryny i łyżeczkę miodu. Możemy również dodać łyżeczkę naturalnego soku malinowego.

Herbata z lipy – sposób naszych babć

Niezastąpiony sposób na przeziębienie naszych babć?

Oczywiście herbatka z lipy.

Dlaczego lipa? Bo działa napotnie i pozwala pozbyć się szkodliwych składników chorobotwórczych. Poza tym pozwala się uspokoić, zrelaksować i odpocząć, co wspomaga regenerację organizmu.

W aptece są gotowe herbatki z lipy, dostępny jest też susz, który posłuży nam do przygotowania wywaru.

Smacznego! I na zdrowie! 🙂

    4 komentarze

  • Jaga

    Moja mama jak byłam mała zawsze przyrządzała mi herbatę z syropem z malin, takim domowym…lub mleko z miodem. Był też syrop z cebuli

  • unicorn

    bardzo fajny i też bardzo smaczny sposób na przeziębienia. Mnie się na szczęście udaje ich unikać, dzięki temu, że stosuję kąpiele solankowe i dzięki nim wzmocniłam swoją odporność.

  • amida

    Herbatka, żeby się rozgrzać przy przeziębieniu to fajny pomysł, ale żeby się skutecznie pozbyć choroby, to jednak trzeba czegoś konkretniejszego. Co skutecznie np. gorączkę obniży albo kaszel zwalczy.

Zostaw komentarz

Możesz użyć HTML tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>