Główne menu

Imbir właściwości – znasz je wszystkie?

Przywykliśmy sądzić, że jak zdrowie niedomaga, to trzeba iść do lekarza, a potem od razu do apteki. Mało kto bierze pod uwagę inną opcję. Profilaktykę, skupioną na codziennym dbaniu o zdrowie i naturalne leczenie. W tym temacie szczególnie skuteczne jest zdrowe odżywianie i sięganie po produkty o niesamowicie silnym działaniu, takie jak kurkuma, czy imbir. Dzisiaj o tej drugiej roślinie, jakie ma imbir właściwości i jak je wykorzystać każdego dnia?

imbir właściwości

Imbir znany od starożytności

Imbir to roślina kwitnąca, pochodząca z Chin. Należy do rodziny Zingiberaceae. Jest ściśle spokrewniona z kurkumą i kardamonem.

To jedna z najstarszych przypraw świata. Ludzie używali jej już w starożytności, zarówno w kuchni, jak i w medycynie ludowej. Najpierw stosowano ją w krajach azjatyckich (w Azji nadal imbir jest najczęściej używaną przyprawą, zaraz po soli), z czasem trafiła do Afryki, a tam za sprawą mieszkańców Hiszpanii do średniowiecznej Francji i Anglii. Bardzo szybko powstała tradycja pieczenia ciast (pierników) z dodatkiem imbiru.

Dzisiaj istnieje aż 80 odmian imbiru, wykorzystywanych na całym świecie.

Imbir to bylina, której kłącza rosną w ziemi. W Polsce zazwyczaj dostępna jest w formie gotowego do użycia proszku. W większości sklepów można też kupić korzenie imbiru na wagę. Ponadto imbir dodawany jest do przetworzonej żywności i kosmetyków.

Imbir właściwości

Imbir zawiera gingerol, substancję o silnych właściwościach leczniczych. To główna bioaktywna substancja czynna.

Wyróżnia się właściwościami:

  • przeciwzapalnymi,
  • przeciwbakteryjnymi
  • przeciwwirusowymi.

Wiele osób stosuje imbir na mdłości. Jest on niezastąpionym domowym lekiem na nudności w ciąży (poranne mdłości), a także te występujące w trakcie terapii nowotworowej. Może być stosowany w zastępstwie leku na chorobę morską. Jego skuteczność oceniana jest tak wysoko jak medykamentów.

Sprawdza się jako rozwiązanie na przeziębienie. Przeczytaj, jak zrobić syrop z imbiru, który skraca czas choroby. Liczne badania potwierdziły skuteczność stosowania imbiru w leczeniu przeziębienia i grypy.

Imbir od dawna stosowany jest w medycynie ludowej jako składnik usprawniający trawienie i chroniący przed zaparciami i wzdęciami. Niektóre badania wskazują, że roślina ta zapobiega gromadzeniu się gazów, ułatwia ich sprawne usunięcie.  Ma kluczowe znaczenie we wspomaganiu procesu trawienia. Jest to możliwe za sprawą wspierania enzymów – trypsyny i lipazy. Natomiast dzięki temu, że imbir aktywizuje ruchy jelitowe, chroni przed zaleganiem resztek pokarmowych w układzie pokarmowym. Pozwala na zachowanie zdrowego rytmu wypróżnień, chroni przed niestrawnością.

Przeprowadzono badanie, w którym okazało się, że dzienna dawka imbiru w ilości 2 gramów zmniejsza ból mięśni o 25%.  Wykazano ponadto, że roślina jest wysoce skuteczna w walce ze stanami zapalnymi, w tym w walce z chorobą zwyrodnieniową stawów.

Imbir właściwości ma też inne. Wspiera zdrowie serca i całego układu krążenia. Poprzez redukcję stresu antyoksydacyjnego chroni przed wieloma chorobami, w tym przede wszystkim przed nowotworami. Co jeszcze? Udowodniono, że obniża poziom cukru we krwi. Ostatnie wyniki badań pokazały, że ma silne właściwości przeciwcukrzycowe.

Ból menstruacyjny? Tu też pomoże imbir. Jest równie skuteczny co ibuprofen!

    6 komentarzy

  • jotka

    Niektórych nie znałam, dzięki!

  • Yolanthe

    imbir stosuję od dawna i mogę potwierdzić jego zalety, te o których tu piszesz . Jedynie z ochroną przed nowotworem w moim przypadku mu się nie udało … 🙂 ale pewnie trzeba by go jeść wiaderkami a tak się nie da bo w większych ilościach jest ostry i nie sposób … 🙂

  • Magdalena Szymańska

    Nie przepadam za nim, ale córka mogłaby na okrągło pić herbatę z miodem i imbirem 🙂

  • Królowa Karo

    Imbir w mojej kuchni jest na porządku dziennym, a w okresie zimowym to obowiązkowy dodatek do herbaty. Nawet w tym roku na święta zrobiłam nalewkę z pomarańczy z imbirem.

  • L.

    Tyle fajnych właściwości, a jeszcze ani razu nie użyłam imbiru do niczego … Może z herbatą spróbuję, wiem, że niektórzy piją. Musiałabym poczytać, co fajnego do spożycia można zrobić z imbiru.

  • Mozaika Rzeczywistości

    Jakoś nie korzystam często z imbiru. Chociaż sam smak mi odpowiada. Dobre zachęcenie dla tych, co się wahają czy jeść czy nie jeść. 🙂

    Spróbuję się odkopać z tych zaległości czytelniczych, jednak nie będzie to szybki proces raczej.

    Pozdrawiam!

Zostaw komentarz

Możesz użyć HTML tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>