Indukcja czy płyta gazowa? Zalety i wady każdego rozwiązania
Remont kuchni to prawdziwa rewolucja. Zwłaszcza gdy nie mamy szansy na ten czas się wyprowadzić. Pozostaje nam spiąć całe przedsięwzięcie w możliwie krótkim czasie. I wszelkie decyzje podjąć wystarczająco wcześniej. Jedną z nich jest wybór – indukcja czy płyta gazowa? Co lepsze?
Płyta indukcyjna czy gazowa? Różnice w smaku dań
Niektórzy twierdzą, że smak dania z płyty gazowej a płyty indukcyjnej znacząco się różni. Inni utrzymują, że to kompletna bzdura. Ci pierwsi twierdzą, że musi być coś na rzeczy, bo w najlepszych kuchniach w restauracjach gotują tylko na gazie. Inni dodają, że to dlatego, że pole na indukcji jest ograniczone, a w restauracjach gotuje się w większych garnkach. Jak jest naprawdę? Czy rzeczywiście smak dań gotujących na gazie i „na prądzie” różni się?
Panuje opinia, że smaży się lepiej na palnikach gazowych. Czy rzeczywiście? A może to kwestia przyzwyczajenia?
Szybkość gotowania
Sporo zależy od wprawy, jednak prawdą jest, że na indukcji szybciej się gotuje. A to dlatego, że można ustawić dużą „moc” grzewczą.
Dzięki temu indukcja może być prawdziwą opcją przyjazną planecie. Krótsze gotowanie to przecież oszczędność energii.
Lepsza możliwość ustawiania temperatury
Indukcja ma tę przewagę nad gotowaniem na gazie, że pozwala doskonale ustawić temperaturę przyrządzanych dań, a nawet utrzymać ciepłe danie już po jego przyrządzeniu. Możliwość stopniowania w zakresie nawet 14 poziomów daje duże pole do popisu – dla każdego: początkującego i zaawansowanego kucharza. Na gazie oczywiście można zmniejszać i zwiększać płomień, ale często precyzyjne ustawienie nie jest możliwe, bo płomień zmienia się „skokowo”.
Indukcja umożliwia również coś, czego nie daje żadna płyta gazowa. Można ustawić, kiedy płyta ma się wyłączyć. I teoretycznie zostawić danie bez większego nadzoru na dłuższy czas.
Czystość
Niektórzy narzekają na to, że gaz brudzi. Czy to prawda? To zależy. Z jednej strony jeśli czyści się sprzęt – płytę, szafki, garnki na bieżąco – to nie ma problemu. Nawet przy bardzo intensywnym gotowaniu. Z drugiej strony ciężko przez wiele lat do tego się zmobilizować. I w praktyce po latach kuchnia z płytą gazową wygląda jednak nieco gorzej. Jasne fronty mogą „zachodzić”, zmieniać barwę. Trzeba liczyć się z tłustymi osadami, które należałoby systematycznie czyścić. Sam ruszt jest problematyczny w czyszczeniu. Oczywiście, że można go utrzymać w czystości, ale wymaga to więcej wysiłku niż w przypadku indukcji.
Płyta indukcyjna wydaje się pod tym względem mniej kłopotliwa. Łatwiej ją czyścić. Mniej jest zakamarków, miejsc trudno dostępnych. Sama prosta powierzchnia może służyć jako dodatkowy obszar do prac kuchennych, niekoniecznie gotowania. Łatwiej też utrzymać w czystości całą kuchnię.
Z drugiej strony płytę gazową co prawda trudniej się czyści, jednak gdy już ją umyjemy, to jest czysta. Płyta indukcyjna czasami sprawia problemy, zwłaszcza jeśli w grę wchodzą trwałe zabrudzenia. Mnóstwo irytacji budzą rysy na indukcji, które niekiedy powstają i są trudne do usunięcia czy zamaskowania. Zwolennicy gazówek twierdzą, że na nich wszelkie zarysowania są mniej widoczne. Poza tym można wybrać płytę gazową szklaną, która ma zalety i płyty gazowej i indukcji.
Koszt
Ważny jest też argument finansowy. Ogólnie przez lata gaz był tańszy niż prąd. Obecnie jest podobnie. Jak będzie w przyszłości? Nie wiadomo.
Jak pokazują wszystkie dane, najwięcej prądu w domu zużywa indukcja i piekarnik elektryczny.
Trzeba wziąć pod uwagę też koszt zakupu garnków. Płyta gazowa działa z każdymi garnkami. Do indukcji potrzeba dedykowanych garnków.
Niektórzy zwracają uwagę, że dobrze mieć w domu coś na gaz w przypadku braku prądu. To ważny argument za płytą gazową.
Temperatura
Wiele osób dogrzewa zimą mieszkanie kuchenką gazową. Nie należy tak robić, to nie jest dobre rozwiązanie, jednak mnóstwo osób się na nie decyduje. Nie bez powodu. Kuchenka gazowa wydziela ciepło. Zimą może to i dobre, ale latem już niekoniecznie. Jest też inny argument przeciw otwartemu ogniu. Na gazie możemy przypalić rączki, stopić kurek, co zdarza się nie tak rzadko.
Płyta gazowa nie grzeje, stąd gotowanie na niej latem wydaje się bardziej komfortowe. Jednak czasami tego ognia nam brakuje, na przykład do opalania cebuli.
Bezpieczeństwo
Jak wygląda kwestia bezpieczeństwa? Podczas używania kuchenki gazowej możemy mieć czujniki gazu. Są obowiązkowe przeglądy, mechanizmy, które wyłączają gaz w przypadku zalania, wykipienia potrawy. Z drugiej strony trzeba mieć świadomość, że pracuje się na żywym ogniu, można się poparzyć, w ekstremalnych sytuacjach spalić ścierkę w kuchni, włosy. Jednak zachowanie minimalnych zasad bezpieczeństwa pozwala uniknąć głównych zagrożeń. Mnóstwo ludzi przez lata używa kuchenek gazowych i ceni to rozwiązanie. Nie mają na koncie żadnych poważnych sytuacji zagrażających zdrowiu.
Nie da się jednak ukryć, że to płyta indukcyjna jest bezpieczniejsza. Sama się wyłączy, gdy nie jest używana. Nie ma problemu z ulatniającym się gazem, ani otwartym ogniem. Płyta szybko się nagrzewa i szybko stygnie, stąd oparzenie jest prawie niemożliwe.
Warto wspomnieć o wdychaniu oparów gazów podczas gotowania na gazie. Niestety kuchenka sprawia, że w powietrzu unosi się tlenek azotu i pyły, które mogą zwiększać ryzyko rozwoju astmy i chorób układu krążenia.
Trwałość
Jak wygląda trwałość? Kuchenka gazowa najczęściej jest nie do zdarcia. Dużo łatwiej uszkodzić z kolei indukcję. Niestety mocniejsze uderzenie garnkiem może skończyć się pęknięciem szkła i koniecznością wymiany sprzętu.
Głośność
Czy indukcja ma wady? Niektórzy narzekają na głośność pracy niektórych modeli. Dobrze wziąć to pod uwagę w trakcie zakupów.
A może to i to?
W sprzedaży mamy dostępne płyty dzielone – dwa palniki gazowe, dwa indukcyjne. Dla niektórych to dobra opcja. Jednak są też tacy, którzy uważają, że nie ma sensu utrzymywać czegoś, co się nie sprawdza i albo decydują się na gaz albo na prąd. Oczywiście nie ma reguły, bywa różnie. Niekiedy podzielenie kuchenki to najlepsza z możliwości.
Inne opcje to ceramiczna płyta elektryczna i ceramiczna płyta gazowa. Podczas poszukiwania idealnego rozwiązania dla siebie – można wziąć i je pod uwagę.
Zostaw komentarz