Insulinooporność – leczenie dietą. Stop cukrzycy
Naukowcy coraz głośniej mówią o tym, że współczesny styl życia jest dla nas zabójczy. Nadmiar spożywanych kalorii, stres, brak ruchu niosą za sobą poważne konsekwencje. Jednym z nich jest dramatycznie rosnąca zachorowalność na cukrzycę. Szacuje się, że do roku 2024 roku na świecie ma żyć aż 642 miliony diabetyków. W 2015 roku cukrzyca była przyczyną 1,6 milionów zgonów, z powikłań po cukrzycy zmarło 2,2 miliona osób. Pierwszym poważnym sygnałem poprzedzającym zachorowanie na cukrzycę jest insulinooporność. Jak się rozwija? I jakie daje objawy? Sprawdź, czy masz z nią problem? I jak leczy się insulinooporność dietą.
Insulinooporność pierwszy etap rozwoju cukrzycy
Insulinooporność to pierwszy etap rozwoju cukrzycy. Występuje wcześniej niż 10 lat przed rozwinięciem się pełnoobjawej cukrzycy. W grupie wiekowej 35-79 lat może z nią mieć problem aż 40% osób.
Najczęściej jest konsekwencją otyłości.
Na szczęście insulinooporność jest odwracalna, wymaga jednak zmiany sposobu odżywiania i zwiększenia aktywności fizycznej. W praktyce nie jest to jednak proste, ale naprawdę warto podjąć trud, by uniknąć znacznie poważniejszej cukrzycy.
Insulinooporność to nic innego, jak obniżona wrażliwość tkanek na działanie insuliny produkowanej przez trzustkę po spożyciu węglowodanów. Insulinooporność może być uwarunkowana genetycznie lub nabyta wraz z wiekiem.
Jakie objawy daje insulinooporność?
Insulinooporność przez lata może rozwijać się bezobjawowo. Z czasem pojawiają się jednak pierwsze symptomy takie, jak:
- zmęczenie i senność, szczególnie po posiłku,
- bóle głowy,
- problemy z koncentracją,
- ochota na słodycze, zwłaszcza po posiłku,
- podwyższone stężenie glukozy we krwi,
- niespokojny, przerywany sen,
- wzrost wagi,
- zwiększony obwód brzucha,
- podwyższone ciśnienie krwi,
- okresy silnego niepokoju, zmęczenie, rozdrażnienia, zimne poty,
- nadmierne łaknienie,
Insulinooporność leczenie dietą
Leczenie dietą insulinooporności nie jest proste. Wymaga zmiany sposobu myślenia oraz podjęcia trudu przeanalizowania dotychczasowego stylu życia. Badania pokazują, że warto podjąć trud. Nie tylko ze względu na insulinooporność, ale również wzrastające ryzyko wystąpienia innych poważnych chorób i ich konsekwencji, które rozwijają się na skutek stosowania nieprawidłowej diety: zawałów, udarów, nadciśnienie tętniczego, nowotworów.
Spadek wagi ciała o 7% pozwala znacząco zmniejszyć ryzyko wystąpienia cukrzycy. Metoda ta jest dużo skuteczniejsza niż każdy znany obecnie lek. Nie bez znaczenia jest stosowanie każdego dnia aktywności fizycznej dostosowanej do możliwości ciała. Poleca się ponadto probiotyki, zwłaszcza w kontekście osób otyłych, co pozwala poprawić trawienie i w konsekwencji efekty odchudzania.
Jak powinna wyglądać dieta w przypadku insulinooporności?
Leczenie insullinoporności diety to długi, ale zazwyczaj skuteczny sposób. Najważniejsze zalecenia brzmią miej więcej tak:
- bazuj na podstawowych produktach spożywczych i z nich przygotowuj posiłki, unikaj żywności wysokoprzetworzonej,
- nie podjadaj między posiłkami, by niepotrzebnie nie pobudzać trzustki i nie inicjować wydzielania insuliny,
- pij między posiłkami wodę mineralną, około 2 litry każdego dnia,
- spożywaj obfite śniadania najpóźniej na godzinę po przebudzeniu,
- dokładnie żuj każdy kęs,
- spożywaj warzywa w nieograniczonej ilości, nie tylko jako dodatek,
- owoce jedz tylko w pierwszej połowie dnia,
- nie jedz tłustych mięs i przetworów mlecznych, wyeliminuj słodycze z diety,
- kolację jedz nie później niż 2-3 godziny przed pójściem spać.
Jak dokładnie powinno wyglądać menu przy insulinooporności? Sięgnij po książkę, która została wydana pod patronatem Kobietapo30.pl „Insulinooporność. Leczenie dietą” Hanny Stolińskiej-Fiederowicz.
3 komentarze
Poruszyłaś bardzo ważny dla mnie temat. Moja mama boryka się z cukrzycą, ja natomiast od czasu do czasu mam zabójczy spadek cukrów. Od pięciu lat biegam, pływałam zawsze bo uwielbiam ten rodzaj ruchu i jeżdżę na rowerze. Moja mama z racji wieku jeździ na rowerze trudno mi ją namówić zimą na pływalnię. Dieta faktycznie jest bardzo ważna…
Słyszałam, że przy mojej przypadłości szkodzi makaron i zaczynam mieć tego objawy, zastąpiłam go ryżem
Pozdrawiam serdecznie
Dieta keto…
To ważne zagadnienie. Wielka szkoda, że tak bardzo lekceważone przez większość lekarzy. Znalezienie dobrego diabetologa to nie lada wyzwanie, a tekst „musi Pani próbować, bo ja nie wiem” jest powtarzany jak mantra. Warto zwracać uwagę na indeksy glikemiczne, czasami dużo ważniejsze niż sama ilość węglowodanów 😉