Główne menu

Artykuł sponsorowany
Jadłospis dla rocznego dziecka: jak planować posiłki, jakie produkty podawać, jakich unikać?

Przez pierwszych 12 miesięcy życia Twojego maluszka mogłaś zaobserwować wiele zmian w jego rozwoju i w jego potrzebach. Wiele z nich dotyczyło jedzenia – najpierw karmiłaś dziecko wyłącznie mlekiem, po 4. miesiącu przyszedł czas na rozszerzanie diety. Pojawiły się pierwsze zupki, dania w słoiczkach, kaszki i deserki. Mogłaś podać mu już pierwsze chrupki i wafelki. Kolejna wielka zmiana w żywieniu dziecka następuje, gdy kończy ono swój pierwszy rok życia. Zastanawiasz się, co powinien jeść maluch, który skończył już 12 miesięcy, co nie powinno się znaleźć w diecie rocznego dziecka albo jak powinien wyglądać jego jadłospis i rozkład posiłków. Postaramy się rozwiać wszystkie Twoje wątpliwości.

Dieta rocznego dziecka – dużo, ale jeszcze nie wszystko

Roczny maluch bardzo aktywnie poznaje świat. Stara się już chodzić na własnych nóżkach, dotyka różnych przedmiotów i coraz więcej czasu spędza na zabawie. Jest ruchliwy i ciekawy wszystkiego, co dzieje się wokół niego. W związku z tym potrzebuje też o wiele więcej energii niż jeszcze kilka miesięcy temu. Dieta rocznego dziecka powinna mieć większą kaloryczność. Przyjmuje się, że maluch w pierwszych 3 latach swojego życia potrzebuje około 1000 kcal na dobę. Zapotrzebowanie roczniaka może się jednak nieco różnić, dlatego należy dostosować je do jego masy ciała. W tym celu stosuje się przelicznik – na 1 kg masy ciała dziecka powinno przypadać ok. 83 kcal.

Twój maluszek obserwuje to, co jedzą dorośli i z chęcią sięgnąłby po zawartość ich talerza. Pamiętaj, że nie każde jedzenie będzie dla niego odpowiednie. Owszem, roczniak może jeść już urozmaicone posiłki, zbliżone do tych, które jedzą dorośli, ale jego układ pokarmowy nie jest jeszcze w pełni dojrzały. Anatomicznie wykształcony jest już po narodzinach, potrzeba jednak czasu, aby wykształcił w pełni wszystkie funkcje. Teoretycznie proces ten kończy się najczęściej po 12 miesiącach życia, ale wciąż wymaga stopniowego rozszerzania diety dziecka i obserwowania reakcji organizmu. Wiele potraw, które spożywamy zawiera zbyt dużo soli, cukru czy tłuszczu, dlatego maluch nie powinien
jeść wszystkiego, co jedzą dorośli.

Zbilansowana dieta rocznego dziecka

Dieta rocznika powinna być odpowiednio zbilansowana i urozmaicona. Nie bez znaczenia jest również ilość posiłków i ich wielkość oraz pory podawania jedzenia. Jadłospis rocznego dziecka powinien składać się z 4-5 posiłków w ciągu dnia:

  • 3 główne o większej kaloryczności,
  • 1-2 uzupełniające.

Porcje należy dostosować do wieku, ale i do potrzeb malucha. Pamiętaj, że żołądek dziecka ma znacznie mniejszą objętość, niższe jest także dzienne zapotrzebowanie energetyczne. Zbyt duża porcja może zniechęcić maluszka do jedzenia, a w konsekwencji sprawić, że będzie niejadkiem.

Lepszym rozwiązaniem będzie nałożenie na talerz mniejszej ilości jedzenia, a następnie dołożenie kolejnej porcji w razie głodu.

Posiłki dla rocznego dziecka podawaj o stałych porach, aby wyrobić u niego nawyk regularnego jedzenia. Jeśli będzie podjadało przez cały dzień, nie zdoła zjeść pełnych 3 posiłków głównych.

Trudniej będzie też kontrolować ich kaloryczność.

Aby zachęcić maluszka do próbowania nowych smaków, podawaj mu urozmaicone posiłki. Staraj się tworzyć kolorowe kompozycje o różnorodnych konsystencjach, które rozbudzą jego ciekawość. Możesz łączyć też dobrze znane do tej pory smaki z nowymi produktami – np. dodając owoce do ulubionej kaszki.

Co powinno wchodzić w skład menu rocznego dziecka?

Wiesz już, że menu rocznego dziecka powinno być urozmaicone, co w takim razie powinno wchodzić
w jego skład? Każdego dnia w jadłospisie należy uwzględnić:

  • 5 porcji produktów zbożowych (porcja = ½ szklanki płatków owsianych, 2-3 łyżki brązowego
    ryżu, 1 kromka pieczywa pełnoziarnistego),
  • 5 porcji warzyw (porcja = 1 średni ziemniak, 5 fasolek szparagowych, 1 mały pomidor, 1-2
    łyżki gotowanych buraczków),
  • 4 porcje owoców (porcja = ½ banana, ½ szklanki jagód, mała brzoskwinia),
  • 1-2 porcje zdrowych tłuszczy (porcja = 1 łyżeczka masła, 1 łyżeczka oleju rzepakowego),
  • 3 porcje produktów mlecznych (porcja = 1 szklanka mleka modyfikowanego, ½ szklanki
    jogurtu naturalnego, 1 plasterek żółtego sera),
  • 1-2 porcje produktów białkowych (porcja = ½ piersi z kurczaka, 1 plaster chudej wędliny, 1 cienki plaster pieczonej ryby),
  • 1250 ml płynów (woda, soki, herbatki).

W takim razie, co powinno jeść roczne dziecko?

  • Zróżnicowane posiłki, w których wykorzystuje się produkty ze wszystkich powyższych grup.
  • Produkty chude, naturalne, zdrowe, pochodzące z ekologicznych upraw i sprawdzonych
    hodowli.
  • Dania gotowane w wodzie lub na parze, duszone oraz pieczone. W menu dla rocznego
    dziecka należy unikać potraw smażonych.
  • Naturalne przyprawy i zioła.

Biorąc pod uwagę etap rozwoju maluszka, czyli ukończenie 1. roku życia, należy pamiętać o
odpowiedniej zawartości składników odżywczych.

  • Białko spełnia funkcję budulcową m.in. układu kostnego i mięśniowego, transportuje też tlen
    i żelazo (1g na 1kg masy działa w ciągu doby).
  • Tłuszcze są źródłem energii oraz składników, które są niezbędne do prawidłowego rozwoju i
    wzrostu dziecka (powinny dostarczać ok. 35-40% całkowitej energii).
  • Węglowodany są istotnym źródłem energii (powinny dostarczać 45-65% dziennego
    zapotrzebowania na energię).
  • Wapń buduje kości i zęby, zapewnia też prawidłowy wzrost (500-700 mg na dobę).

Co może jeść roczne dziecko a czego nie?

Na liście produktów, których należy unikać w diecie rocznego dziecka można znaleźć m.in.:

  •  produkty wysokoprzetworzone,
  • surowe mięso, ryby i jaja,
  • słone przekąski i słodycze,
  • grzyby.

Przygotowując posiłki dla rocznego dziecka, najlepiej zrezygnuj ze smażenia. Dania przygotowane w ten sposób mają niekorzystny wpływ na niedojrzały jeszcze układ pokarmowy. Postaw na potrawy gotowane, pieczone, duszone lub przygotowywane na parze. Unikaj soli, dużej ilości czosnku i ostrych przypraw, które mogą wywoływać bóle brzucha, zaparcia i wzdęcia, a także powodować problemy z trawieniem. Zwróć również uwagę na intensywność przyprawiania, aby nie wyrabiać w dziecku złego nawyku.

Rozszerzanie diety rocznego dziecka – mleko nadal ważne

Ważnym elementem żywienia rocznego dziecka wciąż pozostaje mleko. Mimo tego, że maluszek je już jedzenie przypominające dania dorosłych, nadal potrzebuje dużej ilości białka i wapnia. To dzięki nim jego kości i mięśnie mają szansę się prawidłowo rozwijać. Jeśli maluch nie jest już karmiony piersią, to dobrym rozwiązaniem będzie wprowadzenie do diety maluszka mleka modyfikowanego, które w swym składzie zawiera też witaminy i inne składniki odżywcze.

Takim mlekiem jest np. mleko HiPP 3 JUNIOR COMBIOTIK®, którego receptura dedykowana jest potrzebom małego dziecka. Zawiera naturalne kultury bakterii kwasu mlekowego (PROBIOTIK®), zredukowaną – w stosunku do mleka krowiego – ilość białka oraz odpowiednią zawartość wapnia i witaminy D.

Poznaj Mleko dla dzieci HiPP 3 JUNIOR COMBIOTIK®, dedykowane maluchom po 1. roku życia

 

Musli i kaszki, czyli nie tylko mleko modyfikowane

Mleko modyfikowane Junior możesz podawać maluszkowi na kilka sposobów. Poza szklanką mleka rano i wieczorem na przykład do kanapki, można podać je w formie zupy mlecznej z dodatkiem musli wielozbożowego (np. Musli 7 zbóż z bananami HiPP BIO lub Chrupiące musli z bananami i truskawkami HiPP BIO). Wskazane są także jogurty, ale tylko te o dobrym składzie – bez cukru i konserwantów.

Jadłospis dla rocznego dziecka a dania w słoiczkach

To, że wraz z ukończeniem przez dziecko roku zmienia się jego jadłospis, wcale nie oznacza, że należy rezygnować z dań w słoiczkach. Jeśli maluch chętnie zjada dania, zupki i deserki ze słoiczków, wciąż możesz je wykorzystywać. Wybierz jednak te, które dopasowane są do jego wieku i potrzeb.

Słoiczki dla dzieci to wygodne i bezpiecznie rozwiązanie. Producenci dbają o zachowanie wszelkich należytych norm oraz odpowiednią kompozycję składników. Nie musisz też zastanawiać się nad ich proporcjami czy gotować innej potrawy dla dziecka. Gotowe danie ze słoiczka będzie też idealnym rozwiązaniem na posiłek poza domem lub w podróży.

Sprawdź słoiczki HiPP i dania w miseczkach dla dzieci powyżej 12. miesiąca życia

Co może jeść roczne dziecko? Jakie słoiczki HiPP możesz podać maluchowi na obiad?

  • Spaghetti bolognese BIO (po 12. miesiącu życia),
  • Makaron z łososiem, marchewką i brokułami (po 12. miesiącu życia),
  • Zupka jarzynowa z ziemniaczkami BIO (po 12. miesiącu życia).

 

Warto podkreślić, że wiele słoiczków HiPP bazuje na BIO surowcach. Dania przygotowywane są z rygorystycznie kontrolowanych składników, które pochodzą z ekologicznych upraw.

Źródła:
https://www.gov.pl/attachment/bd9263f0-c385-437a-8a81-fe11ea8fbf40
https://hipp.pl/forum/zywienie-dziecka-4-36-miesiecy-1/kalorycznosc-posilkow-u-roczniaka
https://gastroenterologia-praktyczna.pl/a3532/Niedojrzalosc-przewodu-pokarmowego-u-dzieci.html/
https://poland.nestlenutrition-institute.org/sites/default/files/documents-
library/publications/secured/b6d4d6c691e62d0f61d99895df124e8e.pdf
https://www.imid.med.pl/images/do-pobrania/poradnik.pdf
https://imid.med.pl/images/do-pobrania/Zywienie_niemowlat_www.pdf

Żywienie dzieci w wieku 1-3 lat


https://gis.gov.pl/wp-content/uploads/2018/05/%C5%BBywienie-dzieci-w-%C5%BC%C5%82obkach-
poradnik.pdf

Zostaw komentarz

Możesz użyć HTML tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>