Główne menu

Jak przygotować grzaniec z białego wina?

Wolisz białe wino? I chciałabyś przygotować na jego bazie grzaniec? Jest to oczywiście możliwe. Choć dużo częściej przygotowuje się grzańce z czerwonego wina, to grzaniec z białego wina – może zachwycić Cię swoją lekkością smaku i świetnym aromatem. Oto niezawodny przepis. Uwaga, jest duża szansa, że go naprawdę polubisz!

Nie kupuj gotowych grzańców. Nie sięgaj też po gotowe przyprawy. Zrób to sama. To przecież takie proste! Grzaniec z białego wina to świetny pomysł na udany wieczór.

grzaniec z białego wina

Jak przygotować grzaniec z białego wina?

Będziesz potrzebować butelki ulubionego białego wina.

Poza tym:

  • suszone jabłko,
  • kilka sztuk goździków,
  • 1 cytryna,
  • 3 łyżeczki miodu,
  • 1 laska wanilii,
  • 1 laska cynamonu

Na patelni przez około minutę upraż goździki i laskę wanilii. Do garnka wlej całe wino, dodaj goździki, wanilię, pokrojoną w plastry cytrynę, cynamon, na końcu miód.

Nie dopuszczaj do zagotowania wina. Na koniec przecedź, udekoruj jabłkami, cynamonem i cytryną. Gotowy gorący grzaniec od razu rozlej do kieliszków, szklanek i serwuj ciepły.

Do białego grzańca można dodać też pomarańcze lub mandarynki, rodzynki, gałkę muszkatołową, a nawet świeży imbir.

Wypróbuj też przepis na grzaniec z czerwonego wina.

A może wolisz grzaniec z piwa?

Jakie wino będzie najlepsze na grzaniec?

Nada się wino stołowe, półwytrawne lub półsłodkie.

Dlaczego warto?

Biały grzaniec:

  • ma piękny aromat,
  • świetny smak,
  • jest słodki i mocny,
  • jest prosty w przygotowaniu,
  • świetnie rozgrzewa,
  • sprawdza się idealnie na długie jesienne i zimowe wieczory,
  • można go pić we dwoje, a także w większym gronie,
  • smakuje właściwie każdemu,
  • sprawdzi się też na spotkanie w plenerze.

Jesteśmy zdania, że warto spróbować. A Ty, co myślisz?

Zostaw komentarz

Możesz użyć HTML tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>