Jak przygotować smoothie? Przepisy
Smoothie to zmiksowany na gładko koktajl warzywny lub owocowy (albo mix powstały z owoców i warzyw) przygotowany na bazie wody lub mleka. Może zostać wzbogacony w nasiona lub inne dodatki. Świetnie nadaje się na śniadanie, deser lub zawsze wtedy, kiedy chcesz się posilić.
Owocowy lub warzywny koktajl idealnie rozkręca metabolizm, wspomaga zachowanie szczupłej sylwetki, poprawia wygląd włosów, skóry i paznokci. A do tego dzięki dużej zawartości witamin, mikroelementów, a także błonnika stanowi cenną bombę witaminową. Gdyby tego było mało, może być przygotowany na wiele sposobów i jest po prostu smaczny!
Jak przygotować smoothie?
Gdy planujemy przygotować pożywny koktajl, mamy niemal nieograniczone możliwości. Wystarczy sięgnąć po świeże, mrożone owoce lub warzywa i rozdrobnić je w mikserze. Do tego dodajemy wodę i mleko (ilość dodanego płynu decyduje o gęstości smoothie) i gotowe.
W gorące dni sprawdza się lód, a gdy zależy nam na efekcie pobudzającym, również kawa mrożona. Zamiast wody świetnie nadaje się zielona herbata lub sok owocowy, na przykład pomarańczowy (uwaga jednak na jakość używanego soku). Jeśli zależy nam na gęstym smoothie, można sięgnąć po jogurt naturalny lub maślankę.
Najlepsze przepisy
To teraz konkretnie, czyli przepisy.
Oczyszczające zielone smoothie
- jedna cytryna
- jedna pomarańcza
- jedna łodyga selera naciowego
- sześć szklanek świeżego szpinaku
- jedno jabłko
- 2-3 cm świeżego imbiru
- szklanka zimnej wody
- pół pęczka świeżej pietruszki
- łyżeczka miodu
Wycisnąć sok z cytryny i pomarańczy, dodać pokrojone w kosteczkę jabłko, szpinak, seler, pietruszkę oraz przeciśnięty przez praskę imbir. Dodać wodę i miksować, na końcu połączyć z miodem.
Smoothie pełne witamin idealne na wiosnę
- cztery korzenie pietruszki
- dwa-trzy jabłka
- jeden seler
- pół selera naciowego
- pół limonki
Umyć warzywa, obrać i pokroić. Blendujemy, dodajemy sok z limonki, mieszamy i smacznego.
Smoothie jogurtowo-bananowe z burakiem
- 300 gramów jogurtu naturalnego
- jeden dojrzały banan
- jeden średni surowy burak
- łyżeczka miodu (opcjonalnie)
Buraka obrać, umyć, rozdrobnić i przełożyć do misy blendera, rozdrobnić. Dodać pokrojonego w plastry banana i jogurt, ponownie wymieszać. Dodać miód i od razu wypić.
Smoothie z rukoli
- dwa jabłka
- dwa banany
- dwie łyżki soku z cytryny
- 200 gramów rukoli
- 0,5 litra wody mineralnej niegazowanej.
Jabłka umyć, obrać, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić na kawałki. Banana obrać, pokroić na mniejsze kawałki, dodać rukolę. Zmiksować, dodać sok z cytryny i wodę, wymieszać. Schłodzić przez około 30 minut w lodówce i wypić. Smacznego!
Smoothie szpinakowo-migdałowe
- jeden banan
- jedna łyżeczka miodu
- 1/3 szklanki listków szpinaku
- 1/2 litra mleka migdałowego
- kilka kostek lodu
Wszystkie składniki wymieszać i wypić. Smacznego!
12 komentarzy
🙂 Lubię 🙂 Nie codziennie ale już niedługo sezon owocowo – warzywny w pełni więc będzie pole do popisu
Banan z burakiem? Hm, brzmi dziwnie. Ciekawe jak smakuje
Pozdrawiam spod bananowca
Koktajle owocowe jem codziennie na śniadanie. Już tak się do tego przyzwyczaiłam, ze nie wyobrażam sobie zjeść rano czegoś innego 😉 Dzisiaj jadłam jeden z koktajli od Pawlikowskiej: jabłko, pomarańcza, kawałek melona i banan. Było pysznie! 😉
To bardziej się je czy pije? 😉
Pychotka!!
I jakie zdrowie 🙂
Bardzo lubię rukolę, ale nigdy mi nie przyszło do głowy, że można z niej zrobić smoothie 🙂
Wygląda pysznie!
Brzmi i wygląda pysznie na pewno spróbuję:)
Bardzo ciekawe i zdrowe propozycje 🙂
Pyszne i zdrowe. Dziękuję za przepis, sama robiłam w nieco innej konfiguracji ale spróbuję wszystko 🙂
Przepis na koktajl z prawdziwą czerwoną bombą witaminową.
Przepis:
– 2 garście odszypułkowywanych truskawek
– 1 garść wypestkowanych czereśni
– pół obranego buraka
– 2 łyżki aronii
– pół laski wanilii
– szklanka wody