Jak zamrozić truskawki, by później nie wyszła „papka”?
Sezon na truskawki trwa krótko. Długo na niego czekamy i często jesteśmy rozczarowane, że tak szybko mija. Nic dziwnego, że próbujemy słodki smak truskawek zachować na dłużej, a najprostszą metodą jest mrożenie. Niestety, to nie takie proste, jak mogłoby się wydawać. Nie wystarczy wrzucić paczkę truskawek do zamrażalnika. Okazuje się, że często piękne owoce po rozmrożeniu przypominają papkę, tracą kolor i fakturę. Czy da się tego uniknąć? Jak zamrozić truskawki, by w środku zimy cieszyć się ich świetnym smakiem?
Jak zamrozić truskawki?
Truskawki to delikatne owoce. Trzeba się nimi umiejętnie posługiwać. Tylko w ten sposób uda się zachować ich walory na dłużej.
- Do mrożenia wybieramy dobrej jakości owoce. Jędrne, niepoobijane, nieuszkodzone.
- Mrozimy od razu po zakupie, po zebraniu. Nie ma sensu mrozić „starych” owoców.
- Myjemy truskawki zimną wodą (z szypułkami, żeby nie nasiąknęły wodą). Wkładamy na durszlak i przelewamy wodą. Staramy się to robić sprawnie.
- Osuszamy owoce, układając je na talerzykach wyłożonych papierowymi ręcznikami. To bardzo ważny moment. Mokre owoce będą się sklejać i rozpadać po rozmrożeniu, dlatego tak ważne jest, by truskawki do mrożenia były suche.
- Gdy truskawki są suche, usuwamy szypułki, układamy owoce na tackach (całe lub pokrojone w kawałki), tak, żeby się nie stykały i wkładamy do zamrażalnika, najlepiej do szuflady gdzie panuje najniższa temperatura. Mrożąc owoce oddzielnie, uważając, by nie stykały się, unikamy uszkodzenia ich delikatnej struktury.
- Po około 2 godzinach można truskawki wyjąć i przełożyć do woreczków do mrożenia/pojemników i ponownie włożyć do zamrażalnika.
Tak przygotowane owoce można przechowywać w zamrażalniku przez 12 miesięcy.
Mrożone truskawki do ciasta
Warto mieć mrożone truskawki do ciasta. Jeśli odpowiednio je zamrozimy, a potem rozmrozimy w lodówce i użyjemy do domowego wypieku, uzyskamy świetny, letni smak. Niestety nie ma co liczyć na to, że owoce będą takie jak przed zamrożeniem – idealnie jędrne i czerwone.
Nie ma co ukrywać, że do pieczenia lepsze są świeże owoce, jednak mrożone też się nadają. Trzeba tylko wiedzieć, jak zamrozić truskawki. 🙂
Jak zamrozić truskawki w formie musu?
Truskawki niekoniecznie trzeba mrozić w całości. Można także to zrobić w formie musu i to dla wielu osób dużo lepsza opcja niż opisana powyżej.
Gdy zdecydujemy się na tę metodę, należy umyć truskawki, usunąć szypułki, wysuszyć owoce. Następnie przy użyciu blendera, miksujemy owoce na mus. Wkładamy do pojemniczka lub woreczka do mrożenia i układamy na półce w zamrażalniku. Można podzielić mus na mniejsze porcje, to praktyczniejsze rozwiązanie. Po rozmrożeniu należy zużyć wszystko, nie można zamrażać ponownie.
Tak przygotowany mus nada się do naleśników, koktajli, czy szybkich deserów.
A Wy, jak mrozicie truskawki?
3 komentarze
Myje osuszam na sitku wkładam do miski dosypuje trochę cukru nie za wiele lekko mieszam i wkładam do pojemników plastikowych zamykanych i do zamrażarki tak samo robię z malinami po odmrożeniu w zimę są super polecam jak świeże
Twojej metody mrożenia nauczyłam się od synowej:) Poprzednio po prostu wsypywałam do woreczka i wkładałam do zamrażalnika, zaglądając co jakiś czas i potrząsając, aby się nie skleiły. Twoja metoda jest lepsza:)
To bardzo przydatny wpis 🙂 my swego czasu mieliśmy sporo truskawek i niestety po rozmrożeniu była papa 🙂 do niczego się nie nadawały, tylko na sok i do makaronu ze smietaną 🙂