Jak zrobić pyszną domową kawę pistacjową?
Dobra kawa nie jest zła. A kawa z dodatkami, które urozmaicą znany smak i aromat to już spełnienie najskrytszych marzeń. Na ten czas szczególnie poleca się wyśmienita kawa pistacjowa. Jak przygotować ją samodzielnie w domu? Łap prosty przepis, który pokochasz.
Dlaczego pistacje? Kawa pistacjowa
Pistacje dodane do kawy gwarantują niezapomniany orzechowy smak i aromat. Poza tym są szalenie zdrowe.
Działają antyoksydacyjnie, czyli chronią przed stanami zapalnymi,
- mają niski indeks glikemiczny,
- dobrze wpływają na wzrok,
- mają mnóstwo błonnika,
- zawierają dużo potasu,
- mają sporo żelaza, który chroni przed anemią,
- obniżają poziom ciśnienie krwi,
- działają uspokajająco, pozwalają skutecznie radzić sobie z nadmiernym stresem.
Kawa pistacjowa – prosta do przygotowania w domu
Rzadko zdarza się, by coś prostego w przygotowaniu podbiło nasze serce. Tymczasem taki jest właśnie sekret kawy pistacjowej.
Kawa pistacjowa wygląda zjawiskowo, smakuje wyśmienicie, a do tego jest prosta w przygotowania, dlatego poniższy przepis jest dosłownie dla każdego, także dla osób, które nie lubią eksperymentować w kuchni.
Kawa pistacjowa jest mocno orzechowa, pełna smacznej jasnozielonej pianki. Prezentuje się oryginalnie, a smak zachęca do jej picia regularnie. To jedna z lepszych kaw na zimę.
Jak zrobić kawę pistacjową?
Będziesz potrzebować ¼ szklanki obranych prażonych, ale niesolonych pistacji. Ponadto 1,5 szklanki sparzonej ulubionej czarnej kawy, 1 łyżeczki miodu, 1 łyżeczki błyskawicznego espresso w proszku, szczypty soli i ewentualnie szczypty kardamonu.
- Zamocz orzechy na co najmniej godzinę w gorącej wodzie.
- Następnie opłucz, obierz ze skórki i osusz pistacje.
- Ostatni krok to zmiksowanie w blenderze o dużej mocy.
- Kawę, espresso i miód podgrzej w rondelku. Przełóż do blendera i miksuj wszystko przez jedną minutę, dodaj sól i ewentualnie kardamon.
Przepis na kawę pistacjową z mleczną pianką
Wypróbuj też drugi przepis na kawę pistacjową w wersji latte.
Napełnij wysoką szklankę w połowie espresso, dodaj 1 łyżeczkę syropu pistacjowego i 2 łyżeczki płynnego miodu. Wszystko delikatnie wymieszaj. Dodaj spienione mleko (jeśli kawa ma mieć naprawdę mocny aromat pistacjowy, wykorzystaj mleko pistacjowe). Posyp całość prażonymi pistacjami i ciesz się idealnym smakiem.
Piłaś kawę pistacjową? Spróbujesz?
Zostaw komentarz