Główne menu

Jak zrobić pyszną domową kawę pistacjową?

Dobra kawa nie jest zła. A kawa z dodatkami, które urozmaicą znany smak i aromat to już spełnienie najskrytszych marzeń. Na ten czas szczególnie poleca się wyśmienita kawa pistacjowa. Jak przygotować ją samodzielnie w domu? Łap prosty przepis, który pokochasz.

Dlaczego pistacje? Kawa pistacjowa

Pistacje dodane do kawy gwarantują niezapomniany orzechowy smak i aromat. Poza tym są szalenie zdrowe.

Działają antyoksydacyjnie, czyli chronią przed stanami zapalnymi,

  • mają niski indeks glikemiczny,
  • dobrze wpływają na wzrok,
  • mają mnóstwo błonnika,
  • zawierają dużo potasu,
  • mają sporo żelaza, który chroni przed anemią,
  • obniżają poziom ciśnienie krwi,
  • działają uspokajająco, pozwalają skutecznie radzić sobie z nadmiernym stresem.

Kawa pistacjowa – prosta do przygotowania w domu

Rzadko zdarza się, by coś prostego w przygotowaniu podbiło nasze serce. Tymczasem taki jest właśnie sekret kawy pistacjowej.

kawa pistacjowa

Kawa pistacjowa wygląda zjawiskowo, smakuje wyśmienicie, a do tego jest prosta w przygotowania, dlatego poniższy przepis jest dosłownie dla każdego, także dla osób, które nie lubią eksperymentować w kuchni.

Kawa pistacjowa jest mocno orzechowa, pełna smacznej jasnozielonej pianki. Prezentuje się oryginalnie, a smak zachęca do jej picia regularnie. To jedna z lepszych kaw na zimę.

Jak zrobić kawę pistacjową?

Będziesz potrzebować ¼ szklanki obranych prażonych, ale niesolonych pistacji. Ponadto 1,5 szklanki sparzonej ulubionej czarnej kawy, 1 łyżeczki miodu, 1 łyżeczki błyskawicznego espresso w proszku, szczypty soli i ewentualnie szczypty kardamonu.

  1.  Zamocz orzechy na co najmniej godzinę w gorącej wodzie.
  2. Następnie opłucz, obierz ze skórki i osusz pistacje.
  3. Ostatni krok to zmiksowanie w blenderze o dużej mocy.
  4. Kawę, espresso i miód podgrzej w rondelku. Przełóż do blendera i miksuj wszystko przez jedną minutę, dodaj sól i ewentualnie kardamon.

Przepis na kawę pistacjową z mleczną pianką

Wypróbuj też drugi przepis na kawę pistacjową w wersji latte.

Napełnij wysoką szklankę w połowie espresso, dodaj 1 łyżeczkę syropu pistacjowego i 2 łyżeczki płynnego miodu. Wszystko delikatnie wymieszaj. Dodaj spienione mleko (jeśli kawa ma mieć naprawdę mocny aromat pistacjowy, wykorzystaj mleko pistacjowe). Posyp całość prażonymi pistacjami i ciesz się idealnym smakiem.

Piłaś kawę pistacjową? Spróbujesz?

Zostaw komentarz

Możesz użyć HTML tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>