Jakie witaminy ma arbuz? Czy warto go jeść?
Arbuz to szalenie wakacyjny owoc. Niektórzy mówią, że taka słodka woda, co to pozwoli nasycić pragnienie i da dodatkowo nieco słodyczy. Czy tak jest rzeczywiście? A może arbuz kryje niesamowite wnętrze, dla którego warto go jeść? Jakie witaminy ma arbuz?
Arbuz (Citrullus lanatus) to duży słodki owoc pochodzący z południowej Afryki. Jest bratem cukinii, dyni i ogórka.
Jakie witaminy ma arbuz?
Arbuz to w 92% woda. Jednak to nie wszystko. Oprócz orzeźwienia oferuje on coś jeszcze – na szczęście – wartościowe składniki odżywcze. Warto jeść arbuzy ze względu na wysoką zawartość cennych witamin.
Arbuzy są bogate w witaminę A (klin arbuza zawiera 33% dziennego zapotrzebowania na tę witaminę), B6 (niezbędna do prawidłowej produkcji czerwonych krwinek) i witaminę C (dla zdrowia skóry i odporności), poza tym mają sporo lipokenu, cyruliny (mających wiele zalet dla zdrowia, arbuz to najlepsze źródło cyruliny – pomagającej obniżyć ciśnienie krwi poprzez rozluźnienie naczyń krwionośnych), innych cennych aminokwasów i przeciwutleniaczy (jednak jest stosunkowo słabym źródłem przeciwutleniaczy w porównaniu do innych owoców), miedzi (składnika, którego często brakuje we współczesnej diecie), niewiele potasu (kontrola ciśnienia krwi i pracy serca).
Przeciwutleniacze wzmacniają ciało, pozwalają mu zdrowo funkcjonować, spowalniają starzenie oraz chronią przed chorobami przewlekłymi. Aminokwasy z kolei są doskonałym budulcem białka.
Co istotne arbuzy są beztłuszczowe, zawierają mało sodu.
Ile kalorii ma arbuz?
Arbuz może być z powodzeniem jedzony przez osoby dbające o linię, jest bowiem wyjątkowo mało kaloryczny. W jednej szklance arbuza znajdziemy tylko 40 kalorii, w 100 gramach ma tylko 30,4 kalorii.
Ma niestety niewiele błonnika, ale też niewiele węglowodanów – w 152 gramach tylko 12 gramów (glukozy, fruktozy i sacharozy). Niestety arbuz ma wysoki indeks glikemiczny, wynosi on aż 72-80, co jest wartością wysoką.
Korzyści zdrowotne
Jedzenie arbuza może przynosić wiele korzyści zdrowotnych takich jak: obniżenie ciśnienia krwi, zwiększenie wrażliwości na insulinę, ograniczenie bolesności mięśni.
Wysokie ciśnienie krwi jest jednym z głównych czynników przedwczesnej śmierci. Jedząc arbuza, dostarczamy organizmowi cyrulinę, która przekształcana jest w argininę. W ten sposób powstają idealne warunki do produkcji tlenku azotu, powodującego rozluźnienie i rozszerzenie naczyń krwionośnych. W efekcie można obniżyć ciśnienie krwi. Jedzenie arbuza może mieć korzystny wpływ na zdrowie osób z wysokim ciśnieniem krwi.
Niektóre wyniki badań wskazują, że arbuz może zmniejszać insulinooporność (odpowiedzialną za tycie, a także za występowanie cukrzycy typu 2).
Jak jeść arbuzy?
Najczęściej jadamy arbuza na świeżo. Jednak to nie jedyna opcja. Można go przerobić na sok, koktajl, a także zamrozić. Bardzo smaczna opcja to ciasto arbuzowe.
Zostaw komentarz