Główne menu

Jedz gorzką czekoladę! Na zdrowie

Gorzka czekolada, zwierająca ponad 65% kakao, ma świetne walory zdrowotne i dlatego jest najlepszym smakołykiem, na jaki możemy sobie pozwolić w każdym wieku. Nawet na diecie!

Dlaczego czekolada o wysokiej zawartości kakao jest tak cennym produktem spożywczym?

  • ponieważ zawiera mnóstwo antyoksydantów (tak jak jabłka),
  • ponieważ ma w składzie całą listę flawonoidów, chroniących komórki przed wolnymi rodnikami i stresem oksydacyjnym.

Zamiast batonika

czekoladaKorzystne właściwości zdrowotne ma dobrej jakości gorzka czekolada, a nie batonik czy wafelek, który kupimy w każdym kiosku czy sklepie. Gotowe, masowo tworzone słodkie produkty zawierają bowiem masę cukru, syrop glukozowo-fruktozowy, a do ich produkcji zamiast dobrej jakości czekolady, wykorzystuje się mleko w proszku oraz inne całkiem zbędne dodatki.

Jak działa gorzka czekolada?

Gorzka czekolada na deser to dużo lepszy wybór niż innego rodzaju słodycze.

Flawonoidy zawarte w gorzkiej czekoladzie obniżają ciśnienie krwi, wytwarzając tlenek azotu, który rozkurcza naczynia krwionośne oraz ułatwia przepływ krwi.

Poza tym dzięki wysokiej zawartości kakao, podstawowego składnika gorzkiej czekolady, dochodzi do obniżenia tak zwanego złego cholesterolu LDL i zablokowania wchłaniania cholesterolu w jelitach.

Gorzka czekolada stanowi świetny składnik, który może pomóc współczesnym społecznościom zamieszkującym rozwinięte rejony zagrożone ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych. Według badań opublikowanych „British Medical Journal”, gorzka tabliczka stanowi tani, smaczny i skuteczny sposób na wiele współczesnych problemów zdrowotnych.

Gorzka czekolada poprawia również humor, sprawia, że w mózgu wydzielają się endorfiny, które gwarantują uczucie przyjemności.  Poza tym pozwala na wydzielanie serotoniny, działającej jak naturalny środek przeciwdepresyjny.

Zbadano również wpływ gorzkiej czekolady na wygląd skóry. Okazało się, że może poprawiać barierę ochronną naskórka oraz wzmacniać ją przed negatywnym wpływem promieniowania UV. Do takich wniosków doszli naukowcy po porównaniu oddziaływania na wygląd czekolady mlecznej i gorzkiej.

Czekolada może pomóc także w zachowaniu szczupłej sylwetki. Oprócz tego, że posiada cukry, ma w składzie też tłuszcz, który pozwala na wolniejsze przyswajanie cukrów.

Ciekawe badania opublikowano w „Archives if Internal Medicine”: okazało się, że osoby, które jadły czekoladę kilka razy w tygodniu, posiadały niższy wskaźnik masy ciała niż te, które jadły czekoladę rzadziej.

Dobrej jakości gorzka czekolada jedzona w kontrolowanych ilościach ma pozytywny wpływ na zdrowie i pozwala zaspokoić apetyt na słodycze.

Jaką czekoladę wybierać?

Przeanalizowaliśmy propozycje dostępne obecnie na rynku, zestawiliśmy ich skład z wnioskami naukowców (przedstawionymi w skrócie powyżej) i oto najważniejsze informacje dla każdego konsumenta:

  • Najlepsza czekolada to taka, która zawiera co najmniej 65% kakao (czekolady Surovital zawierają 70% kakao).
  • Dobra czekolada powstaje z ekologicznego, nieprzetworzonego, dobrej jakości surowca. Najlepiej nieprażonego – tak jak wyroby marki Surovital.
  • Coraz większym zainteresowaniem cieszy się tak zwana surowa czekolada, która świetnie wpisuje się w filozofię raw food. Surowa dieta, jak udowodnił w głośnych badaniach Leslie Kenton, opóźnia proces starzenia się skóry, poprawia samopoczucie oraz dodaje energii życiowej (np. surowa czekolada Cocoa)
  • Dobra czekolada słodzona jest nektarem z kwiatu palmy kokosowej, który ma niski indeks glikemiczny i nie doprowadza do gwałtownych wahań poziomu cukru we krwi. Konsekwencją wahań cukru jest to, że dość szybko ma się chęć na kolejną słodką przekąskę.

Gorzka czekolada z wysoką zawartością kakao to najlepszy gotowy smakołyk, który bez wyrzutów sumienia możemy kupić na deser sobie, partnerowi czy dzieciom. Smacznego!

Zostaw komentarz

Możesz użyć HTML tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>