Główne menu

Jedz kiełki. Przez cały rok!

Niepozorne kiełki mogą znacząco wzmocnić nasze zdrowie. Zwłaszcza w sezonie, kiedy nie ma zbyt wiele świeżych warzyw. Dlatego warto je uprawiać w kuchni – na blacie kuchennym, czy parapecie. To proste i skuteczne rozwiązanie, by korzystnie wpłynąć na ciało i dostarczyć cennych witamin.

Kiełki uprawiane są od dawien dawna. Z ich korzyści korzystali już 5 tysięcy lat temu Chińczycy. Dzisiaj zyskują coraz większe uznanie i stają się coraz bardziej popularne.

kiełki

Co zawierają kiełki?

Kiełki to bomba witaminowa. To roślina dopiero rosnąca, która ma w sobie wszystko to, co potrzebne do
wzrostu. W zależności od wybranego typu, możemy zyskać mnóstwo witamin i mikroelementów.

  • najczęściej witaminy A, C, E, K,
  • witaminy z grupy B,
  • fosfor, magnez,
  • żelazo, wapń,
  • lit, selen,
  • cynk,
  • miedź,
  • potas,
  • kwasy nienasycone,
  • błonnik.

Zawierają niewiele kalorii, dlatego mogą być z powodzeniem stosowane przez osoby odchudzające się.
Polecane są osobom w okresie menopauzy, ponieważ są doskonałym źródłem fitoestrogenów.

Co daje ich spożywanie?

Regularne spożywanie kiełków:

  • chroni przed miażdżycą,
  • niektórymi nowotworami,
  • cukrzycą typu 2 (pozwalają stabilizować poziom cukru we krwi)
  • nadciśnieniem,
  • korzystnie wpływa na pracę serca,
  • działa przeciwzapalnie,
  • obniża poziom złego cholesterolu,
  • neutralizuje destrukcyjny wpływ wolnych rodników,
  • poprawia trawienie,
  • wzmacnia odporność,
  • chroni przed chorobami,
  • korzystnie wpływa na skórę, włosy i paznokcie,
  • wzmacnia kości i zęby,
  • wspomaga odchudzanie,
  • działa odkwaszająco na organizm,
  • poprawia pamięć i koncentrację,
  • oczyszcza organizm z toksyn,
  • usuwa toksyny z zatok i układu oddechowego,
  • korzystnie wpływa na jakość snu

Jakie kiełki warto jeść?

Istnieje mnóstwo rodzajów kiełków, które warto wziąć pod uwagę:

  • kiełki rzodkiewki,
  • rzeżuchy,
  • lucerny,
  • brokułu,
  • soczewicy,
  • słonecznika,
  • mung.

Jak uprawiać, a może kupić gotowe?

Najprościej uprawiać kiełki w kiełkownicy. Wystarczy pojemnik z sitkiem i wolne miejsce w domu.

Można także skorzystać z klasycznej opcji uprawy na ligninie.

Niektóre kiełki przed rozpoczęciem uprawy zaleca się kilka godzin moczyć, co usprawnia kiełkowanie,
skracając czas oczekiwania na małe roślinki.

Można też kupić gotowe kiełki, dostępne w wielu sklepach. Minus takich sklepowych kiełków to fakt, że
zazwyczaj nie są one tak świeże i jędrne jak kiełki uprawiane w domu.

Gdzie dodawać kiełki?

Kiełki można jeść solo, dodawać do koktajli, dekorować nimi jajka, kanapki, zupy czy ziemniaki. Nadają
się do sałatek, jogurtu, jajecznicy, omletu, ryżu, makaronu i właściwie każdego dania. Wszystko uzależnione jest od naszych preferencji smakowych.

Niektóre kiełki są delikatne, inne cierpkie, gorzkie lub wyraziste. Są też takie, które mają orzechowy smak.

Zostaw komentarz

Możesz użyć HTML tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>