Jedz kiełki. Przez cały rok!
Niepozorne kiełki mogą znacząco wzmocnić nasze zdrowie. Zwłaszcza w sezonie, kiedy nie ma zbyt wiele świeżych warzyw. Dlatego warto je uprawiać w kuchni – na blacie kuchennym, czy parapecie. To proste i skuteczne rozwiązanie, by korzystnie wpłynąć na ciało i dostarczyć cennych witamin.
Kiełki uprawiane są od dawien dawna. Z ich korzyści korzystali już 5 tysięcy lat temu Chińczycy. Dzisiaj zyskują coraz większe uznanie i stają się coraz bardziej popularne.
Co zawierają kiełki?
Kiełki to bomba witaminowa. To roślina dopiero rosnąca, która ma w sobie wszystko to, co potrzebne do
wzrostu. W zależności od wybranego typu, możemy zyskać mnóstwo witamin i mikroelementów.
- najczęściej witaminy A, C, E, K,
- witaminy z grupy B,
- fosfor, magnez,
- żelazo, wapń,
- lit, selen,
- cynk,
- miedź,
- potas,
- kwasy nienasycone,
- błonnik.
Zawierają niewiele kalorii, dlatego mogą być z powodzeniem stosowane przez osoby odchudzające się.
Polecane są osobom w okresie menopauzy, ponieważ są doskonałym źródłem fitoestrogenów.
Co daje ich spożywanie?
Regularne spożywanie kiełków:
- chroni przed miażdżycą,
- niektórymi nowotworami,
- cukrzycą typu 2 (pozwalają stabilizować poziom cukru we krwi)
- nadciśnieniem,
- korzystnie wpływa na pracę serca,
- działa przeciwzapalnie,
- obniża poziom złego cholesterolu,
- neutralizuje destrukcyjny wpływ wolnych rodników,
- poprawia trawienie,
- wzmacnia odporność,
- chroni przed chorobami,
- korzystnie wpływa na skórę, włosy i paznokcie,
- wzmacnia kości i zęby,
- wspomaga odchudzanie,
- działa odkwaszająco na organizm,
- poprawia pamięć i koncentrację,
- oczyszcza organizm z toksyn,
- usuwa toksyny z zatok i układu oddechowego,
- korzystnie wpływa na jakość snu
Jakie kiełki warto jeść?
Istnieje mnóstwo rodzajów kiełków, które warto wziąć pod uwagę:
- kiełki rzodkiewki,
- rzeżuchy,
- lucerny,
- brokułu,
- soczewicy,
- słonecznika,
- mung.
Jak uprawiać, a może kupić gotowe?
Najprościej uprawiać kiełki w kiełkownicy. Wystarczy pojemnik z sitkiem i wolne miejsce w domu.
Można także skorzystać z klasycznej opcji uprawy na ligninie.
Niektóre kiełki przed rozpoczęciem uprawy zaleca się kilka godzin moczyć, co usprawnia kiełkowanie,
skracając czas oczekiwania na małe roślinki.
Można też kupić gotowe kiełki, dostępne w wielu sklepach. Minus takich sklepowych kiełków to fakt, że
zazwyczaj nie są one tak świeże i jędrne jak kiełki uprawiane w domu.
Gdzie dodawać kiełki?
Kiełki można jeść solo, dodawać do koktajli, dekorować nimi jajka, kanapki, zupy czy ziemniaki. Nadają
się do sałatek, jogurtu, jajecznicy, omletu, ryżu, makaronu i właściwie każdego dania. Wszystko uzależnione jest od naszych preferencji smakowych.
Niektóre kiełki są delikatne, inne cierpkie, gorzkie lub wyraziste. Są też takie, które mają orzechowy smak.
Zostaw komentarz