Chcesz długo żyć? Jedz każdego dnia 7 orzechów!
Już dziś wyrób sobie zdrowy nawyk jedzenia kilku orzechów każdego dnia. Tyle wystarczy, by wzmocnić organizm, poprawić odporność, zminimalizować negatywny wpływ wolnych rodników, korzystnie wpłynąć na wygląd skóry, włosów i paznokci oraz żyć dłużej!
Jeden orzech dziennie usunie niedobory cynku
Naukowcy są zdania, że niedobory cynku są plagą we współczesnych rozwiniętych krajach. W Polsce co prawda nie ma mowy o znaczących niedoborach, jednak niemal w każdym przypadku zauważa się spore korzyści po zwiększeniu spożycia tego pierwiastka. A to dlatego, że z powodu łatwego dostępu do żywności dostarczamy swojemu organizmom sporo negatywnie oddziałujących substancji. Jemy za dużo, zbyt tłusto, za często smażymy, czego skutkiem jest zwiększenie stężenia wolnych rodników, które mają działanie prozapalne…i rakotwórcze.
Dr Ewa Dąbrowska, znana z leczniczej diety warzywno-owocowej, zaleca jedzenie co najmniej jednego orzecha dziennie, by dostarczyć organizmowi cynku, który pozwala organizmowi poradzić sobie z wolnymi rodnikami. Cynk jest potrzebny do prawidłowego funkcjonowania endogennych enzymów inaktywujących wolne rodniki. Dodatkowo orzechy to cenne źródło ważnych przeciwutleniaczy, chroniących komórki przed uszkodzeniami (najbogatszym ich źródłem są orzechy włoskie).
Poza tym ma korzystny wpływ na stan skóry, włosów i paznokci. Dzięki niemu szybciej goją się rany, układ odporności funkcjonuje sprawniej, a układ pokarmowy działa bez zakłóceń.
Regularne jedzenie orzechów zmniejsza śmiertelność
Zaleta ta wynika bezpośrednio z tego, co powyżej.
Regularne jedzenie orzechów, według wyników badań opublikowanych w The International Epidemiology, wydłuża życie, zmniejsza śmiertelność z powodu nowotworów, cukrzycy, chorób układu krążenia, oddechowego i neurodegeneracyjnych u kobiet i mężczyzn. Wszystkie orzechy są źródłem inhibitorów proteaz, które wykazują działanie antynowotworowe.
Wykazano również, że orzechy zapewniają długowieczność. Badania wykonane na 120 tysiącach osób na przestrzeni 30 lat wykazały, że osoby chrupiące orzechy żyją dłużej.
Wzmacnia serce
Orzechy ze względu na wysoką zawartość kwasów tłuszczowych oraz argininy, aminokwasu, który zamienia się po spożyciu w tlenek azotu i poprawia funkcjonowanie naczyń krwionośnych, chronią przed miażdżycą i zawałem. A kwas-linolenowy (ALA), zawarty szczególnie w orzechach włoskich, pomaga zwalczać arytmię serca. Duża zawartość żelaza w orzechach włoskich pomaga również zwalczać anemię, bardzo powszechną wśród kobiet. Wykazano również, że zmniejszają syndrom metaboliczny, związany z otyłością brzuszną i nadciśnieniem. Paradoksalnie, mimo wysokiej kaloryczności, wspomagają odchudzanie!
Dodatkowy efekt u mężczyzn wynikający z tego procesu? Wzmocnienie erekcji i usunięcie problemów z potencją. Wszystko za sprawą rozluźnienia mięśni gładkich, a co za tym idzie zwiększenia przepływu krwi do ciał jamistych prącia. To nie wszystko. Regularne spożywanie orzechów poprawia u mężczyzn parametry nasienia i korzystnie wpływa na płodność. Chcecie mieć dzieci? Chrupcie każdego wieczora orzechy. 🙂
Poprawia koncentrację i odstresowuje
Orzechy są źródłem witaminy E, która korzystnie wpływa na działanie układu nerwowego i mózgu. Dzięki kwasowi a-linolenowy (ALA), witaminie B, E i magnezowi orzechy pozwalają zminimalizować negatywne skutki stresu. Regularne spożywanie orzechów polecane jest osobom chorującym na depresję, a także wszystkim tym, którzy czują się przemęczeni, intensywnie pracują czy trenują.
Orzechy są kaloryczne, ale to dobre kalorie
Orzechy to przede wszystkim zdrowy tłuszcz (jedno i wielonasycone kwasy tłuszczowe omega 3) i niewielka ilość wody. Taki skład decyduje o ich wysokiej kaloryczności. Większość orzechów w 100 gramach ma 600 kcal. To sporo.
Jednak zamiast skupiać się na samej liczbie, lepiej uwzględnić jakość tych kalorii (na pewno nie są to puste kalorie) oraz korzyści wynikające z jedzenia orzechów. Poza tym dobra wiadomość jest taka, że wystarczy zjeść jeden, dwa orzechy dziennie, by czerpać maksymalne korzyści zdrowotne.
Jedz orzechy codziennie
Jeśli chcesz żyć zdrowo, sięgaj po orzechy codziennie. I chrup na surowo, bez zbędnych dodatków (soli, cukru, czekolady).
Nie możesz zdecydować się na określony typ?
Wybierz mieszankę orzechów i dodaj je do ulubionej sałatki lub jedz jako przekąskę. Smacznego i na zdrowie!
15 komentarzy
To prawda, orzechy mają wiele dobrych składników, są smaczne, kiedyś nie wyobrażano sobie świąt bez orzechów i czekolady.
Gdzieś czytałam, że aby nie przytyć, a zapewnić sobie zdrowie wystarczą 4 orzechy dziennie, byle nie na noc, bo są ciężkostrawne.
4 orzechy? Może…
Przychodzi facet do lekarza i skarży się na różne dolegliwości. A lekarz mu na to: „Za mało witamin. Jedz Pan dużo owoców bo w nich jest dużo witamin. Tylko jedz Pan bez obierania bo w skórce jest najwięcej witamin. Jakie owoce lubi Pan najbardziej?” „Orzechy, Panie Doktorze”…
Bardzo lubię orzechy 🙂
Uwielbiam 🙂
Uwielbiam orzechy:) Oby moja miłość do nich rzeczywiście wydłużyła mi życie;)
Tego CI życzę 🙂
Chyba skuszę się na orzechy. Tym bardziej, że posiadają właściwości prozapalane, a więc walczą z reumatoidalnym zapaleniem stawów.
Tak, myślę, że warto. Pozdrawiam serdecznie! :*
Uwielbiam orzechy. Nie wiem, które najbardziej ;D.
Oj tak….czasami trudno się zdecydować.
A jakie rozwiązanie proponujecie w sytuacji, kiedy ktoś jest uczulony na orzechy?
Hmmmm…No to jest pytanie 🙂 Może siemię lniane?
🙂 Sama na szczęście nie jestem uczulona, ale np. moja siostrzenica jest i kiedy siostra planuje odwiedziny u nas to zastępuję orzechy pestkami dyni lub słonecznikiem.
A siemię lniane to też zdrowy sposób – zwłaszcza w koktajlach owocowych czy przemycone do placuszków 🙂
uwielbiam orzechy 🙂 takie z patelni prażone na sucho 🙂