Główne menu

Jemy nie tę część rzodkiewki, którą powinniśmy

Gdy kupujemy rzodkiewkę, robimy to z myślą o czerwonych lekko ostrych w smaku korzeniach. Większość z nas liście rzodkiewki wyrzuca, a czasami kupuje warzywo bez nich.

rzodkiewki

Tymczasem okazuje się, że zielona część rzodkiewki jest równie zdrowa, jeśli nie zdrowsza niż tą, którą zwykliśmy kroić w plasterki na kanapkę. I tak naprawdę powinniśmy wyrzucać korzenie, a liście zachować, wykorzystując je w kuchni!

Dlaczego?

Liście rzodkiewki: właściwości zdrowotne

Liście rzodkiewki są cennym źródłem witamin i substancji odżywczych. Warto je jeść ze względu na:

  • wysoką zawartość witaminy C – dwa razy lepszej niż znajdująca się w cytrynie,
  • wysoką zawartość wapnia – lepsze źródło niż w szpinaku
  • dobre źródło fosforu
  • łatwo przyswajalne żelazo.

Wszystkie te substancje występują w dużych ilościach właśnie w liściach – w porównaniu do innych warzyw jest ich naprawdę sporo. W korzeniu, który zwykliśmy jeść, jest ich dużo mniej.

Liściom rzodkiewki przypisuje się także właściwości odtruwające (do 45 razy większe niż korzeniom), a dzięki zawartości glukozynolanów również działanie przeciwnowotworowe.

Czy warto jeść liście rzodkiewki?

Liście rzodkiewki to niedoceniany składnik w kuchni. Warto go włączyć do codziennego menu, ale tylko pod jednym warunkiem, jeśli są świeże i ekologiczne. Rzodkiewki dostępne w hipermarketach są niestety pryskane i ich spożywanie jest dość ryzykowne, szczególnie w przypadku małych dzieci, u których wywołują reakcje alergiczne (np. wypryski).

Jedząc liście rzodkiewki, wybierajmy zielone i nieuszkodzone. Bez plam i przebarwień.

Jak wykorzystać liście rzodkiewki w kuchni?

Liście rzodkiewki mają gorzko-pikantny smak. Można je spożywać na surowo jako dodatek do sałatek, ale również na ciepło – jako składnik sosów, farszów, do mięs.

Świetnie sprawdzą się jako składnik warzywnych smoothie.

Sprawdź 5 przepisów na zdrowe smoothie.

 

Zostaw komentarz

Możesz użyć HTML tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>