Kanapka z łososiem – smaczna i zdrowa
Kanapka z serem czy z wędliną? Nic podobnego! Można zdecydować się na coś innego, smacznego, zdrowego, a do tego bardziej wykwintnego. Oto propozycja na dziś – kanapka z łososiem – w kilku oryginalnych odsłonach. Którą wybierasz?
Dlaczego warto jeść łososia?
Łosoś to smaczna tłusta ryba morska, która jeśli pochodzi z dobrego źródła, warto, aby często była obecna w naszym menu:
- zawiera bowiem mnóstwo cennych wielonienasyconych kwasów omega 3, które wspomagają pracę mózgu, chronią serce, chronią przed cukrzycą,
- dodatkowo dostarcza żelaza, witaminy B12, B3, D, E,
- jedzenie łososia sprzyja dobremu samopoczuciu,
- korzystnie wpływa na wygląd.
Prostym sposobem na włączenie łososia do menu, jest sięgnięcie po wędzonego łososia i położenie go na kanapce.
Kanapka z łososiem i jajkiem
Kromki razowego chleba posmaruj majonezem. Pokrój ugotowane na twardo jajko (możesz też zdecydować się na jajko sadzone na miękko), ułóż na kanapce, dodaj pokrojonego łososia wędzonego. Posyp wszystko rukolą lub roszponką. W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem.
Kanapka łosoś i awokado
A może do kanapki dodać pyszne i zdrowe awokado?
Awokado zgniatamy widelcem, dodajemy kilka kropli soku z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem. Nakładamy na kanapkę, układamy na wierzchu pokrojonego łososia. Możemy dodać oliwki lub oprószyć kanapki posiekanym koperkiem.
Kanapka z sałatą, łososiem i serkiem
Ulubione pieczywo posmaruj serkiem śmietankowym, posyp posiekanym koperkiem, ułóż kawałki sałaty lodowej, łososia wędzonego i pomidora (zamiast pomidora możesz użyć świeżego ogórka). Możesz dodać również posiekaną czerwoną cebulę.
Kanapka z łososiem i mozzarellą
Ulubiony chleb smarujemy białym serkiem, układamy pokrojoną mozzarellę, pomidory i wędzonego łososia. Ozdabiamy szczypiorkiem. Możemy też dodać kapary.
Smacznego!
Zostaw komentarz